Zasedala Rada ASZ ČR

Sdílejte článek

Ve dnech 26. a 27. dubna zasedala v Chotěboři Rada Asociace soukromého zemědělství ČR.

Rada nejprve jednomyslně odsouhlasila přijetí nově ustavených regionálních ASZ - novými členy se tak staly ASZ Příbram (předsedkyně E.Židová), Pardubice a Chrudim (předseda ing. Sochor) a po potvrzení registrace ministerstvem vnitra i Žďár nad Sázavou (předseda ing. M. Novák).

Poté byla provedena kontrola plnění jednotlivých bodů z minulého zasedání Rady. Prvním byl „Internet na farmy“ - přes ASZ ČR bylo nakoupeno 55 počítačů. V případě zájmu si členové Asociace mohou i letos některý z nich se slevou zakoupit.

Druhým bodem byla „Internetová stránka“; v soucasné dobe se pracuje na posledních úpravách a na zaplnení dvou složek (Pocasí a Ochrana rostlin). Adresa webových stránek ASZ je www.asz.cz . Tretím bodem byla Farma roku, soutež schválená v minulé Rade. Ke dni uzáverky bylo prihlášeno 23 farem. Predsednictvo schválilo komisi (ing. S. Nemec, ing. J. Votava, Mgr. E. Malíková, ing. J. Petr, J. Kadlec), která zahájila svou cinnost 26.dubna návštevou peti farem v regionu ASZ Havlíckuv Brod. Akci prislíbilo podporit nekolik soukromých subjektu, slavnostní vyhlášení nejlepší Farmy roku probehne na Valné hromade 25.kvetna 2002 - vítez obdrží 100 000,-Kc, financne ohodnoceny budou ješte ctyri další místa v souteži. Posledními dvema body byly „Obnova“ (slevy pneumatik) a „Testovací podniky“.

V následujícím bloku byla diskutována následující témata: Problematika cukru a cukrovky (podání stížnosti u Ústavního soudu na vládní nařízení.týkající se kvót přidělených pro cukrovary). Zákon o pozemkových úpravách - prošel ve sněmovně s tím, že pokud jsou schváleny pozemkové úpravy v katastru, končí staré nájemní smlouvy, čímž vzniká možnost získat nové ha. Snaha o navýšení prostředků na pozemkové úpravy neprošla - trend je bohužel přesně opačný. V dotacích nenastaly žádné podstatné změny, dotační titul Agroturistika v PsP ČR neprošel. Komoditní rady se schází nad konkrétními problémy a ne pravidelně. Rada apelovala na to, aby všechny KR zasílaly zápisy na ústředí Asociace.

Proběhlo výběrové řízení na návrh Pomníku obětem kolektivizace. Výběrová komise pracovala ve složení Mgr.Bohuslav Blažek- sociální ekolog, doc.PhDr.Jiří Kotalík,CSc.- rektor Akademie výtvarných umění, ing.arch.Zdeněk Lukeš - historik architektury, Mgr.Jan Němeček - výtvarník, ing.arch. Jiří Plos - ředitel České komory architektů, Mgr.Zdeněk Zajíček - ředitel Magistrátu hl.m.Prahy, ASZ ČR v komisi zatupovali S.Němec, J.Miller a M.Pospíšil. Jednomyslně byl vybrán návrh pana J. Plieštika, (socha představuje symbolický trs klíčícího osení spoutaný ostnatým drátem), který jak po umělecké, tak obsahové stránce nejlépe vyjadřuje záměr ASZ ČR. V patě pomníku bude uložena deska s důležitými údaji, do prostoru pod deskou bude vložena listina všech přispěvovatelů.

Další blok projednávaných témat se týkal EU - proběhlo jednání ASZ (jehož se účastnili i další hosté) u prezidenta Václava Havla, uskutečnila se celodenní akce pro hlavního vyjednavače ČR o vstup do EU, státního tajemníka a prvního náměstka ministra zahraničních věcí JUDr. Pavla Teličku a jednání s předsedou PsP ČR Václavem Klausem, jemuž byly předloženy podklady od ASZ, které přijal za své. Proběhla rovněž rokování o společné reprezentaci v Bruselu - ASZ ČR, AK ČR, ZS ČR a SMA měli předložit návrhy na společnou reprezentaci v Bruselu. Asociace navrhovala pravidelné střídání organizací v reprezentaci - prezentováno by bylo pouze to, co bylo předtím konsensuálně schváleno. Pokud v některých otázkách nedojde k dohodě, bude každá organizace hájit svůj názor za sebe, nikoliv za ČR.

Ing. Pospíšil informoval o aktuálním dení kolem programu SAPARD, možnost celorepublikového školení pro všechny cleny ASZ bude první týden v cervenci. Projednávána byla i spolupráce s Holandskem (spolecný projekt ASZ a Holandska - exkurze pro chovatele krav) a obchodování pres burzu (školení pro dohodce) - nejmenší obchodovatelné množství je 50 t obilí, auto prasat a krav, informace o pohybu cenách na burze bude probíhat pres internet.

ASZ ČR byla přijata do evropské organizace COPA-COGECA, její program Pag umožnil zaplatit část nákladů na jednání v Bruselu, v prosinci proběhla prezentace na prezídiu COPA-COGECA a u příležitosti otevření kanceláře ASZ ČR v Bruselu byl pro prezídium uspořádán raut. ASZ byla rovněž přijata do CEA - konfederace evropského zemědělství, a její zástupci se zúčastnili jednání Středoevropské rady rolníků. V závěru byl diskutován postoj Asociace k rozšíření EU.

Na programu byly rovněž vnitřní organizační záležitosti Asociace a příprava programových tezí na květnovou valnou hromadu ASZ.

ASZ ČR

Přečteno: 393x
Katalog farem