Stále více chovatelů má finanční problémy, zbavují se kvůli nim zvířat

iDnes
Sdílejte článek
Stále více chovatelů má finanční problémy, zbavují se kvůli nim zvířat

Azyl pro hospodářská zvířata v Třebihošti na Trutnovsku zažívá těžké časy. Nepotřebných zvířat přibývá, už se starají o více než stovku kusů a další musejí odmítat, zatímco podpora dárců klesá.

Když Hana Klvanová s manželem před šesti lety na statku v podkrkonošské Třebihošti zakládali azyl pro hospodářská zvířata Život bez krutosti, měli 40 jedinců a mohli se spolehnout na štědrou podporu dárců i brigádníků. Po covidové pandemii a ekonomických turbulencích je však mnohé jinak.

Pod nejvyšším vrcholem Podkrkonoší Zvičinou se manželé starají už o více než sto zvířat. Majitelů, kteří se kvůli finančním problémům zbavují zvířat, rapidně přibývá. Ze stejných důvodů se výrazně ztenčily příspěvky, které na provoz azylu posílají podporovatelé.

Ovce, kozy, prasata, husy, slepice a kachny žijí na třebihošťském statku v pozoruhodné symbióze. Přestože mají samostatné výběhy a vnitřní ubikace, na louce za statkem často tráví čas společně. Udržet azyl, který za několik málo let kapacitu víc jak zdvojnásobil, je však pro zakladatele stále složitější. Covidová pandemie, rekordní inflace a dopady ruské agrese na Ukrajině neziskový sektor tvrdě zasáhly.

Zvířata už musejí odmítat

Přibylo malochovatelů, kteří se dostali do problémů a hospodářských zvířat se zbavují.

„Přicházejí o pozemky, které měli dlouhé roky v pronájmu, protože je majitelé prodávají. Dostávají se k nám tak hlavně ovce a kozy. Ale máme i králíky od pána, který skončil v exekuci,“ vykládá Hana Klvanová. V poslední době musí čím dál víc zájemců odmítat.

„Když sami nemáme kapacitu a zvíře nemůžeme přijmout, snažíme se alespoň pomáhat najít jim nový domov jinde,“ poznamenává. Azyl je existenčně závislý na příspěvcích od dárců. Jejich ochota posílat peníze na charitu však v poslední době citelně ochladla.

„V loňském roce jsme vybrali meziročně skoro o dvě stě tisíc korun méně, letos bude propad podle všeho ještě větší,“ upozorňuje Hana Klvanová.

Život bez krutosti hospodaří s ročním rozpočtem okolo milionu korun, z toho víc jak polovinu tvoří náklady na krmivo a veterinu. Ceny krmiv přitom za poslední roky zdražily až dvojnásobně. Zbytek rozpočtu jde na nutné investice a další rozvoj statku. V loňském roce hospodáři za půl milionu korun opravili zimoviště pro ovce.

Na rozdíl od útulků pro psy nebo kočky si lidé hospodářská zvířata z azylu neadoptují. Všechna jsou zde na dožití. I proto je zařízení na hraně kapacity.

„Nejsme útulek a ani nemůžeme dávat zvířata do adopcí. Kapacita se nám uvolní, pouze když zvíře uhyne. Rádi bychom vyhověli všem, ale statek není nafukovací. Když se nám někdo ozve, že sem chce umístit deset ovcí, není to bohužel možné,“ vysvětluje zakladatelka azylu.

Jednou z mála výjimek byl pták emu, který pod Zvičinou vydržel pouhý měsíc. Žral totiž ovčí vlnu, která by ho mohla zabít. Po krátké anabázi v Podkrkonoší proto putoval do stáda k chovateli v Karlových Varech.
 

Kachna z paneláku

Podkrkonošský azyl organizuje jednou měsíčně veřejné brigády. Dobrovolníci pomáhají s úklidem a opravami. I tady je patrné, že solidarita už není taková jako před covidem.

„Během pandemie sem nikdo nemohl a na všechno jsme byli sami. Po covidu se to už nevrátilo na původní úroveň. Dřív přijelo na jednu brigádu třeba dvacet lidí a udělala se spousta práce. Dneska jsme rádi, když jich dorazí polovina,“ říká Hana Klvanová.

Život bez krutosti je jedním z osmi azylů pro hospodářská zvířata v republice a jediným v kraji. Ve středních Čechách je jich přitom pět. Manželé Klvanovi se do Třebihoště přistěhovali v roce 2016, kdy koupili usedlost ze zděným domem z roku 1934 a roubenkou z konce 19. století.

V azylu se za šest let vystřídalo na 400 zvířat. Příběhy některých zaskočí. Například samec kachny pižmovky strávil půl roku v panelovém bytě, kozel žil v kempu na Liberecku a chodil na návštěvy do čtyřhvězdičkového hotelu, kde šacoval batohy. Poslední kapkou bylo, když stokilové zvíře sežralo vánoční výzdobu.

Nezisková organizace pořádá vzdělávací programy pro základní a mateřské školy. Od začátku letošního roku jich na statek přišlo deset.

„Naším hlavním cílem je zachraňovat zvířecí životy, ale osvětová činnost je taky hodně důležitá. Je paradox, že ani děti z vesnice kolikrát s domácími zvířaty nepřijdou do styku a ani je neznají. Je jednodušší cílit na děti než na dospělé, dává nám to smysl,“ uzavírá Hana Klvanová.

Autor: Tomáš Plecháč
Zdroj: iDnes.cz

Přečteno: 295x