Nechtění padesátníci

Sdílejte článek
Nechtění padesátníci

Ani doba ekonomického růstu nezměnila nic na dlouhodobém problému se zaměstnáváním lidí po padesátce. Mezi těmi, kdo aktuálně shánějí práci, je jich více než třetina. Počet lidí bez práce v Olomouckém kraji je na historickém minimu. Firmy si stěžují na nedostatek pracovních sil, dalo by se říct, že kdo pracovat chce, zaměstnání najde. Přesto existuje skupina, která to má pořád těžší než ostatní. Jde o lidi, kterým už bylo padesát let. Mezi uchazeči evidovanými na úřadech práce tvoří více než třetinu.


Firmy se padesátníků stále bojí, i když odborníci tvrdí, že zbytečně. Kvůli předsudkům se podle nich leckdy připravují o kvalitní a loajální zaměstnance.

„Personalisté někdy u této skupiny žadatelů o práci automaticky očekávají například pomalejší tempo, větší nemocnost, výrazné zaostávání za technickým vývojem a horší adaptabilitu na změny. Přitom právě tito zaměstnanci bývají loajální a na pracovních pozicích setrvávají delší dobu,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Bořivoj Novotný.

4 000 padesátníků na pracáku

V regionu, kde je nyní nezaměstnanost na 2,5 procentech, evidují úřady práce přes čtyři tisíce lidí ve věkové kategorii nad padesát let. Nejhůře se této skupině shání práce na Jesenicku, kde je podíl padesátníků a starších mezi nezaměstnanými bezmála 43procentní. Naopak nejlépe jsou na tom na Olomoucku, kde je mezi nezaměstnanými „jen“ 34,2 procenta uchazečů označovaných jako 50+. Krajský průměr je 36,7 procenta, což je o osm procentních bodů více než v roce 2014, kdy byla nezaměstnanost na vrcholu – a jen padesátníků tehdy úřady práce v kraji evidovaly přes 10,5 tisíce.

„Počet nezaměstnaných ve věku nad 50 let samozřejmě v posledních letech výrazně klesá, nicméně přece jen se uplatňují na trhu práce obtížněji než mladší věkové skupiny a jejich podíl na celkové nezaměstnanosti se tak postupně zvýšil,“ popsal analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Jak ukazují statistiky, největší problémy sehnat práci mají lidé ve věku mezi 55 a 59 lety. Problém se přitom netýká jen vyučených, i když těch je mezi nezaměstnanými padesátníky nejvíce, a to 46 procent. „Z naší zkušenosti vyplývá, že lidé nad padesát let příliš nechtějí zkoušet nové věci. Ti, kteří se k tomu ale odhodlají, mají velkou šanci svůj status nezaměstnaného změnit,“ tvrdí Lumíra Coufalová z olomoucké společnosti EDU institut. Ta se zaměřuje na vzdělávání a pomoc nezaměstnaným, kterým se práce shání obtížněji. Díky evropským sociálním fondům nabízí motivační i rekvalifikační kurzy, umí i zprostředkovat zaměstnání.

Podle Coufalové bývají právě starší účastníci spolehliví, dojdou pravidelně na všechny doporučené aktivity a nezapomínají se omluvit. „Potřebují hlavně zvýšit sebevědomí, vhodně motivovat, někteří potřebují zvýšit počítačové dovednosti nebo se naučit orientovat na trhu práce a zajistit takové pracovní místo, které bude odpovídat jejich zájmu a schopnostem,“ dodala s tím, že v mnohých případech je také nutná změna kvalifikace.

„Místo, aby jim dali šanci, tak se jich zbavují“

Právě rekvalifikace pomohla i pětapadesátileté Dagmar Kosové z Mohelnicka, která absolvovala několik masérských kurzů. Dříve pracovala jako pečovatelka a tři roky se doma intenzivně starala o těžce nemocného a bezmocného manžela. Když si po jeho odchodu hledala zaměstnání, našla ho až na Levandulovém statku v Bezděkově u Úsova.

„Paní je vystudovaná zahradnice, takže nám pomáhá s výsadbou a pracemi, které jsou na farmě potřeba. Zároveň má spoustu kurzů na masáže a my zrovna na příští rok chystáme novinku – levandulové masáže uprostřed našich polí,“ líčí spolumajitel statku Lukáš Drlík. Na novou zaměstnankyni nedá dopustit. „Je to jeden z našich nejlepších zaměstnanců. Vydrží pracovat od rána do večera, fortel je na ní znát. Věřím, že i jako masérka bude vynikající,“ podotýká Drlík. Některé velké firmy na Mohelnicku se podle něj k lidem nad 50 let chovají přesně opačně. „Nechávají si jen ty nejproduktivnější a ostatní propouštějí nehledě na to, že pro ně pracují třeba 20 let a ještě deset jim zbývá do důchodu. Místo, aby jim dali šanci, tak se jich zbavují.“

Zaměstnání na zkoušku

EDU institut s úřady práce v říjnu odstartovaly projekt, jenž propojí uchazeče 50+ s firmami, které jsou ochotné je na zkoušku zaměstnat. Zhruba pět z nich najde místo i ve Waldorfské škole Olomouc. „Moc se na to těším, kontakt se starší generací bude pro děti přínosem. Starší paní budou pomáhat s náročnějšími aktivitami v rámci ručních činností. Chtěla bych jednoho takového pomocníka do každého oddělení mateřské školy a minimálně jednoho i do základní,“ vysvětluje zakladatelka školy Monika Machytková. Půl roku bude škola dostávat na platy „padesátnic“ dotaci, po skončení projektu si tak nebude moci dovolit udržet si všechny zájemce. Některá z žen, které se osvědčí, by však dle Machytkové mohla zůstat ve školce jako chůva.

Podle analytika úřadu práce Mikšaníka je potěšitelnou zprávou, že téměř 50 % uchazečů o zaměstnání ve věku nad 50 let není v evidenci úřadu déle než půlrok. Naopak víc než dva roky úřady evidují pětinu padesátníků, kteří většinou mají nějaké zdravotní omezení či jsou invalidní.

Autor: Petra Klimková

Zdroj: MF Dnes


Přečteno: 288x