Zadržujte vodu, dáme vám peníze, lákají města na ukládání dešťovky

iDnes
Sdílejte článek
Zadržujte vodu, dáme vám peníze, lákají města na ukládání dešťovky

Jarní deště přinášejí vytouženou vláhu. Jenže co naprší, to také velmi rychle odteče. Řeky a potoky jsou sice plné, avšak jen na chvíli, za pár týdnů bude dešťová voda chybět. Vodu je třeba zadržet, některá města v kraji proto nabízejí finanční výpomoc na pořízení nádrží na zachytávání dešťovky.

„Co se týče povrchové vody, tak plochy v povodí Ohře jsou vodou dostatečně nasáklé a nasycené. To znamená, že když zaprší, voda okamžitě odtéká a průtoky v řekách se rychle zvyšují,“ říká technický ředitel Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Voda, která rychle odteče, však později v krajině chybí. „Proto odbor životního prostředí bude letos opět zájemcům z řad občanů města přispívat na nádrže pro zachytávání dešťové vody. Dotační program byl radou města schválen již popáté,“ říká Radim Tuček z litoměřického městského úřadu.

Finanční podpora může dosahovat až do výše 49 900 korun a může pokrýt až 90 procent pořizovacích nákladů. „Podpora se vztahuje pouze na podzemní nádrže, případně na nádrže umístěné ve sklepních prostorech, kde nemrzne, a lze tedy dešťovou vodu akumulovat celoročně,“ doplňuje Tuček.

Právě toto omezení však některé lidi od podání žádosti o dotace odrazuje. „Nemám místo, kde bych u domu díru na podzemní nádrž vykopal. Navíc se bojím, že výkopem bych mohl porušit statiku domu a taky bych si zničil léta budovanou zahradu,“ uvažuje pan Alois z litoměřického předměstí.

Kadaň podporuje i pořízení sudů na vodu

Podobně přemýšlí i vedoucí odboru životního prostředí v Kadani Jiří Frajt. „U nádob, které jsou v zemi, je problém, že pokud máte barák postavený a zahradu vybudovanou, je většinou už technicky obtížné podzemní nádobu někam zabudovávat. Zájem o dotace na podpovrchové nádoby je proto většinou u lidí, kteří mají dům rozestavěný nebo se ho teprve stavět chystají,“ říká Frajt.

Kadaň proto vedle podzemních nádrží poskytuje dotace i na sudy umístěné u okapů.

„Ale zájem v poslední době klesá, protože mnoho lidí si už nádoby pořídilo dobrovolně. Například já osobně dešťovou vodu sbírám už více než deset let, protože voda jde cenově nahoru, a snažím se využívat, aby dešťovka nešla do kanálu,“ doplňuje Frajt.

Nepouštět dešťovou vodu jen tak rychle do kanalizace je podle odborníků více než potřebné. „Podstatné je, aby dešťová voda v sušších obdobích zbytečně nekončila v kanalizaci,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí v Litoměřicích Pavel Gryndler s tím, že loni město poskytlo devíti žadatelům celkem 290 tisíc korun na pořízení podzemních nádrží.

Pomáhá i budování tůní

Zachytávání dešťovky ze střech je však jen jednou možností, jak vodu v krajině zadržet. Účinné je budování tůní, které vodu nejen zadrží, ale podpoří i fungování ekosystémů. Také o to se některá města snaží.

„V parku v Rooseveltových sadech, kde původně tekl potok, jsme obnovovali tůně a jedno slepé rameno, které na potoce zbylo po povodních. Efekt zadržené vody je tady opravdu znatelný,“ popisuje Frajt. Také v Teplicích–Sobědruhách při stavbě nového dětské hřiště vytvořili tůňku, kterou podpořili místní biodiverzitu.

 
Řadu tůní okolo Milešovky buduje také sedlák Daniel Pitek. „Snažíme se tůně a mokřady do přírody vracet. Když se totiž v údolních nivách vytvoří vodní plochy, voda ze zimy a předjaří tu zůstane až do období sucha. Vodní plochy sice budou mít odpar, ale i ten je dobrý, protože ochlazuje mikroklima kolem sebe. Je to taková přirozená klimatizace,“ vysvětluje Pitek.

 

Autor: Pavel Křivohlavý
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 348x