Když změna přinese ovoce

Sdílejte článek
Když změna přinese ovoce

Zemědělští inženýři Denisa a Kamil Mezníkovi pracovali roky ve zcela jiných oborech. Myšlenku vrátit se alespoň zčásti k odvětví, které vystudovali, a prakticky tak změnit celý svůj dosavadní život, pojali před více než deseti lety. Neznejistil je tehdy ani údiv a v mnoha případech i nepochopení okolí. V roce 2008 tedy začali vysazovat své první ovocné sady s cílem ovoce nejen vypěstovat, ale zároveň ho také zpracovat ve vlastní provozovně, a veškerý biologický odpad pak kompostovat a vracet zpátky do sadů. Více než dvacet hektarů ekologických sadů slivoní, jabloní a hrušní a jejich Veselý Grunt v Janové u Vsetína, kde se výpěstky v ovocném lihovaru mění na hektolitry kvalitních destilátů, jsou důkazem toho, že když se člověk nebojí změny a jde si za svým snem, úspěch se dostaví.

Když změna přinese ovoce„Sadařit jsme začali výsadbou prvních dvou hektarů švestek na svazích vsetínských vrchů, v blízkosti CHKO Beskydy. Bylo důležité správně skloubit stanoviště, meteorologické podmínky a odrůdy tak, aby byly odolné nejen k hlavním chorobám a škůdcům, ale v našich podmínkách i k počasí,“ vysvětluje Denisa Mezníková.

Jako vhodné se ukázaly odrůdy Jojo, Hanita, Stanley, dobré výsledky jsou u německých odrůd Top Taste a Top Hit, nově nyní byla vysazena slibná Top 2000 a také Valjevka.

Kromě sadů na Vsetínsku mají Mezníkovi vysazeny ještě převážně hrušně v Poličné u Valašského Meziříčí, kde se daří hlavně odrůdě Williamsově, která dokáže předat svou jedinečnou vůni a chuť do pálenky. Švestkový sad, ale hlavně svou srdeční záležitost - sad starých odrůd - mají pěstitelé ještě u vesnice Staměřice na Přerovsku.

Když změna přinese ovoceStaré stromy jsou vysokokmeny, sázené ve čtyřicátých letech minulého století. Nachází se mezi nimi druhy jako Malináče, Croncelské, Jaderničky a nebo třeba Matčino, Panenské, Strýmka. Řez plodících stromů je jiný než u mladých výsadeb, ale v našem případě náročnější pro výšku a rozložitost koruny. Je třeba pečovat i o borku kmenů a chránit ji proti přezimujícím škůdcům. Zde se nám odvděčují drobní zpěvní ptáčci za zimní krmení a budky na hnízdění.  Ani nemoci se starým druhům samozřejmě nevyhýbají, ale je překvapivé, že jsou mnohdy méně náchylné, než moderní vyšlechtěné odrůdy,“ informuje paní Mezníková.

Okolo svých sadů vybudovali pěstitelé i dvě naučné stezky věnované ekosadařství a hospodaření v souladu s přírodou. Na názorných příkladech dokazují, jak člověk svým chováním ovlivňuje přírodu a obráceně - jak příroda může jeho práci pomáhat. Na jedné ze stezek, na Vrchní pile, je také uložena geocatchingová schránka.

Když změna přinese ovoceRealizace druhé fáze záměru, tedy zpracování vlastní produkce, začala koupí pozemků a stavbou Veselého Gruntu - pěstitelské pálenice a ovocného lihovaru, v Janové u Vsetína roku 2012, a to za pomoci dotace z Programu rozvoje venkova v rámci opatření určeného na diverzifikaci činností. V únoru roku 2014 zahájila provoz pěstitelská pálenice, v červenci pak ovocný lihovar, v témže roce byla dokončena i kompostárna.

Služeb pěstitelské pálenice začíná využívat i stále více mladších lidí a také obyvatel měst. Mohou si přivézt vlastní kvas či ovoce. Pokud si přivezou ovoce, v pálenici jim ho odborně zpracují na kvas - podrtí, změří cukernatost, uskladní ve vlastní klimatizované kvasírně, pravidelně měří a tak ho vedou až ke zdárnému vypálení. Nikdy se ovšem nemíchají kvasy od různých zákazníků. Varianta kompletní péče o kvas v poslední době převažuje. Pálí se na nejmodernějších destilačních kolonách, ve třech kotlích o objemu 150, 300 a 600 litrů. Při pálení jsou využívány jak moderní poznatky, tak i tradiční postupy výroby. Pod kotli se topí dřevem z vlastních lesů, zákazníkům tak odpadá práce s jeho sháněním. Po vypálení jsou destiláty ředěny na výslednou lihovost dle přání zákazníka, nejčastěji na 50 % u švestek, 49 % u jablek a 48 % u ostatního peckového ovoce a bobulovin. K ředění je používána vlastní upravená voda, která je už zahrnuta v ceně pálení.

V rámci ovocného lihovaru jsou vyráběny a prodávány 100% ovocné destiláty, tedy pálenky z jednoho druhu ovoce bez přidání lihu, aromat, barviv nebo jakýchkoliv jiných látek. Mezníkovi momentálně nabízejí pět základních řad destilátů v balení o různých objemech a lihovosti - slivovici, hruškovici, jablkovici, višňovici a meruňkovici.

Když změna přinese ovoceSortiment výrobků Veselého Gruntu doplňují ještě povidla, která jsou vařena dva dny tradičním způsobem - v otevřeném měděném kotli, pod který se přikládá dřevo, a za stálého míchání. Není do nich třeba přidávat žádné rosolotvorné činidlo, po zchlazení sama zhoustnou do požadované konzistence.

Dosti rozsáhlá škála činností, navíc v poměrně choulostivém a velmi hlídaném odvětví - lihovarnictví, k tomu šest zaměstnanců. Napadá mě, že i možná pro na první pohled ráznou a velmi schopnou paní Mezníkovou může jít o byrokratický oříšek.

„Je to tak - evidence, hlášení, kontroly… Za poslední rok a půl jen 22 kontrol z celního úřadu, za rok 2017 celkem 37 kontrol z různých státních institucí, přičemž některé dokumenty byly prověřovány i třemi z nich. Smysl řady povinných úkonů mi prostě uniká. Naši zaměstnanci jsou např. pojištěni u dvou zdravotních pojišťoven, bezdlužnost celní správě ovšem musím prokazovat vůči všem sedmi existujícím pojišťovnám. A to bych mohla pokračovat dál a dál. Nechci si rozhodně stěžovat, jen poukázat na to, že míra byrokracie je skutečně drtivá. Kolikrát musím po té úředničině rychle vyjet nahoru do sadů, tam se vydýchat a uklidnit, to zabírá pokaždé,“ směje se energická paní Mezníková.

Když změna přinese ovoceSadům se daří, výrobě také, nastal čas na odpočinek? „Ale kdepak, nastal čas na to představit naši produkci více zákazníkům,“ říká Denisa Mezníková. Slouží k tomu Den otevřených dveří, který se v Janové konal vždy poslední sobotu v srpnu, od letošní sezóny se přesunuje na přelom dubna a května a bude nově doplněn o Veselý košt pálenek. Novinkou jsou zážitkové akce pro menší skupiny, které obsahují komentovanou prohlídku pálenice s ochutnávkou, řízenou degustaci pálenek nebo odpočinkový teambuilding. Zprovozněn byl i e-shop, Mezníkovi vymýšlejí a navrhují různé gurmánské sady či speciální firemní dárky.

„Rádi bychom nabídli naše produkty i členům Asociace. Sledujeme v Selské revui, jak jsou šikovní, nápadití, jak se jim daří, kolik z nich má své vlastní faremní obchůdky. S chutí pro ně vymyslíme a vyrobíme produkty s etiketami na přání, aby tak mohli rozšířit svůj sortiment,“ nabízí paní Mezníková.  

Zdá se, že nápadů a energie mají ve Veselém Gruntu na rozdávání. A to přitom na jejich úspěch, když začali s první výsadbou slivoní na vsetínských vrších, takřka nikdo nesázel. Dnes už je ale naštěstí situace zcela jiná. Tak ať se daří i nadále!

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Přečteno: 641x