Připomínky k myslivecké vyhlášce

Sdílejte článek

Dne 22.dubna 2002 se v Praze sešla Komoditní rada pro lesy a myslivost, aby projednala návrh Vyhlášky MZe ČR k Zákonu č. 449/2002 Sb., o myslivosti.

Z jednání vzešlo několik důležitých připomínek, které se týkaly osob, splňujících kvalifikační podmínky k výkonu funkce mysliveckého hospodáře, nejasností kolem úplné lovecké upotřebitelnosti pro zkoušky loveckých psů podle současného zkušebního řádu (zejména chybí disciplíny vystavování, postupování a další vrozené vlastnosti ohařů), a to v souvislosti s vyhledáváním zvěře před polními pracemi, kdy je nutné nejen vyhledání, ale i vystavení. Další připomínky se týkaly počtu psů stanovených pro jednotlivé druhy honiteb (doporučeno bylo u honiteb s normovanými a minimálními stavy drobné zvěře a u honiteb smíšených - drobná i spárkatá - povýšit stanovený počet psů kvůli záchraně zvěře před prováděním polních prací). Dále bylo konstatováno, že při kombinaci drobné a spárkaté zvěře v honitbě chybí stanovení počtu psů se zkouškami pro vyhledávání, dohledání a přinesení usmrcené, postřelené nebo jiným způsobem zraněné nebo usmrcené zvěře, jakož i počty psů pro vyhledání a dosledování spárkaté zvěře. V souvislosti s některými pasážemi textu vyhlášky bude nutno také patřičně upravit zkušební řády pro zkoušky loveckých psů.

Vyhláška o dobe lovu jednotlivých druhu zvere za bližších podmínkách lovu byla prijata bez pripomínek. Koncipován a odeslán byl dopis predsedovi presidia Pozemkového fondu CR, Ing. Miškovskému s žádostí o zplnomocnení nájemcu státní pudy k zastupování PF pri sestavování honebních spolecenstev, tvorby a využití honiteb.

Ing. Jan Votava

Přečteno: 391x
Katalog farem