Zpráva ze studijní cesty po Švédsku-farmy v oblasti SKANE

Sdílejte článek
Zpráva ze studijní cesty po Švédsku-farmy v oblasti SKANE

Ve spolupráci se švédskou zemědělskou organizací LRF uspořádala Asociace soukromého zemědělství ČR v říjnu 2003 studijní cestu do oblasti Skane - jižního Švédska. Spolupráci a kontakty s organizací LRF jsme navázali v minulých letech na konferencích CEA a při setkáních v Bruselu v sídle COPA-COGECA. V roce 2003 přijeli do České republiky zástupci LRF a navštívili soukromé farmy členů ASZ ČR. Ve dnech 1. - 5.10. téhož roku jsme měli možnost návštěvu švédským farmářům oplatit.

Program naší cesty byl nabitý od ranních hodin a protáhl se několikrát až do pozdních večerů.

Hned po příjezdu do Švédska jsme se rozjeli na návštěvu první farmy nedaleko Trellerborgu. Tato farma se zabývala především rostlinnou výrobou, majitel nám předvedl nejnovější typ vyorávače řípy, který si pořídil spolu se sousedními farmáři. Dále nám předvedl a ukázal mechanizaci na sklízení travního semene.

Ranní pošmourné počasí se umoudřilo a my vyrazili na návštěvu další farmy zaměřené tentokrát na produkci ovoce a zeleniny. Majitelka, Eva Goran, velice ambiciózní a schopná paní, která hýbe celým podnikem, nám vysvětlila fungování zelinářské a ovocnářské unie. Představila nám farmu a také nás zavedla do obchůdku, který na své farmě měla pro veřejnost. Mimo tradičního odběratele produktů - zelinářské a ovocnářské unie a „prodeje z farmy“ dodává svou zeleninu a ovoce na tradiční trh v Malmoe.

Odpolední návštěva byla na farmu pana Stefana Franka; zabývá se rostlinnou produkcí a výrobou směsí a krmiv pro ptáky a domácí zvířata. Ve spolupráci se svými sousedy- farmáři pěstuje potřebné množství a druhy obilí a na své farmě pak mísí toto obilí v poměrech vhodných pro různé druhy zvířat. Vlastní i stroj pro balení různých druhů krmiva a na jeho farmě si můžete výrobky a krmení pro psy, kočky, ptáky a hlodavce i koupit.

Odpoledne jsme se ještě setkali v jednom ze sídel LFR se zástupci LRF pro oblast Skane, byli jsem informováni o struktuře a fungování organizace LRF v celém Švédsku a pak především o zemědělství v oblasti Skane. Paní Anki Grovall nám představila fungování jedné skupiny LRF, kterou zastupuje a to sice „Farmářky“. Vysvětlila nám, jaké aktivity tato skupina vyvíjí, že se podílí na programech pro školy, zajišťují vzdělávací programy pro ženy a doškolovací kurzy, dále pak pořádají charitativní akce a v neposlední řadě hýbou společenskou sférou LFR. Seznámila nás s problémy, kterými trpí dnešní mladí farmáři z pohledu soukromého a zdůraznila nutnost pořádání společenských setkání farmářů z celého Švédska.

Druhý den naší cesty byl zaměřen na farmy s živočišnou produkcí. Na rodinné farmě pana Nillsona se zabývají chovem prasat. Zaměřují se především na vytvoření chovného programu. Švédská chovatelská unie jejich prasata propaguje po celém světě a pan Nillson uzavírá kontrakty na prodej chovného materiálu s Japonskem, Jižní Amerikou, Španělskem aj. V loňském roce dodával prasata i do České republiky. Farmařením se zabývá spolu se svým synem, který vybudoval stáj podle nejnovějších a nejmodernějších principů chovu prasat.

Zvláštní a velice poučné pro mě osobně bylo zastavení na střední zemědělské škole ve starém biskupském sídle Bollerup. Rozlehlost, náplň a samostatnost školy by byla velice poučná pro všechny zástupce středních zemědělských škol u nás. Studenti mají možnost se zapojit do chodu „školního statku“ a své teoretické vědomosti hned vyzkoušet přímo na školní půdě. Kromě nově vybudované stáje pro chov a reprodukci prasat, vlastní škola moderní stáj pro chov mléčného skotu, stáj pro odchov masného skotu, stádo ovcí. Moderně vybavená byla škola i strojovým parkem - ne „parčíkem“, traktory, kombajny, sklízecí stroje a jiné příslušenství zde byly zastoupeny nejen od několika firem, ale i různého stáří, tak aby studenti byli schopni na svých farmách pracovat se staršími ale i nejmodernějšími stroji. Švédové jsou velkými milovníky koní a tak pro studenty, kteří se nechtějí se svými koňmi během studií rozloučit, tu byl vytvořen prostor pro ustájení soukromých zvířat. Škola samotná se specializuje na chov klusáckých koní, pro které má vybudované venkovní kolbiště i krytou halu pro klusácké závody. Veškeré finance na provoz školy, vybavení a nákup zvířat financuje škola sama. Studenti hradí náklady pouze na ubytování a stravu.

Odpoledne jsme navštívili mléčnou farmu, kde nám byl názorně předveden plně automatizovaný „mléčný robot“. Paní Eliasson si velice pochvalovala ulehčení práce, které jí tento robot při dojení 80 holštýnských krav přinesl. Celý dojící systém, který funguje přes počítač je pracuje 24 hodin a zvířata přichází sama do dojících boxů. Nechci zde podrobně vysvětlovat fungování stroje, se kterým jste se již možná měli šanci seznámit, ale musím říci, že nejen na mě osobně udělal tento „mléčný robot“ velký dojem.

Odbočením od pouze zemědělského programu naší cesty byla návštěva skanzenu v městečku Alunbruket. Seznámili jsme se zde se švédskými tradicemi a životem v hornické vesnici konce 19. století a ochutnali švédská krajová jídla.

Večer jsme zakončili společnou večeří se zástupci LFR Švédska a zástupci LRF oblasti Skane.

Poslední den naší cesty jsme navštívili mléčnou farmu paní Carin Sonesson, která je zároveň zástupkyní mladých farmářů oblasti Skane. Seznámila nás s fungováním farmy, problematikou chovu mléčného skotu v oblasti, s dotacemi a také s fungováním organizace mladých farmářů ve Švédsku.

Poslední farma, kterou jsme navštívili, byla zaměřena na rostlinnou produkci, kterou se zabýval majitel Kjell-Ake Nillson a také na poskytování ubytovacích služeb, těmi se zabývala paní Charlotte. Tato farma byla zajímavá nejen svým zaměřením, ale také architektonicky byla velice pěkná, ne nepodobná letnímu sídlu. Paní Charlotte nás informovala o fungování agroturistiky ve Švédsku a o organizaci sdružující a zastřešující turistický ruch.

Z mého pohledu byla naše cesta nejen profesně přínosná, ale především jsem měla opět možnost setkat se se členy Asociace soukromého zemědělství z celé republiky, seznámit se s jejich problémy, úspěchy, s jejich osudy. Myslím, že tyto cesty a setkání nám mohou pomoci se nejen vzájemně poznat, ale také pochopit, že si můžeme navzájem pomáhat a (jak jsme viděli ve Švédsku), třeba spolupracovat mezi sousedními farmáři, tak abychom byli dobře připraveni a konkurenceschopní. Na závěr chci poděkovat všem zúčastněným, protože utvořili opravdu dobrou atmosféru celé naší společné cesty.

Soňa Rulfová

ASZ ČR

Na závěr pár postřehů 3 účastníků cesty ASZ ČR do Švédska

Helena Přikrylová,

ASZ Vyškov

„Překvapilo mě jak se dokážou dohodnout farmáři v sousedství, že dokážou společně nakoupit stoje, které pak společně využívají. Snižují tím náklady za nákup strojového parku, který je ale také po celou sezónu plně využit. Dále pak upravenost a čistota farem.“

Jaroslav Rosa

ASZ Trutnov

Velmi mě zaujala návštěva zemědělské školy, její organizování a zapojenost studentů do chodu školy. Dotační politika švédských zemědělců, strojová vybavenost farem, „mléčný robot“, vysoká produktivita práce....

soukromý zemědělec z Chebska

nečlen ASZ ČR

„Nejvíce mě zaujal „mléčný robot“. Obrovské zatížení podnikatelů daněmi a sociálními dávkami a to sice až takovými, dá se říci, že to brzdí investiční rozvoj podniků.“

Přečteno: 439x