Zisk v zemědělství klesne o 5 procent na 25 miliard korun, odhadují statistici

iDnes
Sdílejte článek
Zisk v zemědělství klesne o 5 procent na 25 miliard korun, odhadují statistici

Podnikatelský důchod, tedy veličina podobná zisku v zemědělství, v letošním roce klesne o pět procent na 25 miliard korun. Dotace na výrobu by měly být v letošním roce zhruba 35 miliard korun, informoval na základě prvních předběžných odhadů v pondělí v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ).

Bez nich by tak zemědělci byli v desetimiliardové ztrátě. Cena produkce by se měla zvýšit o 17 procent, růst nákladů ale zrychlil o čtvrtinu.

„Tempo růstu zemědělské produkce v letošním roce v porovnání s rokem 2021 bude pravděpodobně nižší než odhadované tempo růstu nákladů spojených se zemědělskou činností. Podle aktuálně dostupných informací lze očekávat zhoršení nákladové rentability zemědělské výroby, a to zejména v důsledku rychlého růstu cen energií, hnojiv, krmiv a dalších zemědělských služeb,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Hodnota živočišné produkce vzrostla meziročně o pětinu na 65 miliard, rostlinná pak o 15 procent na zhruba 120 miliard korun.

Čtyři pětiny firem šetří, říká průzkum

Zemědělci sami hovoří hlavně o rostoucích nákladech u energií, pohonných hmot, krmiv, hnojiv, ve mzdách nebo v pachtovném. Podle průzkumu Agrární komory ČR, ve kterém odpovídalo 174 firem, se zhoršila rentabilita v zemědělství a v příštím roce bude situace pokračovat.

„Náklady zemědělských prvovýrobců se zvyšovaly takovou rychlostí, že zemědělci nestíhali vymýšlet, na kterých položkách šetřit dříve. Růst farmářských cen, který patří v rámci české potravinové výrobní vertikály k nejnižším u řady komodit, ani zdaleka neodpovídal tomuto raketovému zdražování vstupů,“ popsal prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Přes čtyři pětiny firem podle zjištění komory přistoupila k úsporám, stejný počet to plánuje dělat i v roce 2023. „Podniky mluví o omezování chovů prasat, drůbeže a skotu a pěstování náročnějších plodin, jako jsou například rajčata ve sklenících v zimních měsících. Někteří dále zmiňují propouštění zaměstnanců, úspory energií či omezení nákupu umělých hnojiv, které může vést k úpravě dávkování a snížení výnosů plodin,“ popisuje komora.

Svaz: Podnikatelský důchod je vyšší než reálný zisk

Zemědělský svaz ČR dlouhodobě zjištění statistiků kvůli rozdílné metodice rozporuje, zisk je podle nich mnohem nižší, loni podle nich šlo o zhruba devět miliard korun. Podle staršího vyjádření předsedy svazu Martina Pýchy je rozdíl hlavně v tom, že hospodařící fyzická osoba nevykazuje svou mzdu v nákladech, ale právě ji zahrnuje do důchodu, tedy do zisku. „To samozřejmě vykresluje obraz zemědělství v pozitivnějším světle, než je realita,“ uvedl již dříve.

Nyní se zatím svaz k předběžným výsledkům nechtěl přesně vyjadřovat. „Podle našich zjištění došlo ke zvýšení nákladů o přibližně 25 %, což je vyšší navýšení oproti růstu příjmů zemědělských podniků, které činí kolem dvaceti procent,“ řekl nyní předseda. Podle svazu se zvýšila hodnota zásob krmiv a hnojiv o čtvrtinu. Tyto zásoby se ale podle něj uplatní jako náklady až v době spotřeby, tedy jde o další zkreslení.

Autor: Jan Drahorád
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 426x