Sedláci z Asociace poznávali západní pobřeží USA

Sdílejte článek

Asociace soukromého zemědělství ČR uspořádala ve spolupráci s CK Profi Trips Jana Kužela ve dnech 14. - 27. října letošního roku zájezd na západ USA s odborným zemědělským programem. Vzhledem k velmi teplým oblastem, v nichž jsme se převážně pohybovali, jsme ocenili podzimní termín zájezdu. Pestrý a vhodně sestavený program nám umožnil poznat významná města amerického západu, několik národních parků a získat též cenné poznatky ze způsobu hospodaření na kalifornských farmách.

Jako první nás po příletu z Amsterdamu přivítalo mormonské a olympijské Salt Lake City, sídlo vlády Utahu. Průjezd tímto velmi upraveným městem obklopeným horami nás nenechal na pochybách, že je to dobré místo k žití. O tom nás ostatně přesvědčily i sestry mormonské církve, které nás přivítaly ve svém Conference Centru, a seznámily nás s historií své církve i dějinami osídlení oblasti.

Ale ani menší města nepostrádala svou zajímavost a originalitu. V Page jsme se ocitli v centru indiánského kmene Navahů. Kingmanem procházela historická železnice Union Pacific stejně jako slavná silnice Road 66, protínající Spojené státy z Chicaga do Los Angeles. O velkém významu této cesty při osidlování západu jsme se dozvěděli v tamním muzeu Road 66. V menších kalifornských městech Visalia a Fresno jsme poznali styl sídel v zemědělské produkční oblasti.

Ale zcela pochopitelně se naše očekávání upínalo k Las Vegas, Los Angeles a San Franciscu. V Las Vegas jsme se ocitli v poněkud jiném světě - ve světě hazardu, reklam, kýče, ale i zajímavých hotelových budov, jejichž prohlídka byla zážitkem. Kdo by se v Los Angeles nechtěl projít po místech, na nichž po červeném koberci kráčí před vyhlášením Oscarů hvězdy Hollywoodu? Povedlo se, stejně jako procházka po Hollywood Boulevard - chodníku hvězd. Spokojili jsme se s průjezdem Beverly Hills, a to cestou na pláž Santa Monica, kde západ slunce nad Pacifikem měl své kouzlo.

Pomyslným vrcholem prohlídek měst bylo San Francisco. Bohaté, hustě osídlené město s pohnutou historií a pestrou současností. Jeho poloha v zálivu San Francisco Bay způsobuje, že počasí si tu s natěšenými turisty pohrává. Zažili jsme hustou mlhu na Twin Peaks, nejvyšším bodě města, slunce, které hřálo do zad při pěším výstupu na Lombard Street, i studený vítr při plavbě po zálivu. Proslulý Golden Gate Bridge se nám teprve z lodi ukázal v celé své kráse a velikosti. Většina z nás si také nenechala ujít jízdu historickou tramvají Cable Car.

Jestliže města byla zajímavá, národní parky byly fascinující. Hned při pohledu na první z nich, NP Bryce Canyon, se nám tajil dech nad nekonečnem červených skalních útvarů, často připomínajících moře krápníků, kuželů či jiných tvarů. NP Zion nás vpustil do svého nitra. Mohutné bílé skály se střídaly se zelení. Všichni přivítali sportovní procházku do kaňonu Virgin River.

Když jsme vjeli do Arizony a spatřili řeku Colorado a na ní druhou nejvyšší skořepinovou přehradu v USA, tušili jsme, že Grand Canyon nemůže být daleko. Před ním jsme si však nenechali ujít pohled na „podkovu“- Horsehoe Band, hluboký meandr řeky Colorado. Za několik kilometrů se tato řeka dokázala zaříznout do impozantního velkého kaňonu s hloubkou 1600 m, šíří 30 km a délkou 350 km. Každý pohled z několika vyhlídek i z procházky v okolí nejstaršího hotelu El Tovar a Bright Angel Lodge skýtal neopakovatelný zážitek. Nejsilnější však byl vyhlídkový let helikoptérou, který umožnil vnímat Grand Canyon v celé své mohutnosti.

Při fakultativním výletu z Las Vegas k jezeru Lake Mead a do státního parku Valley of the Fire - Údolí ohně - jsme pocítili, jak dokáže pálit pouštní slunce.

Poslední NP, Yosemite, nás naopak přivítal teplotami blížícími se nule, zato v plném slunci a azurové obloze. Na ní se mimořádně vyjímaly prastaré sekvoje, včetně té druhé nejvyšší zvané Grizzly Giant.

Odborný program zájezdu probíhal v Kalifornii. Navštívili jsme sídlo společnosti Setton Pistachio od Terra Bella. Tato rodinná firma, druhý největší americký pěstitel a zpracovatel pistácií, se věnuje pěstování, sklizni, zpracování a balení pistácií. Považujeme si toho, že nám byla prohlídka celého závodu umožněna.

Při průjezdu kolem nekonečných polí citrusů jsme se těšili na návštěvu citrusové farmy. Na jedné z nich, na rodinné farmě v Ivanhoe, nás osobně přivítal její majitel Bob McKellar. Na farmě pěstují dvě odrůdy pomerančů a dvě odrůdy mandarinek. Všechny stromy jsou zavlažovány a dokážou plodit 60 až 70 let. 30 % produkce putuje do zahraničí, 70 % zůstává v USA.

Pro pochopení rostlinné produkce v této části kalifornského údolí (údolí města Visalia) byla velmi přínosná projížďka mezi polnostmi s výkladem místního znalce a farmáře Johna Onneta. Teplé klima po celý rok a stále ještě dostatek zavlažovací vody sváděné z okolních hor Sierry Nevady umožňují velikou variabilitu plodin. Pěstují se citrusy, ořechy různých druhů, třešně, broskve, nektarinky, kiwi, olivy, granátová jablka, švestky, rajčata k výrobě protlaků a hroznové víno převážně ke konzumaci hroznů.

Chovatelé skotu si přišli na své při návštěvě rodinné farmy Elkhorn Dairy ve Visalii. Průvodcem nám byl její majitel John de Jong. Tato farma chová 3 200 kusů mléčného skotu, ale jeho rodina vlastní v okolí ještě několik mléčných farem s celkovým počtem 12 000 kusů. Viděli jsme linku na dojení, projížděli jsme stájemi. Pan majitel zodpověděl zájemcům všechny dotazy týkající se křížení plemen, složení krmiva, ustájení, chlazení krav při vysokých teplotách a ventilace vzduchu též s využitím solárních panelů. Farma pěstuje na 1000 ha kukuřici, vojtěšku a pšenici k výrobě krmných směsí.

Druhá farma FSU Dairy Unit ve městě Fresno byla univerzitní. Provázel nás Dr. Kyle Thompson, ředitel farmy a vedoucí profesor pro výuku. I zde naši skupinu zajímaly zkušenosti při křížení různých plemen, ale také úspěchy na soutěžích v USA a Kanadě a způsob praktické výuky univerzitních studentů na farmě.

Jak pro rostlinnou, tak pro živočišnou výrobu je zcela zásadní zásobení vodou v celém tomto údolí (San Joachin Valley). Při prohlídce přehrady Friant Dam (z roku 1948) nám zaměstnanci státní firmy zodpovědné za distribuci vody objasnili způsob zavlažování údolí systémem kanálů vedoucích k sídlům a farmám.

Po zajímavém odborném programu v nás zůstal pocit obdivu nad tím, co je možné získat z pouštní půdy při použití vhodných technologií a hlavně promyšleného hospodaření s vodou.

Jak zhodnotit zájezd? Byl mimořádně přínosný a zajímavý. Projeli jsme téměř 3600 km přes čtyři státy - Utah, Arizonu, Nevadu a Kalifornii. Pan průvodce Jan Kužel nám jako znalec USA odkrýval nejrůznější oblasti amerického života - od byznysu, přes sport, film, hudbu a politiku po každodennost běžného Američana.

Naše poděkování patří ASZ ČR a CK Profi Trips za perfektní přípravu a organizaci zájezdu, včetně odborného programu.  

Libuše Kozlová, ASZ Praha  

Přečteno: 1 588x