Tak trochu jiné hospodářství

Sdílejte článek
Tak trochu jiné hospodářství

Konec minulého režimu znamenal pro mnohé nový začátek. Své o tom ví rodiny takřka všech členů Asociace soukromého zemědělství. Před potomky starých selských rodů stála velká výzva. Změnit svůj dosavadní život, často zcela mimo obor, a pokračovat v násilně přerušené rodinné tradici, nebo ne? Velké rozhodnutí čekalo na počátku devadesátých let i Karla Kuthana, jenž se v té době věnoval chemickému inženýrství na Akademii věd, a se svými blízkými bydlel v Praze. Nyní, po více než 25 letech hospodaření, se potvrzuje, že přesídlit na statek v Suchohrdlech u Miroslavi a převzít zodpovědnost za dosti rozsáhlé hospodářství, na němž v minulosti sedlačil jeho děda a po válce strýc, bylo trefou přímo do černého. Mistrné propojení zemědělství se znalostmi a zkušenostmi z oboru, jemuž se pan Kuthan do té doby věnoval, vedlo ke vzniku ukázkového a na české poměry ne úplně typického hospodářství, které je již mnoho let cílem a inspirací pro řadu tuzemských i zahraničních exkurzí.

Vale dal Karel Kuthan akademické sféře na jaře roku 1992, kdy se zaregistroval jako soukromě hospodařící rolník. K původním 120 hektarům orné půdy, jež ke statku náležely, postupně přibíral další, opravovaly se zdevastované budovy, živočišnou výrobu reprezentoval chov prasat o počtu sto prasnic v uzavřeném obratu stáda.

Zhruba deset let po začátku zemědělského podnikání začal Karel Kuthan pracovat na konceptu propojení živočišné a rostlinné výroby s výrobou energie v bioplynové stanici.

Lákalo mě využití synergických výhod plynoucích z této kombinace. Od prvotní úvahy k samotné realizaci ale uplynulo několik let, prodleva byla způsobena zejména neustálými změnami při nastavování podpor určených na výstavbu bioplynové stanice,“ informuje hospodář.

Tak trochu jiné hospodářstvíS cílem dále rozvíjet chov prasat pouze v kombinaci s bioplynovou stanicí zakoupil pan Kuthan v roce 2004 sousední areál živočišné výroby ZD Jiřice, který byl postupně přestavován. Nejrozsáhlejším počinem v tomto směru byla v roce 2008 zrealizovaná novostavba stáje pro prasnice a selata a rekonstrukce výkrmových hal, včetně technologického vybavení a zásobní jímky na kejdu o celkové investici 55 milionů korun. Dotace z Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství tehdy činila 23 procent. Zhruba čtyřicetimilionovou investici si o rok dříve vyžádalo vybudování bioplynové stanice o výkonu 500 kW, přičemž dotace z Operačního programu Průmysl a podnikání byla ve výši 38 procent.

Spojení chovu prasat, který aktuálně čítá 230 prasnic v základním stádě a necelé dva tisíce prasat ve výkrmu, s výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů se maximálně osvědčilo.

Odpadní teplo vznikající při výrobě elektrické energie z bioplynu v kogeneračních jednotkách umožňuje zajistit nadstandardní tepelnou pohodu zvířat a vytvořit optimální podmínky všem kategoriím prasat, což si jen stěží může dovolit chov, který musí za teplo přímo platit,“ vysvětluje Karel Kuthan.

Tak trochu jiné hospodářstvíOhromnou výhodu má využití kejdy, u které se neztratí energie v ní obsažená, jako je tomu v případě pouhé aplikace na pole. „Z jedné tuny kejdy je asi 30 m3 bioplynu, z něhož se vyrobí asi 60 kW elektrické energie. Digestát, tedy tekutá složka vycházející z bioplynové stanice, se na rozdíl od kejdy aplikuje bez problémů, navíc při procesu fermentace v něm zůstávají veškeré živiny zachovány. I ty, které vytáhla ze země kukuřice. Vše se vrací v digestátu zpět na pole, pouze u dusíku dojde při aplikaci ke ztrátám, ale fosfor, draslík a další prvky v systému rotují. A výsledek? Ušetříme až 80 % průmyslových hnojiv. Kolegové z Německa, kde mají zemědělské bioplynové stanice větší tradici, spočítali, že při pravidelné aplikaci digestátu se zvýší úrodnost půdy po několika letech aplikace o deset až dvacet procent. Nezbývá než souhlasit,“ říká pan Kuthan.

Tak trochu jiné hospodářstvíBioplynová stanice pojme denně 40 až 50 kubíků kejdy a 30 tun kukuřičné siláže. Kromě kukuřice, která je pěstována asi na třetině z 520 hektarů orné půdy, jež statek obhospodařuje, se tu daří i pšenici, řepce a cukrové řepě, na 20hektarové výměře pak také vičenci a na 40 ha dýni. Jedním z produktů statku tak jsou dýňová semínka, sušená ve speciální hale k tomu určené, a to s využitím tepla z provozu bioplynové stanice. Krmné směsi pro prasata statek nakupuje od externích dodavatelů.

Karel Kuthan zpracoval i projekt zaměřený na pěstování řas na statku, které by se přidávaly do krmiva pro prasata zejména za účelem významného snížení či dokonce eliminace užívání antibiotik v chovu. Pracoval na něm s dalšími partnery z Akademie věd a také firmami z oboru dva roky. „Žádali jsme pro tento projekt o podporu z Programu rozvoje venkova, a to v rámci operace 16.2.1. Podpora nových produktů, postupů a technologií v zemědělské prvovýrobě. Neuspěli jsme, odůvodnění bylo, že se to netýká chovu prasat, nýbrž jde o akvakulturu, tedy jinou operaci PRV. A v  ní bylo nutnou podmínkou pro žadatele doložit po realizaci projektu prodej ryb. Rybník bohužel nemám. Je opravdu velká škoda, že PRV zdaleka nedokáže obsáhnout celou šíři zemědělství, zejména v případě propojení dvou oborů, což byl právě náš případ. A tak mám projekt v šuplíku a řasy nakupuji z Francie…“ komentuje svůj „neúspěch“ hospodář.

Tak trochu jiné hospodářstvíV roce 2009 zahájil Statek Kuthan spolupráci se švédskou společností Swedeponic Holding, která vybudovala o tři roky později v sousedství areálu jeden z nejmodernějších skleníků na pěstování bylinek v Evropě, jenž využívá teplo a elektřinu z bioplynové stanice. Producentem mnoha druhů bylinek od pažitky a petržele přes koriandr až k bazalce a oreganu je firma Bylinky, s.r.o., která se stala největším a jediným celoročním producentem českých bylinek v květináči. Ty jsou určeny pro vaření v domácnostech i v gastronomických provozech, v průběhu sezóny pak firma dodává i lokální řezané bylinky, jak jen místní podmínky dovolí. 

Hektarový skleník byl aktuálně rozšířen o 50 %, k zákazníkům tak poputuje produkce z nové plochy již na jaře.  

„Věřím, že to bude fungovat, ale to vše ukážou až následující léta - jde o velký systém, který se musí ustálit,“ říkal v době zahájení provozu bioplynové stanice Karel Kuthan. A ono to opravdu funguje, dokonce nad očekávání dobře.

Tak trochu jiné hospodářstvíPřed dvěma roky slavil statek čtvrtstoletí od obnovení hospodaření rodinou Kuthanových, která při té příležitosti vydala brožurku s názornou fotodokumentací. Snímky polorozbořených ruin pocházející z roku 1992 jsou v ostrém kontrastu s dnešní realitou. „Pro mne osobně bylo rozhodující zachovat rodinné jméno v místě působení mého dědečka Jaroslava, který byl v padesátých letech odsouzen komunisty na doživotí a v komunistickém vězení po 13 letech zemřel,“ osvětluje Karel Kuthan. Povedlo se. Výsledky této jeho snahy jsou dnes oceňovány nejen u nás, ale i v zahraničí.

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Přečteno: 811x