V Karlovarském kraji se rodí podpora pro místní sedláky

Lukáš  SenftLukáš Senft
Sdílejte článek
V Karlovarském kraji se rodí podpora pro místní sedláky

V posledních měsících se začínají odehrávat důležité změny týkající se zemědělství na Karlovarsku. Karlovy Vary, potažmo celý region, proslul především slavným filmovým festivalem a lázeňským pohostinstvím, což bylo asi nejlépe skloubeno v legendárním snímku Vrchní, prchni – jenže aby z kraje neprchali místní sedláci, je zapotřebí ze zemědělství učinit jednu z priorit krajské politiky. Je nadějnou zprávou, že právě tímto směrem se ubírají současná jednání mezi Karlovarským krajem a Asociací soukromého zemědělství (ASZ ČR).

Intenzivnější vyjednávání započalo především díky založení nové regionální organizace ASZ Západ. Její zástupci chtějí prosazovat zájmy lokálních sedláků, a to s ohledem na specifika zdejších regionů. Karlovarský kraj se vymyká nižším počtem rodinných farem, což je způsobeno mimo jiné historií této krajiny, ale také současnými klimatickými a socioekonomickými podmínkami. Značná část kraje hraničí s Německem, které svým kapitálem ovlivňuje ceny půdy. Navyšování ceny za hektar má ten důsledek, že se zemědělská půda stává pro české zemědělce nedostupnou. K tomu je potřeba připočíst fakt, že tento kraj je druhým nejlesnatějším v České republice. S tím souvisí nízký podíl orné půdy. Ovšem díky četnosti travnatých porostů chová mnoho zdejších farmářů masný skot, ovce a kozy.

Vzhledem k okolnostem, které charakterizují „divoký Západ“, jak kraji někteří farmáři přezdívají, není reálné očekávat vznik vysokého počtu nových farem. Je proto třeba podporovat již existující farmy a takové farmáře, kteří mají zájem nejenom na vlastním živobytí, ale také na udržování místní krajiny a sociálního života, tedy sedláky hospodařící nejenom hlavou, ale i „duší“, jak poznamenal Jiří Sýkora, předseda ASZ Západ.

Na jednání mezi zástupci ASZ ČR, ASZ Západ a Karlovarským krajem, které se odehrálo 10. listopadu, vyšlo najevo, že se obě skupiny shodnou na základních principech: podpora malých a středních farem, zviditelnění lokálních producentů a vzájemná spolupráce mezi krajem a sedláky při vytváření takových podmínek, které budou posilovat ekonomický i ekologický rozvoj místního zemědělství. Za Karlovarský kraj se setkání zúčastnil náměstek hejtmana Karel Jakobec a člen rady kraje Vít Hromádko. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR, reprezentoval celorepublikovou organizaci, zatímco za ASZ Západ ke stolu usedl její předseda Jiří Sýkora, dále pak Michael Kastl a Radim Kužel. Jednání nezůstalo jen u vyjasňování celkového směru další spolupráce, protože zástupci obou skupin dohodli konkrétní kroky do budoucna.

Jedním z prvních opatření, na kterých se začne pracovat, je posílení dostupnosti veterinárních služeb. Zástupci kraje potvrdili, že dostatek veterinárních expertů specializujících se i na přežvýkavce, bude společným cílem v blízké budoucnosti. Také vzhledem k typu farem, které v kraji převažují, je taková změna nezbytná. Chov skotu, ovcí a koz není možné provozovat bez specializovaných veterinářů, kteří jsou farmářům pravidelně k dispozici. Jedním z možných kroků, jak do kraje dostat větší počet veterinářů, může být například výpomoc při zařizování ordinace a obecně atraktivnější podmínky pro vykonávání veterinární praxe v Karlovarském kraji.

Sedláci ovšem nepotřebují pouze zajištění zdraví svých stád, ale také možnost odbytu pro své výrobky. Proto se jednání věnovalo rovněž zřízení prodejen lokálních potravin. Takový typ menších obchodů by pomohl nejenom místním zemědělcům, ale navázal by také na strategii Karlovarského kraje namířenou na podporu regionálních výrobků a tradic a na celkovou snahu posilovat ekonomiku malých a středních výrobců potravin. Přesně k tomuto účelu vytvořil kraj již v roce 2017 značku Dobrota Karlovarského kraje. Ocenění je udělováno každý rok a propaguje nejenom konkrétní oceněné výrobky, ale také region jako území, které může nabídnout unikátní produkty.

V oblasti dotačních změn bude ASZ ČR prosazovat model, který se v několika jiných krajích postupně velmi dobře osvědčuje. Cílem jsou menší a administrativně jednoduché podpory, které zemědělské produkci zvýší přidanou hodnotu a prodej u menších zemědělců a současně spotřebitelům v kraji zpestří nabídku potravin. Potraviny od sedláků totiž mají navíc tu výhodu, že jsou nabízeny zákazníkům zpravidla přímo bez prostředníků a s jasným původem. ASZ ČR cílí na podporu například na úrovni 200 až 300 tisíc na investiční projekt (v režimu de minimis), což by představovalo cca 40% finanční spoluúčast kraje k vybudování menších zpracovatelských kapacit či farmářských prodejen. Společným plánem, který by uvedenými způsoby mohl pomoci zlepšit situaci místních sedláků a rodinných farem, je spíše úprava podmínek stávajících dotačních programů pro farmáře z Karlovarského kraje, než tvorba nového programu. Jaroslav Šebek zdůraznil, že nemá smysl, aby kraj nahrazoval celorepublikovou zemědělskou politiku. Nicméně zastupitelé krajů mohou čerpat ze znalosti specifického místa a mohou politiku státu vhodně doladit – adaptovat ji na konkrétní podmínky a požadavky svých regionů.

Například Program rozvoje venkova svým nastavením počítá především se spíše většími subjekty a s masivními projekty právnických osob. Jenže kraje potřebují i dostatečné množství menších hospodářství, která si ovšem na takto nastavené programy většinou moc „nesáhnou“. Jedním z témat pro Karlovarský kraj, na němž panovala shoda již během listopadového setkání, je péče o půdu s ohledem na zadržování vody v krajině. Přesné zaměření úprav dotačních programů bude vyjednáváno v následujících měsících.

Karlovarský kraj se tak stává dalším územím, v němž se osvědčuje spolupráce krajských zastupitelů a ASZ ČR. Prosperita menších a středně velkých farem je totiž oboustranně výhodná: drobnější sedláci mohou díky podpoře kraje lépe stabilizovat své podnikání, učinit z něj ekonomicky i ekologicky důležitou složku života v daném kraji, díky čemuž se zvyšuje ekonomická síla celého regionu. ASZ ČR je v tomto ohledu vhodným partnerem pro Karlovarský kraj. Může nabídnout zkušenosti načerpané napříč celou republikou, disponuje funkčním know-how z regionální i celostátní politiky, a především se jedná o stabilního partnera, který reprezentuje lokálně ukotvené zemědělské subjekty, tedy především rodinné farmy. Ty mohou rozvíjet pestrost přírody i produktů a mají potenciál daný region obohacovat hospodářsky, demograficky i kulturně.

Ačkoli nový region Asociace soukromého zemědělství v západním cípu ČR existuje teprve rok, daří se s jeho přispěním iniciovat první kroky k podstatným změnám v Karlovarském kraji. Zástupci kraje i místních sedláků si jsou vědomi překážek, které ovlivňují zemědělskou politiku daného území. Vyjednávání funkčních změn ale započala energicky a s motivací skutečně podpořit lokální zemědělce. V brzké budoucnosti by tato nově navázaná spolupráce mohla dopomoci k posílení místní ekonomiky a zároveň těch sedláků, kteří kromě výdělků přináší svému kraji také srdce a duši.

Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR

Přečteno: 632x