Selský plebiscit na Farmě roku 2014

Sdílejte článek
Selský plebiscit na Farmě roku 2014

Součástí letošního slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Farma roku byl i selský plebiscit, který rozhodoval o tom, jaký dopis bude zaslán prezidentu Zemanovi jakožto odpověď sedláků na jeho výrok o nekonkurenceschopnosti rodinných farem.

 

Vyjádření prezidenta v debatě s občany v obci Lednice v rámci prezidentské návštěvy Jihomoravského kraje, které bylo přetištěno v Parlamentních listech z 3. prosince tohoto roku:

 „Velká výhoda našeho minulého zemědělství, a to nejsem žádný obdivovatel komunismu, spočívala v tzv. zemědělské velkovýrobě. Po pádu komunismu u nás vznikla iluze, že všechno zachrání rodinné farmy,“ pokračoval Zeman a připomněl to, že pokud je výroba větší, jsou náklady relativně nižší a produkce je více konkurenceschopná. „Myslím si, že jsme udělali chybu, když jsme nepřevedli, i když se to v některých případech stalo, zemědělskou velkovýrobu na moderní firmy tržního hospodářství, například na akciové společnosti a když jsme začali daleko více spoléhat na rodinné farmy, které mají z uvedených důvodů nižší konkurenceschopnost.“

První varianta odpovědi, které účastníci slavnostního večera vystavili červenou kartu, byla tato:

„Vážený pane prezidente,

se zájmem jsme si přečetli vaše vyjádření k problematice rodinných farem a jejich konkurenceschopnosti uvedené v Parlamentních listech 3. prosince tohoto roku (viz např. výroky

My, soukromí zemědělci hospodařící právě na rodinných farmách, vám ze srdce děkujeme, že jste nám konečně otevřel oči a my jsme konečně pochopili, v jakém omylu již téměř čtvrtstoletí žijeme. Máte pravdu – byla obrovská chyba nenechat české zemědělství v rukou skutečných odborníků vyškolených jejich (i Vaší) rodnou KSČ na  VUMLu.

Mohli jsme i nadále spokojeně pracovat v jednotných zemědělských družstvech, obdělávat scelené lány a nezabývat se takovými podružnostmi jako soukromé vlastnictví, mezigenerační rodinné tradice nebo svoboda vlastního rozhodování. Místo toho jsme se mohli těšit z opravdových hodnot, jakými jsou obědy do kastrůlku v družstevní jídelně, rekreace na podnikové chatě u Máchova jezera, pevné a moudré vedení soudruha předsedy a družba se sovětskými kolchozníky.

Slibujeme vám, že své nekonkurenceschopné rodinné farmy při nejbližší příležitosti vrátíme zpět tam, kam patří, tedy do Jednotných zemědělských družstev či Státních statků a pomůžeme vám tak ve vaší chvályhodné snaze posunout naši zemi co nejvíce na východ.

Poníženě děkujeme a pozdravujte, prosím, také pány Velebu a Putina.“

Druhá varianta byla pomocí zelených karet jednoznačně vybrána jako správná a byla zaslána na Pražský hrad:

„Pane prezidente,

se zájmem jsme si přečetli vaše vyjádření k problematice rodinných farem a jejich konkurenceschopnosti uvedené v Parlamentních listech 3. prosince tohoto roku.

My, soukromí zemědělci hospodařící právě na rodinných farmách, chápeme vaše slova jako nejhrubší urážku naší práce i způsobu života a útok na naši svobodu, navíc v roce, který byl Organizací spojených národů vyhlášen právě Rokem rodinných farem.

Vaše vyjádření o konkurenceschopnosti je navíc v příkrém rozporu se skutečností. Vámi oslavovaná socialistická velkovýroba v porovnání s tradičními rodinnými farmami ve svobodném světě nikdy a nikde konkurenceschopná nebyla.

Jistě, hektarové výnosy nebo užitkovost lze zvýšit, ale to, co za sebou kolektivní hospodaření všude na světě zanechává je devastace a vylidňování venkova, destrukce přirozených mezilidských vztahů, pošlapávání vlastnických práv a ničení krajiny. Naproti tomu skutečně konkurenceschopné zemědělství se živým a prosperujícím venkovem je všude na světě založeno právě na rodinných farmách a nezmění na tom nic ani vaše naprosto zcestná a nekvalifikovaná vyjádření, ani stesk bývalých komunistických předsedů JZD či ředitelů státních statků, od nichž zřejmě své názory čerpáte.

Všude tam, kde skončily rodinné farmy, skončila také svoboda a demokracie.

Jako svobodní občané svobodného státu uděláme všechno pro to, aby tato situace u nás již nikdy nenastala a abyste nás ani vy, ani jiní bývalí komunisté nemohli zavléci kamsi na východ.

V Praze dne 10. prosince, 550 účastníků vyhlášení výsledků soutěže „Farma roku 2014“ v divadle ABC

Hlavní kancelář ASZ


Přečteno: 447x