Loňské výnosy zemědělců byly meziročně menší, asociace kritizovala vládu

iDnes
Sdílejte článek
Loňské výnosy zemědělců byly meziročně menší, asociace kritizovala vládu

Český statistický úřad zpřesnil výsledky tzv. souhrnného zemědělského účtu. Podnikatelský důchod všech zemědělců činil podle něj 25,58 miliardy korun. Meziročně tak klesl o 753 milionů korun, tedy o zhruba tři procenta. Ve čtvrtek na to upozornil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal na diskusním fóru v Poslanecké sněmovně.

Letos budou podle něj výsledky daleko horší, zemědělci podle něj kvůli nízkým výkupním cenám obilovin, řepka a mléka utrží o zhruba 36 miliard korun meziročně méně.
 
Podnikatelský důchod není úplně totéž jako zemědělský zisk. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha upozorňuje, že rozdíl je hlavně v tom, že hospodařící fyzická osoba nevykazuje svou mzdu v nákladech, ale právě ji zahrnuje do důchodu, tedy do zisku.
 
Letos podle Doležala klesly výkupní ceny obilovin o 50 procent. „Prodáváme nikoliv za osm tisíc korun, ale za čtyři až 3,5 tisíce korun za tunu,“ řekl posluchačům. U obilovin tak očekává propad tržeb o 24 miliard Kč. U řepky pak klesla cena o pět tisíc korun za tunu, tržby tak podle ně klesnou o pět miliard korun, další propady budou kvůli nízké výkupní ceně mléka.
 
K loňskému podnikatelskému důchodu pak uvedl, že šlo přibližně o 850 tisíc korun na jeden subjekt, každý ze zemědělských podnikatelů si mohl v přepočtu koupit dva hektary půdy. „Přepočteno na půdu byl loni běžný zisk 5 000 korun na hektar,“ doplnil.
 

Dotace na plochu jsou v ČR nejnižší z EU

České zemědělství je podle řečníků v krizové situaci kvůli přetlaku zboží na evropském trhu, větší podnikatelé pak kritizují letošní zavedení tzv. redistributivní platby, ve které podniky získávají na prvních 150 hektarů za každý hektar 3 536 Kč. Naopak prudce klesly platby na plochu, tedy základní platba pro všechny podniky na 1 760 Kč na hektar. Podle Pýchy je v ČR tato platba nejnižší z celé EU. Sousední státy mají základní platbu vyšší, třeba často vyzdvihované Rakousko má 208 euro na hektar (ČR má 72 eur na hektar), tedy zhruba třikrát tolik.
 
Naopak předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek kritizoval vládu za nedostatečné plnění slibů, změny podle něj nejsou dostatečně progresivní a ve prospěch malých zemědělců. Z většiny předvolebních slibů se podle něj udělalo žalostně málo.
Výši zemědělských zisků kritizoval v létě premiér Petr Fiala (ODS), zejména pak zisk koncernu Agrofert, pod který spadá také web iDNES.cz. Ten dal do svěřenského fondu bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Koncern za loňský rok vykázal zisk necelých 13 miliard korun, meziročně o 124 procent více, tržby skupiny vzrostly o 33 procent na 245 miliard Kč.
 
Autor: Jan Drahorad
Zdroj: iDnes.cz
Přečteno: 290x