Svobodné sdružování, ne povinná členství

Sdílejte článek
Svobodné sdružování, ne povinná členství

Společná zemědělská politika 2014-2020, církevní restituce a činnost asociace v letošním roce byly hlavními body programu zasedání Rady Asociace soukromého zemědělství ČR, které se uskutečnilo 19. – 20. listopadu 2013 v Lázních Jeseník. Jeho hostitelem se tak stal jeden z nejmladších a velice aktivních regionů – Krnovsko a Opavsko, na dva listopadové dny se do něj sjela stovka sedláků ze všech koutů naší republiky.

Předseda ASZ ČR Josef Stehlík informoval o letošní činnosti asociace. V pořadí čtvrtou členskou organizací se v dubnu stala Asociace svazů chovatelů koní ČR, rozšířila se spolupráce s Českým svazem chovatelů masného skotu, došlo k uzavření partnerství se Svazem měst a obcí ČR a Národním sdružením intenzivních akvakulturních systémů. Další organizací, se kterou asociace aktivně spolupracuje a o jejímž členství uvnitř ASZ se bude dále jednat, je Selská jízda, kterou spoluzakládali členové ASZ Strakonice.

Spolupráce ASZ s církevními představiteli

Svobodné sdružování, ne povinná členství    Na základě několika společných jednání zaznamenala velký posun i spolupráce s církevními představiteli, která vyvrcholila 27. září na Václavském náměstí u příležitosti Svatováclavského duchovního zastavení za účasti sborů Selských jízd. O den později se kardinál Dominik Duka zúčastnil asociací pořádaného dožínkového festivalu na farmě rodiny Jankových ve Vysoké Libyni, kde oznámil, že přirozenými spolupracovníky, se kterými bude církev při nakládání s restituovaným majetkem jednat nejprve, budou právě soukromí zemědělci. To potvrdil (s poukázáním na velmi podobné osudy obou skupin i fakt, že Asociace soukromého zemědělství od samého počátku církevní restituce podporovala) i generální vikář ostravsko-opavské diecéze Martin David, který se zasedání Rady ASZ zúčastnil.

Seznam priorit ASZ pro vedení KDU-ČSL

Členům Rady ASZ se také představil první místopředseda KDU-ČSL a poslanec PSP ČR Marian Jurečka, který má ve straně na starosti oblast zemědělství. Informoval nejen o stavu vyjednávání v rámci budoucí možné koalice, ale i dlouhodobé koncepci zemědělství nezávislé na změnách ministrů, kterou mají lidovci v úmyslu prosazovat. Po vzájemné dohodě předá předsednictvo ASZ v nejbližší době vedení KDU-ČSL seznam svých priorit.

Převod farem bez zdanění

Za velký úspěch považuje asociace prosazení osvobození od zdanění příjmu z převodu farmy na nabyvatele v rámci rodiny, o které několik let usilovala a jež by mělo začít platit po schválení Sněmovnou 1. ledna 2014. Vzhledem k tomu, že od stejného data nabývá účinnosti nový občanský zákoník, který i rodinným farmám přinese řadu změn, zorganizovala asociace počínaje listopadem letošního roku výhradně pro své členy a jejich rodinné příslušníky cyklus celodenních seminářů věnovaných této problematice. Desítky školení budou probíhat až do konce března v jednotlivých regionech ASZ a povede je zkušený právník specializovaný na obchodní právo.

Společná zemědělská politika 2014-2020

Zásadní rozhodnutí ohledně Společné zemědělské politiky 2014-2020 jsou již hotová, nyní probíhají zejména jednání na úrovni jednotlivých zemí. Aktuálně se dokončují základní legislativní návrhy, rok 2014 bude fungovat jako přechodný, plně vstoupí nová SZP v platnost od roku 2015. Pozitivní zprávou je zachování systému plateb na plochu (SAPS) až do roku 2020. Bohužel se nepodařilo prosadit dobrovolnost greeningu, o což asociace usilovala. V případě přesunu části přímých plateb do II. pilíře (PRV) prosazuje ASZ využití těchto finančních prostředků pro platby LFA a agro-environmentální podpory na úkor investic. Při rozhodování mezi degresivitou a redistributivní platbou bude ASZ jednoznačně podporovat druhou možnost. Na ní je v rámci ČR možno vyčlenit až 30 % přímé platby. Zástupci takřka ze všech regionů ASZ se shodli na tom, že tzv. redistributivní platba je ve své podstatě jednak nejspravedlivějším a nejjednodušším opatřením vůči všem sedlákům a současně nejpřínosnějším pro české zemědělství, neboť nespočívá v zastropování plateb, ale ve zvýšené podpoře prvních 90ti hektarů pro každého zemědělského podnikatele.

Jednoznačně proti povinnému členství

Svobodné sdružování, ne povinná členství    Rada ASZ se dále jednoznačně vyjádřila k nedávnému návrhu Agrární komory ohledně zavedení povinného členství – je kategoricky proti. „Členové asociace jsou svobodní sedláci a volba zda a v jaké organizaci chtějí být sdruženi, je tudíž zcela na jejich dobrovolném rozhodnutí. Nepamatujeme, že soukromí zemědělci měli kdy možnost hájit uvnitř Agrární komory své zájmy. To bylo koneckonců před několika lety hlavním důvodem vzniku vlastní nevládní organizace,“ znělo sálem jako jeden hlas.

Farma roku 2013

O tom, že soukromým zemědělcům členství v asociaci svědčí, bude mít letos ještě široká veřejnost možnost přesvědčit se na vlastní oči. V pátek 13. prosince totiž proběhne v divadle ABC slavnostní vyhlášení 12. ročníku soutěže Farma roku, která se za posledních několik let své existence stala nejen inspirací pro ostatní soukromě hospodařící zemědělce, ale změnila i pohled části veřejnosti na sedláky a vrátila vážnost rodinným farmám jako nezastupitelné součásti českého zemědělství.

Další zasedání Rady ASZ pak proběhne v březnu příštího roku na Strakonicku, kde došlo v roce 2011 ke znovuobnovení Sboru Selské jízdy Jana Žižky z Trocnova.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ ČR a Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR  

Přečteno: 325x