Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal František Lukl

Sdílejte článek
Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal František Lukl

Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal starosta Kyjova František Lukl. V Praze ho v pátek 12. června spolu s dalšími členy předsednictva zvolila Rada Svazu. V čele této organizace sdružující více než 2 600 měst a obcí a zastupující tak více než 8 milionů obyvatel vystřídá dosavadního předsedu Dana Jiránka, který pro Svaz nadále pracuje jako výkonný ředitel. František Lukl bude řídit a zastupovat Svaz na jednáních v následujících čtyřech letech tak, aby představitelé samospráv společně hájili zájmy měst a obcí.


„Děkuji moc a věřím, že důvěru ve mně vloženou nezklamu a Svaz jako tři Svatoplukovy pruty, které se společně nezlomí, tedy statutární města, města a obce, budou dobrým partnerem pro vládu a parlament a pracovat především pro prospěch našich obcí a měst,“ řekl po zvolení nový předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Ve volbě získal 67 hlasů, pro druhého kandidáta - primátora Plzně Martina Zrzaveckého - hlasovalo 32 měst a obcí, které jsou v Radě vzešlé ze XIV. sněmu – více na http://www.smocr.cz/cz/nase-akce/snem/xiv-snem/default.aspx.

Předseda bude vést Svaz v duchu priorit na období  2015-2017, které koncem května rovněž schválil XIV. sněm. Je jich pět a budou rozpracovány do akčních plánů. Svaz tak bude prosazovat, aby územní samosprávy byly plnohodnotným a silným článkem veřejné správy, byly adekvátně financovány, nabízely kvalitní a dostupné veřejné služby občanům a efektivně se realizovala mezinárodní spolupráce. Velmi důležité také je, aby Svaz i nadále poskytoval kvalitní informační, koordinační, vzdělávací a podpůrný servis svým členům.

Ve Svazu jsem 10 let, z toho 8 let v předsednictvu. Jako předseda bych chtěl využít zkušenost z obcí, starostování i ministerské z Ministerstva pro místní rozvoj. Chci rozvíjet dobrou a silnou pozici Svazu jako respektované partnera vlády ČR a parlamentu. Rovněž budu podporovat profesionalizaci Svazu tak, aby obce cítily benefit, pokud jsou jeho členem,“ řekl František Lukl a dodal: „Síla Svazu je v tom, že tu jsou tři komory - statutárních měst, měst a obcí, které se podporují. Prioritou nyní je rozpracování priorit Svazu na období 2015-2017, schválených na XIV. sněmu, do strategického plánu a aktivity do konkrétních úkolů. Ne slova, ale činy, to je motto většiny z nás představitelů měst a obcí, známku nám přitom dávají voliči. S vámi se všemi udělám vše pro to, abyste vašeho hlasu nikdy nelitovali. Jsme na jedné lodi a jako kapitán budu respektovat svou posádku, která je jedinečná a nezastupitelná.“

Kromě Františka Lukla jsou členy předsednictva: primátorka Prahy Adriana Krnáčová jako čestná předsedkyně, primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který se stal také místopředsedou pro evropské záležitosti, dalšími místopředsedy jsou primátor Pardubic Martin Charvát, starosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Vlastimil Picek a starosta Velkého Oseka Pavel Drahovzal. Členy předsednictva jsou dále primátor Plzně Martin Zrzavecký, primátor Ostravy Tomáš Macura, starostka Jílového u Prahy Květa Halanová, starosta Vítkova Pavel Smolka, starostka Kunína Dagmar Novosadová, starosta Blížejova Jiří Červenka a starosta Božanova Karel Rejchrt.

Zdroj: Smocr.cz


Přečteno: 282x