Krávy půjde porážet na pastvě. Zastřelením. Žádný western, volají chovatelé

iDnes
Sdílejte článek
Krávy půjde porážet na pastvě. Zastřelením. Žádný western, volají chovatelé

Na louce se pase stádo sedmi krav. K jedné z nich přijde řezník s kulovnicí, kterou ji přiloží k hlavě a vystřelí. Jeho pomocníci šestimetrákový kus na místě vykrví a pak mají dvě hodiny na to, aby krávu dostali na nejbližší jatka, kde maso zpracují. Tak mají v budoucnu vypadat porážky na pastvě podle představ ministerstva zemědělství.

Poprvé by je měla umožnit chystaná novela veterinárního zákona. Novinku, která by mohla platit už od příštího roku, chovatelé skotu vítají. „Prosazení normy trvalo sedm let,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.
 
Výhodou porážky na pastvě je podle ní hlavně to, že se zvíře přesunem na jatka nestresuje a maso bez stresových hormonů chutná lépe. Všichni zainteresovaní odborníci se ovšem shodují na tom, že novou možnost využije jenom minimum sedláků.
 

„Nám to obecně nevadí, ale to maso bych nekupoval.“

Karel Pilčík předseda Českého svazu zpracovatelů masa
Mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer navíc upozorňuje, že bude nutné dodržet spoustu povinností. „A jednalo by se o porážku nejvíce tří kusů skotu při stejné příležitosti,“ uvádí. Šlo by podle něj o případy, kdy se zvířata nedají přepravovat na jatka bez ohrožení obsluhy. „A o případy, aby se zabránilo poranění zvířat během přepravy,“ doplňuje. „S porážkou skotu střelnou zbraní na hospodářství se v návrhu novelizace veterinárního zákona počítá,“ potvrdil MF DNES mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
 
Veterináři porážku na pastvě dlouhé roky odmítali s tím, že to v Evropské unii není možné. Evropská legislativa je podle nich striktní kvůli rizikům kolem přenosu nemoci „šílených krav“ BSE. Podle informací MF DNES stále nemají na povolení střílení skotu kladný názor, zapracování do zákona ale nařídil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Porážka na pastvě se už dříve testovala v německém Hesensku, nyní ji poslali k notifikaci zákonodárci ze Slovenska.
Zatím není jasné, jak se bude hodnotit, jestli jde o jankovité zvíře, které by mohlo ohrozit lidi nebo sebe při přepravě. „Zatím mi to spíš přijde, aby existovalo nějaké zdůvodnění pro to, proč se to zavádí,“ říká ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.
 

Hlavně žádný western

Svaz dlouhodobě tuto porážku podporuje. „Smysl to dává, zvlášť u těch, kteří prodávají ze dvora,“ vysvětluje. Farmáři budou moci uvést, že porážka proběhla přímo na pastvě, a nechat si platit za maso o trochu více. „Ale nesmí se to dostat do westernové podoby, aby to nebylo safari,“ dodává Malát. Záležet podle něj bude na finálním znění novely, do které kromě ministerstva a vlády může ještě zasáhnout parlament. Podle Urbánkové budou moci novinku využít hlavně zemědělci, kteří mají krávy celoročně v ohradách venku.
 
U porážky navíc bude muset být přítomen státní veterinární lékař. „Evropská legislativa hovoří jasně a nejde to obcházet,“ tvrdí Majer. U faremní zvěře, jako jsou daňci, se podle něj dá použít čestné prohlášení, u skotu nikoliv.
 
Navíc musí být zvířata do dvou hodin od usmrcení prvního z trojice na jatkách. To už může být podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka problém. „Nám to obecně nevadí, ale to maso bych nekupoval,“ říká. Podle něj je nutné, aby se vykrvení udělalo správně, tedy přetnout žíly a vypustit ze svalů neokysličenou krev. Důležité je také co nejdříve vyndat ze zvířete bachor kvůli rozkladným procesům.
 
Jako další problém Pilčík vidí samotnou porážku. „Chtěl bych vidět toho hrdinu, který půjde do ohrady zastřelit býka,“ říká. U extenzivních chovů navíc zvířata nemusí být na lidi zvyklá. A navrch není zatím jasně určeno, že bude muset jít o zbraně s dlouhou hlavní. „Co když se nestrefí napoprvé? Zvíře potom vyplaví adrenalin a maso bude tvrdé,“ varuje Pilčík.
 
Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZJaroslava Šebka si budou farmáři na zabití většinou najímat profesionály. Povinnost veterináře při porážce je podle něj nyní nutná, aby se alespoň nějaký posun uzákonil.
 
Pro je pak i Agrární komora ČR , která má často na věci jiný názor než ASZ. „Může se například jednat o alternativní řešení některých situací nebo řešení pro malou skupinu zvířat. Současně je třeba říct, že bude nezbytné dodržet řadu pravidel tak, aby bylo vyhověno hygienickým a etickým pravidlům porážky,“ doplnila mluvčí komory Barbora Pánková.
 
Autor: Jan Drahorád
Zdroj: iDnes.cz
Přečteno: 139x