Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 51

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 51

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil tento týden očekávaný první odhad bilance tuzemského zemědělství za rok 2022, který je tentokrát konstruován trochu odlišně, než v předchozích letech. V nich totiž ČSÚ konstatoval pouze celkový hospodářský výsledek, což si mnozí vykládali jako zisk, ačkoli šlo o sumu zahrnující i zemědělské dotace. Nyní ČSÚ konstatoval, že tempo růstu zemědělské produkce bude v roce 2022 nižší, než nárůst nákladů, přičemž celková bilance by měla činit zhruba + 25 miliard korun.

Ministerstvo zemědělství (MZe) poslalo do připomínkového řízení další očekávaný dokument, a to návrh na konstrukci lesnicko-environmentální platby, která má být zaměřena na zvýšení environmentálních a klimatických služeb a na ochranu lesů. Meziresortní připomínkové řízení probíhá od 15. 12. 2022 do 6. 1. 2023, do konce uvedeného termínu je možné posílat případné připomínky k návrhu MZE, a to na eklep@mze.cz. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně přelomový dokument, bylo by žádoucí, aby alespoň část období mezi nastávajícími svátky využili k formulaci a zaslání svých připomínek také zemědělci, z nichž mnozí vlastní lesní porosty.

Oblast lesnictví je tématem také v EU, konkrétně prostřednictvím Směrnice o obnovitelných zdrojích energie (RED II) týkající se udržitelnosti a využití dřevní biomasy. Jak přitom upozorňuje CZ BIOM – České sdružení pro biomasu, „pokud by se přijala omezení navrhovaná výborem ENVI, způsobilo by to značné narušení energetického trhu EU. Vzhledem k tomu, že 70 % biomasy využívané pro bioenergii tvoří dřevní biomasa, omezení ze strany ENVI na primární biomasu by se týkalo až zmiňovaných 35,7 %. Ve výsledku by to znamenalo, že 20,5 % obnovitelné energie EU by se prohlásilo za neudržitelnou, což odpovídá až 4 % celkové energie. Takové rozhodnutí by významně ohrozilo energetický trh EU a mělo by dalekosáhlý negativní efekt na hospodářství, konkurenceschopnost a ohrozilo by velké množství pracovních sil ve venkovských oblastech,“ konstatuje CZ BIOM. Dodat lze ovšem, že nadměrné využití dřevní biomasy (a biomasy vůbec) k energetickým účelům může mít svá rizika, neboť biomasa by měla být primárně využita v krajině a v zemědělství.

Z pohledu Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) je diplomatickým úspěchem ustanovení nové pracovní skupiny na MZe, která se má zabývat legislativním ukotvením rodinných farem v tuzemské legislativě, a to za účasti představitelů ASZ ČR. Ještě letos se pak má ujmout funkce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý – vítěz výběrového řízení, který nahradí Martina Šebestyána, který rezignoval v srpnu letošního roku. Vzhledem k tomu, že SZIF má kromě administrace dotací v kompetenci také kontroly dodržování podmínek příjmu dotací, bude jistě zajímavé sledovat, zdali se něco změní v dosavadní praxi, kdy některé kontroly probíhaly v naprosto pro zemědělce nevhodných obdobích, například přímo ve sklizni. I tak lze ale na adresu bývalého ředitele SZIF uvést, že zas tak špatným ředitelem nebyl, a je tak otázkou, o kolik a v čem bude ten nový lepší.

MZE také zveřejnilo několik dokumentů týkajících se ekologického zemědělství, vhodných k prostudování. Jde o hromadnou výjimku pro ekologické zemědělce v ČR a Pravidla souběhu ekologické a konvenční produkční jednotky. Shrnutí pravidel lze dohledat ZDE.

Nakonec jedna, i se zemědělstvím související informace. Týká se posilování české koruny, která se 20. prosince letošního roku dostala vůči euru i dolaru na nejvyšší úroveň za posledních 11 let – konkrétně kurz k euru činil 24,18 koruny a k dolaru 22,72 koruny. Kurz české měny má přitom vliv na sumu vyplácených unijních dotací, také ale na cenu ropy a produktů dovážených ze zahraničí. Ropa (v praxi benzín a nafta) i potraviny nebo zemědělské komodity ze zahraničí by měly zlevnit, což by mimo jiné mělo přispět k omezení růstu cen potravin v ČR, i ke snížení nákladů na zemědělskou produkci. Jde ovšem o to, zdali koruna ve svém rostoucím trendu vydrží, i proto, že tento trend nevyhovuje našim exportérům.

Vzhledem k tomu, že Štědrý den je tu, přeje autor předchozích řádků příjemné prožití nejen vánočních svátků.

Petr Havel

Přečteno: 593x