K hlavním plodinám tu patří sója

Sdílejte článek
K hlavním plodinám tu patří sója

Na statku v Topolanech nedaleko od Olomouce hospodaří na více než sedmi desítkách hektarů orné půdy rodina Romana Koutka. Podle historických záznamů se jeho předkové zabývali zemědělstvím už od devatenáctého století. V nové době Koutkovi navázali na čtyři desetiletí přerušenou rodinnou tradici hned po sametové revoluci v roce 1989.

Polnosti se rozprostírají v nadmořské výšce kolem 250 metrů. Půdy na polích zemědělského podniku jsou velmi úrodné kvalitní černozemě. Průměrný roční dlouhodobý srážkový úhrn dosahuje 550 mm. V suchých letech ale prší mnohem méně.

Spolupracují s okolními sedláky

Na chodu hospodářství se do roku 2012 podílel otec současného majitele, který mu rodinnou firmu předal začátkem roku 2013. V současnosti kromě Romana Koutka na statku vypomáhají i další členové rodiny. O tom, že se R. Koutkovi daří, svědčí ocenění Zemědělec Olomouckého kraje za rok 2021. Každoročně v době žní a sezónních prací rodina Koutkových spolupracuje se sedláky z okolí R. Koutek je předsedou Asociace soukromého zemědělství (ASZ) okresu Olomouc a členem Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR. Členství má také v Asociaci pěstitelů a zpracovatelů luskovin (APZL). Sedláci mají spotřebitelům co nabídnout, což se v posledních letech potvrdilo. V době krize zaviněné novým typem koronaviru lidé raději zašli k sedlákovi než do supermarketu. Uvědomili si, že je důležité znát původ potravin. Pravděpodobně se uvažování nakupujících začalo měnit.

Rostlinná i živočišná

V počátcích hospodařeni začali obdělávat několik málo hektarů a pořídili si jalovici. Postupně rozšiřovali výměru poli a navyšovali množství krav. V současnosti rodina hospodaří zhruba na 75 hektarech. Na polích pěstuji především pšenici, řepku, sóju, ječmen, vojtěšku a jetelotrávu. V živočišné výrobě se soustřeďuji na chov skotu. V současnosti chovají několik krav. Zaměřuji se na křížence s masným plemenem belgické modrobílé. Na dvoře mají slepice, kachny, indické běžce a holuby moravské pštrosy. Farma je poměrně dobro vybavena mechanizaci.

V rostlinné výrobě se na statku zaměřují na sóju, kterou zařazují téměř na třetině výměry. Tuto olejninu na statku pěstují už od roku 2006. V roce 2021 začali ze sójových bohů lisovat olej. Sóji si cení jako zlepšující plodiny v osevním sledu. Spolupracuji s firmou Program Zia, s. r. o., pro kterou každoročně zakládají pokus se sójou. Podle názoru R. Koutka by se na našem území mohla sója více rozšířit. K rozšíření by mohlo dojit i na Hané, kde se této olejnině poměrně daří. Vždy je třeba vybrat vhodné odrůdy a zvolit odpovídající agrotechniku.

Lisují panenský olej

Sóju na statku pěstuji už přes deset let na osivo, které pak dodávají odběratelům. V roce 2021 se poprvé pustili do zpracování vlastní úrody. Sójové boby lisuji zastudena a získaný olej pak šetrně filtrují. Jako jediní v České republice tímto způsobem zpracovávají vlastní sójové boby. Stejným způsobem výrabějí také řepkový a slunečnicový olej. Produkce olejů představuje doplněk k rostlinné výrobě. R. Koutek léta říká členům Asociace, že by měli svoji práci dotáhnout až do konečného produktu. K tomu se je snaží v tomto směru inspirovat vlastním příkladem. Panenské oleje R. Koutek zákazníkům nabízí tzv. ze dvora a prodává je rovněž na farmářských trzích a v prodejnách přátel a známých, kteří se také věnují zemědělství. Postupně se ukazuje, že přibývá lidi, kteří mají o regionální produkt zájem.

Poloprovozní pokusy

Odrůdy sóji vhodné pro místní podmínky si každoročně ověřují v poloprovozních pokusech. V roce 2023 se porovnávaly odrůdy sóji o různé ranosti Mayrika, Marzena, Royka, Silesia, Albiensis, Moravians, Bruncnsis, Kórus, Hana, Kofu, Tcrtia, Lenka a Liska. V roce 2022 se v Topolanech porovnávalo třináct odrůd sóji. Předloňské výnosy jednotlivých odrůd zařazených do pokusů jsou uvedeny v grafu. Pouze odrůda Kofu v roce 2022 překonala hranici pěti tun na hektar. Hektarové výnosy ostatních se pohybovaly mezi 3,3 až 4,2 t/ha. V roce 2023 pokusný pozemek se sójou měřil více než tři hektary. Lokalita leží v nadmořské výšce 273 m. Velikost parcely o délce 200 m a šířce 4,5 m dosahovala 900 m2. V roce 2022 na tomto stanovišti během vegetačního období pršelo málo, v srpnu ale naopak nadměrně, konkrétně spadlo 166 mm. Celkem za vegetace sóji od května do srpna v Topolanech napršelo 315 mm, zatímco normál dosahuje 328 mm.

Uplatněná agrotechnika

Předplodinou sóji v pokusech se stala slunečnice. V pěstitelské technologii se uplatnilo bezorebné zpracování půdy. Příprava půdy byla následující: podzimní podmítka do hloubky 15 cm a jarní podmítka do 10 cm. Selo se 30. dubna. Preemergentní aplikace herbicidního přípravku Sumimax proběhla 1. května. Za necelý měsíc se 30. května uskutečnil opravný postřik proti plevelům herbicidním balíčkem Soya Pack (Basagran plus Pulsar 40). Za vegetace se dvakrát hnojilo listovými hnojivy 24. května Hycol Start PK4 1/ha a 26. června Hycol Olejnina v dávce 5 1/ha.

Autor: Hana Honsová

Vyšlo v Zemědělci č.  6/2024

Přečteno: 194x