Asociace dokončuje mezinárodní projekt AGRIWATER, farmářům je již k dispozici vzdělávací platforma

Sdílejte článek
Asociace dokončuje mezinárodní projekt AGRIWATER, farmářům je již k dispozici vzdělávací platforma

V rámci projektu AGRIWATER: Inovativní a udržitelné způsoby zadržování vody v zemědělské krajině, který je již po dva roky vedený Asociací soukromého zemědělství ČR, byla dokončena vzdělávací platforma. Ta umožní farmářům a majitelům půdy seznámit se s praktickým zaváděním adaptačních strategií a systémů hospodaření s vodou a poukáže na strategie používané v jednotlivých partnerských zemích. Kromě České republiky jde o Belgii, Kypr, Německo, Itálii a Španělsko, tedy země, které se již s dopady sucha potýkají.

Vzdělávací platforma pro farmáře pomáhá při zavádění inovativních a udržitelných způsobů zadržování vody v zemědělské krajině.

AW1

O projektu

Změna klimatu ovlivňuje evropské zemědělství zvýšeným výskytem sucha, změnami srážkového režimu a celkovým nedostatkem vody. Tyto změny již mají a budou mít stále větší dopad na zemědělský sektor. Lze očekávat vysychání plodin, sníženou kvalitu půdy, zvýšený výskyt škůdců a chorob a také problémy s nedostatkem pitné vody pro hospodářská zvířata.

Adaptace na klimatické změny je tedy nezbytná, neboť při včasné přípravě mohou být negativní následky výrazně sníženy. Cílem projektu AGRIWATER bylo proto pomoci farmářům získat přístup k informacím o tom, jak zavést a udržitelně spravovat vodní systémy a další metody přizpůsobení se častějšímu suchu. Cílem bylo představit inovativní adaptační opatření, která se v současné době v Evropě používají, a zvýšit tak povědomí o tom, proč je nutné se na budoucí změny připravit.

Tento projekt byl realizován po dobu dvou let v České republice, v Belgii, na Kypru, v Německu, v Itálii a ve Španělsku, tedy v zemích, které se již s dopady sucha potýkají. V rámci projektu byla dokončena vzdělávací platforma, která umožní farmářům a majitelům půdy seznámit se s praktickým zaváděním adaptačních strategií a systémů hospodaření s vodou a poukáže na strategie používané v partnerských zemích.

Krátké úvodní video: https://vimeo.com/750291365/51454c2aa9?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=138546424

Online vzdělávací platforma s volným přístupem

Intelektuálními výstupy projektu AGRIWATER jsou aktivity, které vedly k dosažení hmatatelných a smysluplných výsledků, včetně studijních materiálů a krátkých publikací. Přehled jednotlivých výstupů tohoto projektu je uveden níže a všechny jsou volně dostupné na našich webových stránkách https://agriwater.eu/cs/ a na naší vzdělávací platformě https://learning.agriwater.eu/cs.

Souhrnná zpráva

  • Tato zpráva obsahuje informace o aktuální situaci současného stavu adaptačních strategií a vodohospodářských systémů zavedených v partnerských zemích v Belgii, v České republice, na Kypru, v Německu, v Itálii a ve Španělsku.
  • Zpráva se rovněž zabývá současnými legislativními rámci v oblasti implementace vodních systémů v zemědělské krajině ve výše zmíněných zemích a také programy a státními iniciativami. Hlavními zdroji informací pro tuto zprávu byly výzkumy a rozhovory s odborníky na oblast vodohospodářství, zemědělství, sucho, státní iniciativy pro životní prostředí atd. 
  • https://learning.agriwater.eu/cs/souhrnna-zprava

AW2

Osvědčené postupy

  • Čtyřicet osvědčených postupů bylo vybráno na základě jejich schopnosti vypořádat se s podmínkami sucha a nedostatku vody, aby reprezentovaly širokou škálu možností, které mají evropští zemědělci a vlastníci půdy k dispozici.
  • Tato opatření se zaměřují na efektivní využívání vody v zemědělství, přičemž zohledňují jak nejpokročilejší technologické inovace precizního zemědělství, tak tradiční znalosti.
  • https://learning.agriwater.eu/cs/osvědčene-postupy

AW3

Vzdělávací moduly a rozhodovací strom

  • V rámci vzdělávacích materiálů (OER) byla vytvořena série 6 vzdělávacích modulů, které se zabývají udržitelným hospodařením s vodou na farmách a v zemědělských podnicích.
  • Témata jednotlivých modulů jsou: Spolupráce nebo samostatná zemědělská činnost; Podnikatelské přístupy ve vodohospodářství; Základní výpočty opatření pro vodní hospodářství; Potřeba vody na farmě; Udržitelné zemědělství; Evropský pohled na využívání vody v zemědělství.
  • Tyto moduly doplňuje tzv. „rozhodovací strom“, vytvořený na základě některých případových studií uvedených rovněž na této vzdělávací platformě.  Pomocí rozhodovacího stromu můžete prozkoumat ukázkové odpovědi na jednotlivé situace a výzvy a na jeho konci je pro Vás připraveno i 40 praktických informačních listů.
  • https://learning.agriwater.eu/cs/vzdelavaci-moduly

AW4

AW5

Publikace sloužící ke zvyšování povědomí o problematice sucha v zemědělství

  • V rámci projektu byly připraveny také dvě přehledné osvětové publikace (infografika, brožura), jejichž cílem je nejen poskytovat informace o problematice sucha v zemědělství, ale také pokračovat v diskusi o důležitosti tohoto tématu.
  • https://learning.agriwater.eu/cs/publikace-o-zvysovani-povedomi

AW6

Vzdělávací platforma

  • Tato bezplatná a volně přístupná digitální vzdělávací platforma je prostorem, kde mohou farmáři a vlastníci zemědělské půdy získat znalosti o praktickém zavádění různých adaptačních strategií a systémů hospodaření s vodou, které lze využít k lepšímu zvládání sucha na zemědělské půdě.
  • Všechny výše uvedené výstupy projektu jsou kompletně digitalizovány a připraveny k využití širokou veřejností bez nutnosti jakékoliv registrace.
  • https://learning.agriwater.eu/cs

AW7

Projekt AGRIWATER

AGRIWATER (Inovativní a udržitelné způsoby zadržování vody v zemědělské krajině) je projekt ERASMUS+, který se zaměřuje na vzdělávání zemědělců, vlastníků půdy a dalších zúčastněných stran v oblasti možných způsobů, jak se inovativně a udržitelně přizpůsobit změně klimatu a suchu. 

Projekt AGRIWATER je financován s podporou Evropské komise s referenčním číslem 2020-1-CZ01-KA204-078212. Veškerý obsah vytvořených webových stránek a veškerých materiálů na nich zveřejněných vyjadřuje pouze názory autora a Komise nenese žádnou odpovědnost za použití informací na nich obsažených.

Markéta Šandová

logo_Agriwater_RGB

Logo_Erasmus

 

Přečteno: 725x