Výlet Krnovských a Opavských - letos za peníze z postřiků

Sdílejte článek
Výlet Krnovských a Opavských - letos za peníze z postřiků

Tak jako v posledních čtyřech letech, i letos jsme se s ostatními sedláky vydali na exkurzi po farmách našich kolegů, podívat se, nasbírat inspiraci i strávit společně dva příjemné dny. Jelikož většina členů rozhodla, že nechtějí vyrazit za hranice republiky, naplánovali jsme cestu do středu Čech.

Přizvali jsme i pár hospodářů z okolních regionů a vydali se, stejně jako vloni, na cestu autobusem. Jelikož se nám během minulého roku podařilo společně vyjednat peníze z bonusových programů za odběr pesticidů, měli všichni členové našeho regionu výlet plně hrazený z rozpočtu spolku. Tuto formu financování bych chtěl, i přes značné administrativní složitosti (dělá to pro nás jedna kolegyně na Dohodu o provedení práce), všem doporučit, protože jinak peníze z těchto „podpůrných programů prodeje“ končí převážně v kapsách velkých podniků. Podstatou všeho je skutečnost, že drtivá většina chemických firem má různé cesty, jak podpořit odbyt svých přípravků, ty většinou nejsou omezovány velikostí farmy. Limitující je však administrativa s tímto spojená, ta se více vyplácí obrovským subjektům. Proto tyto záležitosti vyřizuje pro všechny naše členy, kteří již dostanou na schůzi jen dokumenty k podpisu, hromadně jeden placený člověk.

Rádi se podělíme o své zkušenosti

I když tento systém vydělá sedlákům zajímavé prostředky, má spoustu specifik a úskalí (organizačních, časových, formálních ale hlavně daňových), ta jsou navíc u každé firmy jiná (např. u BASF je potřeba registrace spolku už do 30. 4.). Rádi předáme naše dosud nabyté zkušenosti i jiným regionům, pokud by o to měli zájem, mohou mě kontaktovat na mailové adrese svidrnoch@centrum.cz. Postup je následující: většinu přípravků nakupují naši členové u jedné společnosti (malí i velcí se stejnou slevou, za stejných podmínek), kde jsme domluveni, že kopii každé faktury zašlou naší kolegyni. Od ostatních distributorů musí hospodáři prozatím kopie zasílat sami. Naše administrátorka zapíše druh přípravku, jeho množství a výrobce do tabulky. Potom dle potřeby zasílá vyfiltrované soupisy společně s kopiemi faktur na jednotlivé firmy pro výplatu bonusů, které chodí na účet naší regionální asociace. Nejedná se tedy o žádné provize z prodeje, ale o další prostředky navíc - mimo vyjednané distributorské slevy. Pro letošní rok přinesly členům kolem 75 Kč na každý hektar orné půdy. Věříme, že letos to bude ještě více. Na Valné hromadě jsme si odhlasovali, že 20 % z těchto peněz zůstane v pokladně spolku a zbytek se vrátí členům buď přímo či budou započteny na úhradu členských příspěvků. Náklady na administraci tvoří maximálně pět procent z inkasované částky. Zbytek tedy zůstává na naší činnost - např.  na letošní výlet.

Rodinná farma Jana Millera v Kozinci

Výlet Krnovských a Opavských - letos za peníze z postřikůNaše cesta začala na farmě Jana Millera v Kozinci. Tam jsme se zastavili, protože jsme chtěli navštívit jednoho ze zakladatelů ASZ ČR a stávajícího člena jejího vedení. Návštěva se povedla, viděli jsme kravíny, dojírnu, automat na krmení telat, sklady pšenice i krásně vybudované kanceláře, kde jsme zhlédli inspirativní filmy o farmě i pořádaných dožínkách. Musím ocenit, že přes viditelnou časovou vytíženost nás pan Miller provedl celou farmou, popsal nám její historii i současnost a trpělivě s námi besedoval jak na statku, tak i později dlouho do noci na našem hotelu, kde jsme probírali věci ze života naší Asociace.

Druhá zastávka byla na Farmě Hole rodiny Poláčkových, jejichž hospodářství nese název obce, kde podnikají. Nově postavený kravín, dojírna a 0,55 MW bioplynová stanice, byty pro ukrajinské zaměstnance a spousta dalšího by vystačily na celodenní návštěvu. I během krátké chvíle nám však dcera majitele dokázala podat obrovské množství informací, inspirace i motivace do další práce.

Farma a mlékárna rodiny Němcových

Po dobré večerní zábavě a noclehu jsme se druhý den ráno vydali na farmu rodiny Němcových do Radonic. Přivítání proběhlo v trošku napjatém duchu, ale korektně. Poté jsme se vydali na prohlídku mlékárny a farmy, areálu, jenž byl postaven na „zelené louce“. Zaujaly nás haly na skladování ječmene pro sladovnu, garáže pro rozvozové dodávky výrobků i pro zemědělskou techniku. Pan Němec nám popsal i svou developerskou činnost spočívající ve výstavbě desítek rodinných domů na klíč, dále starostování v obci Radonice. Viděli jsme spoustu odvedené práce a odhodlanosti jít si za svým, pochopili jsme, že prodej výrobků koncovým spotřebitelům není nic jednoduchého a pro dlouhodobou udržitelnost vyžaduje maximální úsilí a novátorský přístup. To pro mne bylo překvapením, a to především z toho důvodu, že všude slyšíme, jak čeští spotřebitelé v průzkumech volají po lokálních farmářských potravinách.

Velký zdroj inspirace na farmě rodiny Gutových

Výlet Krnovských a Opavských - letos za peníze z postřikůDalší zastávkou byla farma rodiny Gutových v Radošovicích na Benešovsku, kde se nám dostalo od manželů Gutových a jejich syna bohatého pohoštění, které jsme vůbec nečekali. To navíc proběhlo stylově v dílně, kterou kvůli nám tito dobří lidé připravili. Pan Gut je dlouholetým starostou obce, zřejmě k plné spokojenosti občanů. Jeho úřední hodiny od 19 hodin večer (o žních prý podle situace) by měly být inspirací pro ostatní takto zvolené kolegy. Rodina obdělává přes 300 hektarů, živočišnou výrobu neprovozují, zajímavě vyřešili problémy s přemnoženou zvěří. Podařilo se jim totiž ovládnout honební společenstvo, což je klíčové. I přes to, že se do té doby myslivosti nevěnovali, začali ji s podobně smýšlejícími kolegy vykonávat. Na pomoc s regulováním stavů přemnožené zvěře zvou i hosty – lovce a škody se jim daří postupně snižovat. Nadšení a motivaci pro práci můžeme celé rodině jen závidět.

Prostory bývalého panského dvora rodiny Sýsových

Výlet Krnovských a Opavských - letos za peníze z postřikůPoslední zastávkou byl Statek Novotinky, kterým nás provedli panové Sýs starší i mladší. I zde nám povyprávěli o historii jejich bývalého pánského dvora i o jeho současnosti. Nyní obdělávají zhruba 900 hektarů, z toho na 120 ha pěstují brambory pro přímé zpracování, které jsou určené například na výrobu smažených lupínků. Viděli jsme nová sila i stroje, se kterými zde obchodují. Na farmě mají živočišnou výrobu, zabývají se i chovem prasat, o práci tak jako všude nemají nouzi. Stejně jako pan Gut používají podrývák s připevněným mikrovýsevem a secími botkami (nebo jen výpadovými trubicemi) pro setí řepky. S dalšími sedláky o této technologii také uvažujeme.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem navštíveným rodinám za jejich drahocenný čas, který nám zdarma věnovali, za jejich ochotu se s námi podělit o své znalosti i starosti a za trpělivost, s jakou s námi debatovali. Dále bych chtěl poděkovat Vendule Pospíšilové z hlavní kanceláře ASZ za výbornou koordinaci celého výletu i svým kolegům za to, že vytvořili dobrou náladu. Věřím, že za rok už naplníme celý autobus.

Richard Švidrnoch, místopředseda ASZ Krnovsko a Opavsko


Přečteno: 390x