Vinařství Maděřič dělá z révy olej, verjus i zmrzlinu

Sdílejte článek
Vinařství Maděřič dělá z révy olej, verjus i zmrzlinu

Olej ze semen révy vinné patří díky svému složení k nejkvalitnějším olejům na trhu. Přesto se naprostá většina semen révy vinné na tento produkt nezpracovává a končí jako odpad, přinejlepším na kompostu. Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova dalo semínkům ze své vinice druhou šanci a nechává z nich lisovat olej. Z révy vyrábí i další produkty.

Vinařství na prvním místě 


Žižkovské vinařství navazuje na rodinné tradice a je pilířem rodinné farmy, která v roce 2016 získala stříbrnou příčku v jubilejním 15. ročníku soutěže Asociacesoukromého zemědělství ČR Farma roku. Mezi asi padesátkou přihlášených farem zaujala porotu 

nejen výrobou kvalitních vín, ale uceleným programem rodinného podnikání v oboru vinařství a gastronomie. Do chodu firmy je zapojena celá rodina, tedy otec zakladatel – Ludvík Maděřič, jeho dva synové Jiří a Michal. Pěstování, výrobu vína, jeho odbyt a veškerou logistiku má pod palcem mužská část rodiny, maminka Anna se snachou Lenkou, manželkou Jiřího, pečují o hosty restaurace a penzionu. Snaží se maximálně využívat produktů místních dodavatelů, od nichž odebírají jak masné výrobky, tak zeleninu a ovoce. Kromě rodiny pracuje ve firmě ještě asi dvacet zaměstnanců. 

Olej z révy 

Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova pěstuje dvaadvacet odrůd révy vinné na 24 hektarech vinic. Z nich od roku 1993 vyrábí vína, která již získala řadu ocenění mezi odborníky v prestižních domácích i mezinárodních soutěžích, ale především uspokojí řadu zákazníků ze všech koutů republiky i ze zahraničí. 

Maděřičovi však chtějí nabídnout svým hostům a zákazníkům kromě vína i různé novinky z vlastní produkce, jako například mošty, želé nebo olej z hroznových jader. Ten si zatím nechávají lisovat u firmy, která se zabývá výrobou olejů. „Firma hledala pro svou lisovnu další surovinu, a tak jsme se domluvili na tom, že surovinu dodáme zdarma a o vylisovaný olej se podělíme,“ říká Jiří Maděřič z Moravského Žižkova. Původně si chtěli olej lisovat sami, ale z hlediska technologické náročnosti a nedostatku lidských zdrojů se prozatím rozhodli pro toto řešení. „Semínka se musí zpracovávat zrovna v době vinobraní, kdy jsme rádi, že seženeme lidi na sběr hroznů. Ten proces zpracování jader na olej je relativně jednoduchý, ale náročný na čas a prostory. Je třeba dobře vylisovaná jádra oddělit, usušit na požadovanou vlhkost, na setřásacích lavicích prosít a vylisovat. Nelze také očekávat žádné velké zisky – výlisnost oleje je jen kolem dvanácti až patnácti procent,“ popisuje proces vinař. Cena oleje na trhu potom logicky odráží tento stav. 

Zdravotní účinky oleje 

Olej je ceněn zejména díky vysokému obsahu fenolových látek a vitamínu E, tedy látkám, které jsou nejlepšími bojovníky s volnými radikály v těle. Olej blahodárně působí na pokožku a zabraňuje předčasnému stárnutí buněk. Antioxidační účinky prokyanidinu, který je ve větším množstvím obsažen právě jen v semenech révy vinné, jsou padesátkrát silnější než u vitaminu E a osmnáctkrát silnější než u vit. C. Dalším významným antioxidantem je resveratrol, který má také antibakteriální účinky a brání stárnutí buněk a organismu atd. 

Verjus 

Mezi další výrobky z révy patří tzv. verjus, tedy lisovaná šťáva z nezralých hroznů, oceňovaná kulináři jako plnohodnotná náhrada octu nebo citronu do salátů a při vaření. „Naši předkové prakticky citrony neznali, dokud se k nám nezačaly dovážet. A tak se vyráběly domácí octy, vinaři nechali zoctovatět část vína anebo lisovali nezralé hrozny. Dnes, pokud chceme dělat kvalitní víno, tak je probírka hroznů u některých odrůd nutností. A než je házet na zem, což není zrovna ideální, tak je lepší je zpracovat. A poptávka po tomto výrobku stoupá, verjus je opravdu výborný do salátů,“ konstatuje Jiří Maděřič. 

Domácí zmrzlina 

Vedle vinného želé a moštů, jejich produkcí se již zabývá řada vinařů, si Maděřičovi vyrábějí také vlastní zmrzlinu pro hosty své restaurace a penzionu v centru Moravského Žižkova. Zmrzlina se vyrábí z čerstvě vylisované šťávy ze zralých hroznů a je o ní velký zájem nejen mezi malými mlsouny... 

Koziňon do USA 

Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček – to je Koziňon, který dostal na soutěži vín v USA zlatou medaili! Jiří Maděřič jej nazývá „vinným radlerem“ - tedy ochuceným vínem, podobně jaké se na trhu prodávají ochucená piva. Koziňon má méně alkoholu než víno a je ideálním osvěžujícím nápojem pro letní horké dny. 

A nakonec Cowein 

Netradiční aromatizované víno Cowein z vinařství Maděřič je netradičním spojením červeného vína a kávového extraktu. Vinař z Moravského Žižkova se nechal inspirovat během své návštěvy v USA. Asi po měsíci vlastní usilovné práce a testování se dopracoval k výsledku, který oceňují zákazníci a který zpestřil také třeba jednání rady ministrů evropských zemí. A výrobní proces? Víno odrůdy Dornfelder leží na kávě typu arabika. Káva pochází z východního Timoru (malý stát na východě asijského ostrova Timor v souostroví Malé Sundy, pozn. redakce), zrna si nechává vinařství speciálně pražit v pražírně na Vysočině na požadované vlastnosti. 

Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček 

Netradiční aromatizované víno Cowein z vinařství Maděřič 

Verjus je lisovaná šťáva z nezralých hroznů 

Maděřičovi vyrábějí také vlastní zmrzlinu pro hosty své restaurace a penzionu v centru Moravského Žižkova.


Zdroj: Potravinářskýzpravodaj.cz

Přečteno: 530x