V novele zákona o myslivosti se rozhoduje také o osudu našich lesů

Sdílejte článek
V novele zákona o myslivosti se rozhoduje také o osudu našich lesů

Posun v projednání novely zákona o myslivosti dnes oznámil ministr zemědělství Marek Výborný. Vlastníci půdy, zemědělci, lesníci a ochránci přírody vítají dohodu vládní koalice na tom, že novela zavede plánování lovu podle míry poškození lesů, posílí práva vlastníků - umožní vlastníkům lov na vlastních pozemcích, sníží minimální velikost honitby vlastní a společenstevní a sjednotí ochranu ohrožených živočichů jejich vynětím z tzv. seznamu zvěře ze zákona o myslivosti. Schválení těchto bodů Poslaneckou sněmovnou by naplnilo závazek programového prohlášení vlády.

Podrobné stanovisko k návrhu novely zákona myslivosti oznámí organizace sdružující vlastníky, zemědělce, lesníky a ochránce přírody až poté, co se s návrhem ministerstva podrobně seznámí. Návrh ministerstva vnímají jako kompromis. Samy navrhovaly zmenšení minimální velikosti honitby na 200 ha, některé i 115 ha a lov na vlastních pozemcích umožnit vlastníkům od 20 ha. Každopádně ministru Výbornému patří za tento krok jasné poděkování.

Důležité je také, aby ministr Výborný nyní pomohl proces předložení a schválení novely co nejvíce urychlit, aby se předešlo tomu, že kvůli očekávaným průtahům v Poslanecké sněmovně opět nebude schválen. Členové Českomoravské myslivecké jednoty již nyní obcházejí poslance a přesvědčují je, aby důležitým změnám v mysliveckém zákoně zabránili.

Škody na lesích a zemědělských plodinách způsobované nadměrnými stavy spárkaté zvěře dosahují několika miliard korun ročně. Bez jejich rychlého a významného snížení není možné po kalamitě obnovit odolnější lesy v pestré druhové skladbě [1]. Početnost spárkaté zvěře v krajině totiž nadále nekontrolovaně roste [2].

Za nadále nepřijatelné považujeme zařazení poláka velkého, druhu celosvětově ohroženého podle červeného seznamu IUCN, mezi lovné druhy. Ačkoli chráněné druhy budou ze zákona o myslivosti vypuštěny, celosvětově ohrožený polák, kterého dosud Ministerstvo životního prostředí na seznam chráněných druhů zařadit nestihlo, by na seznamu zvěře zůstal.

SPOLEČNÝ TISKOVÝ  KOMENTÁŘ Asociace soukromého zemědělství ČR, Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů v ČR, Českého svazu ochránců přírody, Pro Silva Bohemica, České společnosti ornitologické, Hnutí DUHA a Spolku vlastníků honebních pozemků

 Kontakty:

Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR, 777 032 332, jaroslav.sebek@asz.cz

Richard Podstatzký-Thonsern, předseda Komory soukromých lesů Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů v ČR, 603 267 625, podstatzky@post.cz

Jaromír Bláha, lesnický expert Hnutí DUHA, 731 463 929, jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Milan Hron, předseda Pro Silva Bohemica, 608 885 525, predseda@prosilvabohemica.cz

Petr Stýblo, ředitel kanceláře ČSOP, 602 395 473, petr.styblo@csop.cz

Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, 773380285, verm@birdlife.cz

Bohumír Nekola, předseda Spolku vlastníků honebních pozemků v ČR, 727 989661, nekolab@volny.cz

Poznámky:

 [1] https://hnutiduha.cz/publikace/rovnovaha-v-nasi-krajine-jak-ji-lze-dosahnout-novelou-zakona-o-myslivosti

[2] https://hnutiduha.cz/aktualne/data-csu-ukazala-dalsi-narust-stavu-premnozene-sparkate-zvere-ta-znemoznuje-obnovu-pestrych

Přečteno: 1 023x