KONTEXT: Obchodníci mohou za drahotu nejvíc, ale nenapakovali se, míní ekonom

iDnes
Sdílejte článek
KONTEXT: Obchodníci mohou za drahotu nejvíc, ale nenapakovali se, míní ekonom

Přestože na vysokých cenách potravin nejvíce vydělávají obchodní řetězce, na vině jsou všichni, i zemědělci a potravináři. Marže obchodníků nejsou podle ekonoma a hosta podcastu Kontext Tomáše Maiera tak dramatické, jak tvrdí například ministerstvo zemědělství.

Ekonom z České zemědělské univerzity v Praze nevidí za současnou situací kartelové chování, ale několik faktorů jako ceny energií, válka na Ukrajině i nehospodárnost vlády Andreje Babiše, které rozkolísaly už tak nestálé ceny potravin. „Když nalijete do ekonomiky příliš peněz, a ne že bych to lidem nepřál, vyhřezne vše ve formě inflace, protože je příliš měny v oběhu a není krytá produktivitou práce,“ vysvětluje.

Podle Maiera nelze ukázat na jeden článek řetězce a říct, že může za zdražování. Konkrétně v případě cen vajec a cukru, které meziročně podražily téměř dvojnásobně, a také mléka, však viní obchodníky.

„Tam je to poměrně markantní, ale u nich je to těžké. Jednou jsou extrémně ziskoví v mase, podruhé v másle, pak ve vejcích nebo cukru. V konečném důsledku ale nějakou extrémní rentabilitu nemají,“ upozorňuje a uvádí, že při pohledu na tržby dosahují zisku tří až sedmi procent. „To není žádné extrémní namastění kapsy,“ dodává.

Přesto Maier připouští, že se obchodní řetězce na výši konečné ceny podílejí nejvíce. „Náklady rostly úplně všem. Co byla marže obchodů před rokem, má jinou strukturu než dnes. Mléčné produkty i vejce musíte při převozu od zpracovatelů chladit, což znamená obrovské náklady na energie. Ukázat si na supermarkety je líbivé, ale stoprocentně za to nemohou,“ dodává ekonom.

„Je úplně jedno, jestli se k nám mléko doveze z Polska nebo Německa, každý si může obchodovat, jak chce. Naopak z hlediska obchodu s primární agrární surovinou máme velké rezervy, protože vyvážíme suroviny s nízkou přidanou hodnotou,“ poukazuje Maier na to, že Němci a Rakušané vykupují o korunu dráž než méně konkurenceschopní čeští potravináři. Řetězce pak vykupují kilo sýra z českého mléka za několik set korun a přidanou hodnotu tak necháváme u sousedů.

Dnes už je patrné, že ceny pomalu potravin klesají. Maier je připodobňuje k pohybům na trhu s ropou a benzinkách. „Jakmile zdražuje ropa, den poté to pocítíme u pumpy. Když ropa začne zlevňovat, pumpaři si dávají hodně na čas před snížením cen benzinu a nafty. Tady je to obdobné,“ ilustruje a předvídá, že na jednocifernou inflaci v případě potravin se dostaneme někdy před prázdninami.

Autor: Marek Zavřel

Zdroj: iDNES.cz

Přečteno: 343x