Člověk míní, jiný mění

Sdílejte článek
Člověk míní, jiný mění

Nejen intenzivní rostlinné výrobě, ale také chovu menšího stáda farmové zvěře a krajinotvorbě se přímo v Moravských Budějovicích, městě, kde dříve sedlačili i jeho předci, věnuje člen ASZ Třebíč Tomáš Svoboda spolu se svým otcem Františkem.

Vzhledem k tomu, že původní rodinné hospodářství se dnes již nachází v městské zástavbě Moravských Budějovic a nebylo ho tedy již možné k zemědělské činnosti využít, rozhodli se Svobodovi vybudovat za tímto účelem zázemí v areálu bývalého zemědělského družstva Moravské Budějovice.

Po zakoupení veškerých zpevněných ploch, plotů a inženýrských sítí jim byly vydány i hospodářské budovy, přičemž postupně vypláceli oprávněné osoby, jejichž majetkové podíly převzali. Hospodaření se roky dařilo, v plánu bylo navýšení výměry, modernizace strojového vybavení farmy, vybudování nové posklizňové linky a také rozšíření chovu farmové zvěře za účelem produkce masa a paroží. Svobodovi se v roce 2004 zúčastnili i soutěže Asociace Farma roku, v níž obsadili krásné páté místo.

Člověk míní, osud mění, v tomto případě měnil a mění ale také člověk. Před deseti lety se rozhodl jít cestou neústupnosti a potíží jeden z vlastníků části pozemku v areálu družstva, potomek bývalých podílníků, s nímž bohužel není absolutně žádná možnost dohody. „Dá se říci, že již celé desetiletí tu hospodaříme ve válečných podmínkách. Na další rozvoj farmy to samozřejmě mělo a má vliv, s dotyčným nejde hnout žádným způsobem, podnikání nám je znepříjemňováno dnes a denně všemi možnými způsoby včetně nemožnosti manipulace s technikou a tak dále a tak dále. Spor již roky řešíme soudní cestou a čekáme na konečný verdikt,“ říká Tomáš Svoboda.

Člověk míní, jiný měníI přes výše zmíněné potíže se on a jeho otec snaží nenechat se zlomit a vedle klasického hospodaření si dělají radost i péčí o okolní krajinu. V roce 2011 vybudovali za pomoci evropských fondů a dotace z Operačního programu Životní prostředí nedaleko farmy téměř tříhektarovou retenční nádrž se zemní hrází, tři tůně a spoustu krajinných prvků. Jde o počin, který pomohl zdejší suchem namáhané krajině, zároveň je to i místo vhodné k zastavení a chvilce relaxace.

Člověk míní, jiný měníK tomu ostatně slouží i pohled na stádečko jelenovitých v areálu v Moravských Budějovicích nebo na před dvěma lety vysazený hektarový sad tamtéž. „Pro tyto účely jsem ale musel pozemek vyjmout z LPISu, neboť byl pět let vedený jako trvalý travní porost a nebylo mi na něm umožněno vysázet více než 50 stromů,“ informuje hospodář.

Člověk míní, jiný měníGró zemědělské činnosti farmy ale tvoří rostlinná výroba na téměř 250 hektarech takřka výhradně orné půdy. Pěstována je potravinářská pšenice, jarní ječmen, řepka, oves a hrách.  Stejně jako většinu ostatních zemědělců v této oblasti, i Svobodovi nejvíce potrápil suchý předloňský rok a následně pak i náročné několikaleté zpětné prokazování objemu produkce za pomoci Českého statistického úřadu v rámci žádosti o kompenzace za sucho. Poněkud nelogicky měl totiž pan Svoboda nárok na náhradu například u pšenice pouze z jednoho katastru, ačkoliv u některých jiných plodin ze všech tří katastrů, na nichž hospodaří.

V loňském roce tomu bylo přesně dvacet let, kdy Svobodovi navázali na tradici hospodaření svých předků v Moravských Budějovicích. Obětovali tomu mnohé a tak nezbývá než jim popřát, aby se vše v dobré obrátilo a bylo jim umožněno pokračovat za příznivějších podmínek.

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR


Přečteno: 716x