Obchody by měly snížit přirážku u jablek, 126 procent je moc, míní ministr

iDnes
Sdílejte článek
    Obchody by měly snížit přirážku u jablek, 126 procent je moc, míní ministr
Obchodní řetězce by měly snížit svou přirážku u jablek ve prospěch zemědělců. Výše 126 procent, což je průměr posledních pěti let, je podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly moc velká. Zemědělci přitom prodávají na hraně rentability.

V dubnu stál kilogram jablek podle dat Českého statistického úřadu 36,67 korun za kilogram. Před rokem byly v obchodech za 35,35 koruny. Zemědělci tvrdí, že zatímco cena v obchodech mírně stoupla, farmářské ceny klesly o desetinu. Při meziročním srovnání pak za poslední dva roky klesly spotřebitelské ceny podle Nekuly o pět procent, u pěstitelů ale o 19 procent. Obchodníci tak mají stále větší podíl zisku z prodejů jablek, uvedl Nekula. „Zde vidím velký prostor pro změnu,“ dodal.

Na druhé straně ale Nekula obchody pochválil za to, že zvyšují podíl prodaných jablek z ČR. Zatímco předloni šlo o 54 procent, loni už o 65 procent. Když vrcholila sklizeň pak bylo dokonce 80 procent prodaných jablek českých.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka ale to, že obchody prodávají více českých jablek, není pro zemědělce řešení. „Nic jiného nepomůže, než že musíme dostávat více peněz. Obchody uvedly, že prodají veškerou českou produkci. Ale když se vám bude líbit auto za milion a máte jenom 500 tisíc korun, tak si ho taky nepořídíte,“ řekl.

Ministr, jak se opakovaně ukázalo v posledních měsících, zejména slovně apeluje na řetězce, aby neměly velké obchodní přirážky. V případě cen vajec a cukru podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, obával se nekalého jednání obchodníků. Úřad ale již v té době vedl vlastní šetření, výsledky ohledně cenotvorby má podle svého šéfa Petra Mlsny představit zhruba v polovině května.

Obchodníci ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR uvádějí, že jablka jsou nejoblíbenějším ovocem, ročně jich každý obyvatel ČR v průměru sní 25 kilogramů. „Pěstování ovoce je přitom dlouhodobé podnikání, které vyžaduje plánování a spolupráci se zákazníky. Ti pěstitelé, kteří ke svému podnikání přistupují poctivě a s vizí, jsou úspěšní a díky nim si česká jablka drží mezi zákazníky dobrou pověst,“ uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Kácení kvůli zastaralosti

Část pěstitelů ale v posledních letech zanedbala modernizaci sadů a nyní je musí kvůli horší konkurenceschopnosti kácet. „Možná je to jen smutná snaha vedení Ovocnářské unie pomocí dojemného příběhu získat další dotace pro ty, kteří roky své podnikání zanedbávali a nemají zájem o zlepšení kvality své produkce,“ dodal. Unie podle Prouzy se svazem nekomunikuje. Navíc se podle něj do ČR z Polska, Francie, Itálie, Německa nebo Francie dováží hlavně odrůdy, které se v ČR nepěstují.

Řetězec Albert poslal novinářům před ministerskou tiskovou konferencí informaci, že za poslední tři sezony vzrostla na jeho pultech nabídka českých jablek o třetinu.

Zemědělci si dlouhodobě stěžují na nízké výkupní ceny, které ale zákazníci nepoznají kvůli vysoké obchodní přirážce řetězců. Ovocnáři v březnu uvedli, že na každém kilogramu jablek tak pěstitelé tratí čtyři koruny, za loňský rok tak bude obor ve čtvrtmiliardové ztrátě. „Pěstitele jablek i dalších druhů ovoce to vede k úvahám o omezení produkce a někteří již začali klučit sady. Jen za poslední dekádu a půl zmizelo z české krajiny 2,5 milionu ovocných stromů, především jabloní,“ řekl již dříve Ludvík.

Ministr řekl, že stát každoročně pěstitele má pro pěstitele zhruba 450 milionů korun, peníze můžou zemědělci využít například na výsadbu intenzivních sadů. „Mohli bychom tam na menší výměře vyprodukovat více jablek, pokud se bude tato podpora intenzivněji používat,“ sdělil.

Problém je kvůli válce

Ministr i Ludvík ale zdůrazňují, že nejde jenom o český problém. Na tuzemském trhu je přetlak polských jablek, která v minulosti mířila na ruský trh. Po zavedení sankcí proti Rusku po obsazení Krymu se pak jablka vozila „oklikou“ přes Bělorusko.

Po vypuknutí války na Ukrajině se ale zavřela i tato cesta a Polsko, které produkuje půlku evropských jablek, začalo přebytky exportovat více na trhy v EU. „Řetězce se chovají kapitalisticky, když můžou koupit v Polsku, tak to tam koupí,“ dodal Ludvík.

Zatímco ceny jiných potravin kvůli zvýšeným nákladům rostou, ovocnářům se nedaří ceny zvýšit.

Autor: Jan Drahorád
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 377x