Rostoucí počty vlků představují problém, snižme jejich ochranu, navrhuje Evropská komise

Ekolist.cz
Sdílejte článek
Rostoucí počty vlků představují problém, snižme jejich ochranu, navrhuje Evropská komise

Evropská komise navrhuje, aby se změnil status vlků obecných. Ti jsou aktuálně podle mezinárodní úmluvy „přísně chráněni“. Podle komise by byl dostatečný status jen „chránění“. Informuje o tom Evropská komise.

Status ochrany vlka je dán Bernskou úmluvou o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť. Ta podléhá souhlasu členských států EU a dalších smluvních stran Bernské úmluvy. Změna ochrany vlka je tak v rukách členských zemí.

„Návrat vlků je dobrou zprávou pro biologickou rozmanitost v Evropě. Koncentrace vlčích smeček v některých evropských regionech se však stala skutečným nebezpečím zejména pro hospodářská zvířata,“ vysvětluje předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Aby bylo možné kritické koncentrace vlků aktivněji řídit, žádají místní orgány o větší flexibilitu. Evropská úroveň by to měla usnadnit a proces, který dnes Komise zahájila, je důležitým krokem. Jsem hluboce přesvědčen, že můžeme najít a najdeme cílená řešení, která ochrání jak biologickou rozmanitost, tak živobytí na venkově,“ dodává Ursula von der Leyenová.

„Návrh na změnu ochranného statusu vlků podle Bernské úmluvy uznává potřebu řešit problémy, které představuje rostoucí populace vlků, a zároveň zachovává cíl zachování biologické rozmanitosti a cíl dosáhnout a udržet příznivý stav druhu z hlediska ochrany,“ dodává komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius.

Komise bude i nadále podporovat vnitrostátní a místní orgány financováním a poradenstvím, aby podpořila soužití s vlkem a velkými šelmami obecně. „Investice do preventivních opatření jsou i nadále nezbytné pro snížení predace hospodářských zvířat,“ říká Virginijus Sinkevičius.

„Na základě rozhovorů se zemědělci a venkovskými komunitami chápu, že návrat vlků představuje v řadě oblastí, zejména pro pastevectví, značné problémy v již tak obtížném socioekonomickém kontextu,“ říká komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.

„Dnešní návrh komise tyto výzvy odráží a vychází z důkladné analýzy všech dostupných vědeckých a technických údajů. Při této příležitosti rovněž vyzývám členské státy, aby plně využívaly finančních prostředků EU na podporu investic do preventivních opatření, která jsou pro snížení ohrožení hospodářských zvířat nezbytná,“ dodává Janusz Wojciechowski.

Z dnes zveřejněné hloubkové analýzy vyplývá, že populace vlků se v posledních dvou desetiletích výrazně zvýšila a obsazuje stále větší území. Ve 23 členských státech EU žije více než 20 000 vlků s obecně rostoucí populací a rozšiřujícím se areálem a chovnými smečkami. Jedná se o úspěch v ochraně přírody, který umožnila ochranná legislativa, příznivější postoj veřejnosti a zlepšení životního prostředí. Tato expanze však vedla k rostoucím konfliktům s lidskou činností, zejména pokud jde o škody na hospodářských zvířatech, a k silnému tlaku na určité oblasti a regiony.

Tato měnící se realita v terénu nyní podle Evropské komise odůvodňuje úpravu právního statusu ochrany, aby se všem stranám Bernské úmluvy umožnila větší flexibilita při řízení a zároveň se zachoval celkový právní cíl dosáhnout a udržet příznivý stav druhu z hlediska ochrany.

Nyní je na členských státech, aby o tomto návrhu rozhodly. Po přijetí návrhu jej EU předloží Stálému výboru Bernské úmluvy.

V závislosti na výsledku těchto rozhodnutí v Radě a ve Stálém výboru Bernské úmluvy pak bude moci Komise navrhnout úpravu statusu ochrany vlka v EU.

Mezitím Komise nadále vyzývá místní a vnitrostátní orgány, aby v případě potřeby přijaly opatření, která umožňují možnosti výjimek v platných právních předpisech, a aby využily dostupné možnosti financování EU k investicím do preventivních a kompenzačních opatření. Komise v roce 2021 zveřejnila podrobné pokyny s příklady osvědčených postupů. Komise bude i nadále úzce spolupracovat s členskými státy na sledování pokroku při dosahování příznivého stavu vlka z hlediska ochrany a jeho soužití se socioekonomickými činnostmi. Bude také nadále podporovat investice do soužití s velkými šelmami a práci souvisejících evropských a regionálních iniciativ zúčastněných stran.

Světový fond na ochranu přírody v okamžité reakci na návrh Evropské komise vyzval členské státy, aby návrh odmítly.

Zdroj: Ekolist.cz  

Přečteno: 390x