Daniel Pitek: Proč tu máme prasečí mor? Odpověď je jednoduchá

Ekolist.cz
Sdílejte článek
Daniel Pitek: Proč tu máme prasečí mor? Odpověď je jednoduchá

V pátek byl na Frýdlantsku diagnostikován u selete prasete divokého prasečí mor, který je rozšířen v Polsku a odtud se k nám pravděpodobně také dostal.

Před pěti lety byl výskyt prasečího moru objeven u divokých prasat na Zlínsku, přinesl s sebou slušnou paniku mezi chovateli domácích prasat i tvrdá a drahá opatření proti dalšímu šíření prasečího moru přímo v místě, ale jeho opětovný výskyt byl událostí očekávatelnou a dá se říci i jistou.

Naše státní správa a všechny minulé vlády šly totiž prasečímu moru vyloženě naproti a svojí nečinností vytvářely pro šíření prasečího moru ideální podmínky.

Zcela zásadní podmínkou pro jednoduché šíření prasečího moru na našem území i přes přísná opatření v chovech domácích prasat je výrazné přemnožení prasete divokého.

Přemnožení prasete divokého má několik příčin. Jsou to pro tento druh příznivé přírodní podmínky spojené s oteplováním a způsob zemědělského hospodaření formou obřích polí bez přerušení s kukuřicí, pšenicí a řepkou. V kombinaci s naprosto špatným hospodařením mysliveckým prováděným bez jakékoliv odpovědnosti za neúměrné množství prasat ve volné krajině došlo k až neuvěřitelným nadstavům černé zvěře se všemi negativními následky z toho plynoucími.

Obrovské riziko šíření prasečího moru je jen jedním z těchto následků, když k tomu připočítáme rozsáhlé škody rytím na trvalých travních porostech, další závažné škody na tržních plodinách na orné půdě nebo negativní ovlivnění populací drobné zvěře a na zemi hnízdících ptáků, tak máme mnoho důvodů k tomu, abychom udržovali stavy prasete divokého na přijatelné úrovni, kdy tento druh nenaruší rovnováhu v přírodě, nezpůsobí rozsáhlé škody zemědělcům a není nadměrným veterinárním rizikem.

Přijatelný počet prasat divokých v České republice, takzvaný normovaný stav, činní přibližně 12 000 kusů pro území celého státu. Je to počet, který nenarušuje rovnováhu v přírodě, nezpůsobuje neúnosné škody a není nadměrným rizikovým faktorem v nákazové situaci.

Realita je bohužel taková, že roční odstřel v ČR se po mnoho let zpátky pohyboval kolem dvou set tisíc kusů ročně. A z toho si můžete odvodit jaké jsou skutečné stavy divokých prasat v naší krajině.

Fotografie, které jsem k textu přiložil a spoustu dalších podobného charakteru jsem ukazoval na mnoha jednáních se zástupci ministerstva zemědělství nebo s politiky například na zemědělském výboru v poslanecké sněmovně, abych jim přiblížil neudržitelnost situace, kdy tím největším problémem je nefunkční postsocialistický zákon o myslivosti. Zatím bez adekvátní reakce odpovědných zástupců státu.

Zásadní změna tohoto zákona je nevyhnutelná a nutná. Bez zapojení zemědělců a lesníků do výkonu práva myslivosti a posílení práv vlastníků honebních pozemků nikdy ke snížení stavů prasete divokého i ostatních druhů spárkaté zvěře nedojde.

Moc času k nápravě nemáme, tak snad tato vláda potřebnou změnu konečně provede. V programovém prohlášení změnu zákona o myslivosti a posílení práv vlastníků honebních pozemků má.

Autor: Danel Pitek
Zdroj: Ekolist.cz

Přečteno: 565x