Zájezd ASZ Český Krumlov do Rakouska aneb "v regionech se nespí"

Sdílejte článek
Zájezd ASZ Český Krumlov do Rakouska aneb "v regionech se nespí"

Dne 16. února 2006 připravila Asociace soukromého zemědělství regionu Český Krumlov pro své členy a jejich rodinné příslušníky jednodenní poznávací zájezd do Rakouska. Ze strany našich členů byl o zájezd poměrně velký zájem a proto ve čtvrtek 16. února ráno přejelo objednaným zájezdovým autobusem hranici s Rakouskem 40 našich členů a jejich rodinných příslušníků.

První část naší cesty směřovala do rakouského městečka Waldneukirchen, což je asi 95 km od našich hranic směrem na jih. V tomto městečku má své sídlo firma Wasserbauer, přední evropský výrobce krmných systémů pro skot. Ve výrobním závodě nás přivítal přímo majitel firmy pan Franz Wasserbauer, který nám svůj podnik ve stručnosti představil a posléze jsme absolvovali i vlastní prohlídku výroby, kde jsme měli možnost vidět výrobu jednotlivých zařízení na krmení skotu. Výrobky firmy Wasserbauer jsou zaměřeny na to, aby sedlákovi ve stáji ušetřily co nejvíce manuelní práce. Vyrábí se zde krmné automaty, které dovedou na krmiště zakládat jak objemné, tak jadrné krmivo (Futtermatic-K), dále je to zařízení „Butler“, které dokáže až 30 x za den zvířatům přihrnout odhrnuté objemné krmivo a přitom jej ještě posypat dávkou minerálií, což vede ke zvýšenému příjmu krmiva. Veškeré funkce tohoto zařízení jsou zautomatizované a řídí je počítač. Zajímavý byl i naháněcí systém dojnic k dojírně („Cowboy“) anebo různé druhy „futerboxů“. Všechny tyto výrobky jsme měli možnost nejdříve zhlédnout při české prezentaci v informačním středisku podniku, a co bylo zajímavější, tak i přímo na statku pana Wasserbauera, kde má své výrobky nainstalovány. Pan Wasserbauer totiž neřídí jen svůj výrobní závod, ale je i zároveň sedlák, který se svou manželkou každý den obstará 50 kusů skotu všech kategorií (z toho cca 30 dojnic). Podle jeho slov mu práce ve stáji zabere denně několik desítek minut. Toho docílil tím, že téměř veškeré práce v jeho stáji má zautomatizované.

Po skončení dopoledního programu jsme se přesunuli do městečka Tragwein, kde jsme měli okolo druhé hodiny společný oběd. K obědu jsme měli pravý rakouský „Schnitzel“, a to takových obrovských rozměrů, že v české restauraci by tři byly málo! A protože jsou sedláci většinou lidé pracovití, tak beze zbytku naplnili české přísloví „jak k dílu, tak k jídlu“! Nutno přiznat, že někteří s velkými problémy.

Po obědě jsme se přesunuli nedaleko Tragweinu, kde si tři rakouští sedláci postavili nákladem 500 000,- € moderní stáj pro 220 kusů skotu. Stáj je necelý rok v provozu a splňuje všechny moderní trendy pro chov skotu. Ve stáji jsou ustájeny jen jalovičky (včetně telat) a dojné krávy. Stáj je průjezdná s krmišti z obou stran krmné chodby. Stáj využívá kejdového hospodářství, kde jsou exkrementy několikrát denně vyhrnovány „shrnovací lopatou“, a to tak často, aby v zimních měsících nedocházelo k přimrzání exkrementů k podlaze. K dojení 90 kusů krav plemene fleckvieh (plemeno s kombinovanou užitkovostí) v této stáji používají rybinovou dojírnu 2x6 od firmy Westfalia. Prohlídka i s výkladem od jednoho z majitelů nám zabrala asi hodinu.

Po prohlídce stáje jsme se přesunuli asi o 15 km vedle, kde nás čekala poslední a myslím, že asi pro mnohé z nás nejzajímavější část naší jednodenní cesty. Navštívili jsme totiž novou výrobnu bioplynu, pomocí kterého se vyrábí elektřina a také teplo, a to všechno ze zemědělských produktů, jako je hnůj, senáž a siláž. Podotýkám, že výrobna bioplynu je ve vlastnictví sedláka, který mimo to obdělává asi 35 ha zemědělské půdy a dále se zabývá chovem brojlerů. Po svém hospodářství nás provedl pan Ortner a s ochotou nám vysvětlil proces, ve kterém lze docílit toho „že díky hnoji lze svítit žárovkou“!

Protože téma bioplynu je na samostatný článek, tak více o této zajímavosti v příštím čísle Zemědělce.

Na závěr mi ještě dovolte takto veřejně poděkovat našemu členovi, panu Josefu Machovi, za zorganizování našeho zájezdu na rakouské straně. Věřím, že to nebylo naposled, kdy jsme podobný zájezd pro své členy zorganizovali.

Ing. Václav Perník, jun.

předseda ASZ regionu Český Krumlov

Přečteno: 409x