Číňané skupují zemědělskou půdu v USA. Co národní bezpečnost? ptají se státy

iDnes
Sdílejte článek
Číňané skupují zemědělskou půdu v USA. Co národní bezpečnost? ptají se státy

Několik amerických států se obává rostoucího zájmu čínských investorů o nákupy tamní zemědělské půdy. Nejde jen o potravinovou bezpečnost. Firmy s čínským pozadím totiž jeví zájem o pozemky nacházející se v blízkosti strategických staveb. V Kongresu už leží návrh zákona, který se snaží tuto záležitost federalizovat. Naopak američtí Číňané hrozí protižalobami kvůli neústavnosti.

Z přibližně 16 milionů hektarů zemědělské půdy v držení zahraničních investorů v USA měla Čína ke konci roku 2021 méně než 1 procento této půdy, uvádí zpráva ministerstva zemědělství USA. Problém není v tom, že mají Číňané zájem o pozemky, ale v tom, jaké chtějí, tvrdí předkladatelé legislativy, která tomu má zamezit.

„Státy se již dříve snažily omezit zahraniční investice. Novinkou je, že někteří zákonodárci se zaměřují na konkrétní země a jejich vlády,“ popisuje pro CNN Micah Brown z Národního zemědělského centra, které se zabývá zemědělským a potravinářským právem. K Virginii, Severní Dakotě, Montaně nebo Arkansasu se minulý měsíc přidala i Florida. „V letošním roce má většina amerických států nějaký návrh v tomto směru,“ doplňuje Brown. To zvyšuje napětí v americko-čínských vztazích.

Floridský zákon z 8. května zakazuje většině občanů ze „zahraničních zemí zájmu“ nakupovat pozemky do 16 kilometrů od jakéhokoli vojenského zařízení nebo zařízení kritické infrastruktury včetně námořních přístavů, letišť a elektráren. V platnost vešel s jiným zákonem zakazujícím internetové aplikace jako TikTok na vládních zařízeních na Floridě. Za nežádoucí investory označuje zákon Čínu, Rusko, Kubu, Severní Koreu a Írán včetně společností jednajících jejich jménem.

Po schválení zákona skupina čínských občanů, kteří žijí a pracují na Floridě, spolu s realitní společností zastupující převážně čínské a čínsko-americké klienty podala žalobu. Tvrdí, že zákon porušuje práva podle Ústavy USA.

Podle Browna jsou zákony součástí většího politického zájmu poslední doby vyvolané obavami z čínských společností, které se pokoušejí vybudovat zemědělské areály poblíž vojenských základen v Severní Dakotě a Texasu.

Americká pobočka čínské společnosti Fufeng Group se například pokusila vybudovat závod na mletí mokré kukuřice v Grand Forks v Severní Dakotě nedaleko tamní letecké základny. Ministerstvo obrany to označilo za významnou hrozbu pro národní bezpečnost. Ředitel společnosti Fufeng Eric Chutorash jakékoli vazby na čínskou vládu popřel.

„Máme spoustu míst v Severní Dakotě, kde mohli továrnu postavit, aniž by představovali bezpečnostní riziko, ale místo toho chtěli pozemek hned vedle základny letectva,“ prohlásil republikánský poslanec a spolupředkladatel zákona Lawrence Klemin. Jeho zákon byl přijat v dubnu.
 

Obdobnou legislativu připravuje i Texas. Návrh připravuje senátorka Lois Kolkhorstová. Chce se vyhnout sporům o ústavní práva občanů USA a tak do něj zahrnuje výjimku pro osoby s trvalým pobytem ve Státech a občany s dvojím občanstvím. Výjimku mají mít pozemky určené jako obytné usedlosti.

Národní bezpečnost, nebo xenofobie

Několik expertů na americko-čínské vztahy varovalo před unáhlenými reakcemi a vyzvalo zákonodárce, aby jednali na základě důkazů, nikoli podezření. „Je dobrý důvod nechat si kontrolu nad strategickými zájmy ve vlastní zemi. Ale tyto zákony o zemědělské půdě a o majetku obecně, mají podle mě jednoznačné kořeny v rasismu a xenofobii. Není to poprvé,“ uvedla Nancy Quianová, profesorka ekonomie z Northwestern University v Illinois.

Podle Yana Benneta z princetonské univerzity je zemědělská půda v USA pro Čínu přitažlivá, protože země má problémy se zabezpečením potravin a nemá dostatek vlastní vhodné orné půdy. „Pokud je ohrožena národní bezpečnost, ano, musíme jednat,“ řekl Bennet pro CNN. „Ale ne každý nákup půdy cizí vládou nebo cizím státním příslušníkem je hrozbou pro národní bezpečnost. Musíme se ujistit, že tyto nákupy odlišíme od těch, které jsou skutečnými hrozbami.“

Čínské ministerstvo zahraničí ujišťuje, že obchod mezi oběma zeměmi je vzájemně výhodný. „Zpolitizovat ekonomické, obchodní a investiční otázky je v rozporu s principy tržní ekonomiky a mezinárodními obchodními pravidly, což podkopává důvěru v americké tržní prostředí,“ reagoval mluvčí čínského ministerstva Mao Ning.

Naopak dlouholetý čínský kritik, republikánský poslanec Dan Newhouse, varuje před dalšími incidenty, jako byl čínský špionážní balón na začátku tohoto roku. V Kongresu se snaží prosadit zákon omezující čínské nákupy americké půdy na federální úrovni. „Myslím, že lidé si stále víc uvědomují, co se děje a čemu chceme zabránit,“ řekl Newhouse pro CNN.

Autor: tbc
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 329x