Rekordně drahé brambory. Na jaře navíc mohou váznout dodávky, varují analytici

iDnes
Sdílejte článek
Rekordně drahé brambory. Na jaře navíc mohou váznout dodávky, varují analytici
Dodávky brambor váznou kvůli rozbahněným evropským polím. Nedostatečná nabídka se tak začíná promítat do sezonních cen plodiny v celé Evropě, jsou nejvyšší za posledních čtrnáct let. Cenový šok přichází v nejméně vhodnou dobu, neboť brambory jsou ve většině evropských států základní štědrovečerní surovinou.

Nečekaná změna počasí v posledních týdnech znatelně znepříjemnila práci zemědělcům v Belgii, Francii nebo ve Velké Británii. Řada z nich musela odstavit své traktory i další techniku, která se jen těžko pohybuje po podmáčených polích. Zemědělci kvůli tomu nestíhají sklízet, a pokud nechají brambory v zemi příliš dlouho, hrozí, že shnijí. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Většina brambor se standardně sklízí do pozdního podzimu. Experti ale říkají, že třeba v Nizozemsku na konci listopadu zůstalo na poli přibližně 15 procent celkové úrody. Přitom Nizozemsko bylo v loňském roce čtvrtým největším producentem brambor v Evropě, a to hned po Německu, Francii a Polsku.

„V podstatě jen prší a prší,“ říká David Mitchell, ředitel dodavatelské společnosti Mitchell Potatoes ve středí Anglii.

Brambory v Evropě se nyní obchodují na nejvyšší sezonní úrovni za posledních 14 let. Sto kilogramů brambor stojí 34,4 eur (829 Kč), přičemž v průměru se prodávají za cenu kolem jedenácti eur. Prudký růst cen brambor z posledních týdnů je příkladem rostoucího počtu plodin, které doplácejí na klimatické změny. Kvůli deštivému počasí z posledních týdnů rovněž hrozí, že Evropa přijde o část úrody cukrové řepy.

Řetězce reagují

Horší sklizeň se začíná projevovat i v supermarketech. Řada řetězců na vývoj z posledních týdnů reaguje a před typicky horečnou nákupní náladou před Vánoci se snaží zajistit dostatečné zásoby plodiny. I kvůli vyšší poptávce maloobchodních řetězců se ale velkoobchodní ceny v posledních týdnech zvýšily. V případě odrůdy Maris Piper se ceny v minulém týdnu meziročně zvýšily o 158 procent, ukazují data společnosti Mintec.

Statistické údaje z Francie ukazují, že právě brambory jsou v posledních týdnech plodinou, kde se míra zdražování v případě konečných cen pro spotřebitele aktuálně projevuje nejvíce. V říjnu meziroční míra zdražení brambor dosáhla ve Francii na 19 procent, přičemž celkem se francouzský měřený spotřební koš meziročně zvýšil o 4,5 procenta.

Problém i v Česku

Problém s úrodou brambor hlásí i čeští zemědělci. Český statistický úřad uvádí, že letos se na českých polích urodilo skoro o pětinu méně než loni. Důvodem mimo jiné je, že se postupně snižují plochy pro její pěstování. Letos to bylo o tisíc hektarů, tedy o 3,5 procenta. Jsou nejmenší za celou dobu, co statistici v České republice tyto údaje sledují.

Očekává se, že zpoždění ve sklizni bude mít na dodávky vliv i v novém roce. I když se dostanou na pulty dříve, než úplně shnijí, není možné je skladovat po dlouhou dobu, uzavřel Bloomberg.
Autor: jla
Zdroj: iDnes.cz
Přečteno: 228x