Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 2

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 2

Snaha vlád omezovat některé výdaje do zemědělství se netýká jen naší země, ale také Německa, což vyústilo v týden protestů německých farmářů, kteří mimo jiné v pondělí zablokovali i některé silnice na česko-německých přechodech. Protest verbálně podpořila i naše Agrární komora ČR, ale i část politiků a organizací v jiných zemích, například v Nizozemí nebo ve Francii. Nejen proto je tak vhodné připomenout si důvody uvedených protestů.

Němečtí farmáři protestovali především proti úmyslu německé vlády „zrušit daňové výhody na naftu“, což je vlastně takzvaná „zelená nafta“, což je jinými slovy vratka spotřební daně z nafty spotřebovávané v zemědělství. Tato nepřímá zemědělská podpora funguje i u nás, a také v ČR byly v minulosti snahy zelenou naftu zrušit, ale byly neúspěšné. I nadále tak v ČR aktuálně platí, že úlevy na dani z nafty spotřebovávané v zemědělství v živočišné výrobě a při produkci takzvaných citlivých komodit činí 9 korun na litr, a z nafty spotřebovávané v rostlinné výrobě zhruba pět korun na litr. V Německu je přitom vratka spotřební daně nižší než v ČR, na úrovni nižší kategorie podpory v ČR. Němečtí farmáři také protestovali proti zrušení úlev týkajících se silniční daně. I tato úleva v ČR stále aktuálně platí, je však třeba říci, že jde o typ podpory, která je často zneužívaná ve stavebnictví, kdy se původní zemědělská technika (například, ale nejen, traktory) částečně upraví a deklaruje se pak jako zemědělský stroj, a díky tomu pak nemusí firmy platit silniční daň.

Zatímco v prvním případě (zelená nafta) německá vláda částečně ustoupila, v případě silniční daně nejspíš nebudou protesty farmářů úspěšné. Tak či tak je ale třeba konstatovat, že němečtí farmáři neprotestovali ani proti dovozům komodit z Ukrajiny, ani přímo proti Green Deal, jak se protest v ČR také interpretoval. Každopádně, teze o tom, že by se naši zemědělci k protestům německých farmářů připojili, jsou bezpředmětné – obě podpory, vůči nimž se v Německu protestuje, v naší zemi existují. Pokud se přitom týká úlev ze spotřební daně z nafty, pak je třeba poznamenat, že tato forma podpory nebude zřejmě dlouhodobě obhajitelná. Jak totiž už v roce 2017 uvedla ve svém oficiálním stanovisku OECD, „toto osvobození od daně je v rozporu s cíli udržitelnosti, odpojením poptávky po energii od signálů trhu a tím povzbuzením nadměrného používání pohonných hmot“. Vzhledem k tomu, že je udržitelnost zemědělského podnikání v současné době zásadním zemědělským tématem, nevypadá to pro „zelenou naftu“ do budoucnosti moc růžově, respektive „zeleně“.

Jsme-li u daňových úlev, pak větším tématem je aktuálně v ČR možnost úlev na důchodovém pojištění zemědělců, což potvrdil tento týden i ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že v současné době probíhá proces notifikace u Evropské komise. Otázkou ale samozřejmě je, jak by taková úleva měla v praxi vypadat. Většinou se totiž v této souvislosti poukazuje na systém úlev z důchodového pojištění zemědělců v sousedním Polsku, k tomu je ale třeba podotknout, že v Polsku jsou součástí tamního systému také doprovodné instituce, a tedy zdaleka nejen úlevy. Ještě podstatnější ale je, že nižší platby pojistného v Polsku ústí následně do vyplácení nižších důchodů, a také, že se snížení pojistného násobně liší podle velikosti zemědělského podniku, takže jde o opatření, které je výhodné zejména pro nejmenší farmáře.

Zejména chovatelé ovcí a koz by mohla potěšit změna přístupu EU týkající se regulace stavů vlků, prostřednictvím změny statutu vlků z „zvláště chráněných“ živočichů na „chráněné živočichy“, což v praxi rozšiřuje možnost regulace populací vlků, i odstřelem. Jak přitom mimo jiné konstatovala i šéfka EU Ursula von der Leyen, je pokračující „koncentrace vlčích smeček v některých evropských regionech skutečným nebezpečím zejména pro hospodářská zvířata“. V ČR aktuálně vydala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) vyhlášku, která povoluje výjimku ze základních podmínek ochrany vlka obecného, která se ovšem týká jen území, která AOPK spravuje, přičemž podle mluvčí AOPK „nejde o paušální povolení lovu vlka“. O konkrétních opatřeních týkajících se regulace stavů vlků mají rozhodovat takzvané „pohotovostní štáby“, první z nich vznikl v závěru loňského roku na severu Moravy a ve Slezsku.

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Akademie věd ČR rozhodli popsat, jak se plastové částice šíří v zemědělství. Cílem je přitom vyvinout detekční platformu, prostřednictvím které by bylo možné analyzovat výskyt mikro a nanoplastů v potravní pyramidě, tedy v půdě, v plodinách pěstovaných na poli, v mase či orgánech hospodářských zvířat, a do budoucna i v lidském těle. Aktuálně se pracuje na vývoji takzvaného mikrofluidního čipu a analyzují se první vzorky.

Nakonec ještě podnět z organoleptického hodnocení odrůd jablek, které organizuje pravidelně Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Předmětem odborného smyslového posouzení bylo 26 českých a 14 světových odrůd, přičemž v první dvacítce nejlépe hodnocených se umístilo 14 českých odrůd, z nichž byly tři novinky. Podle hodnotitelů je rozdíl mezi českými a zahraničními odrůdami v „udržitelnosti,“ zejména v odolnosti k houbovým chorobám, zvláště proti strupovitosti jabloně. Což by bylo žádoucí také sdělit tuzemským spotřebitelům.

Petr Havel

Přečteno: 476x