Legislativní návrhy ASZ pro úřad vlády

Sdílejte článek
Legislativní návrhy ASZ pro úřad vlády

Se zajímavou iniciativou přišel nedávno Úřad vlády ČR, jehož úředníci nabídli nevládním organizacím možnost přímo se podílet na přípravě plánu legislativních prací vlády. Stalo se tak zatím v novodobé historii poprvé, aby legislativní rada vlády měla vůbec zájem shromažďovat a zabývat se podněty veřejnosti k úpravě a očištění právního řádu.

Zástupci nejrůznějších nevládních organizací, profesních svazů a dalších institucí napříč resorty mohli předložit plošné ale i jednotlivé problémy, které například omezují svobodu (nejen) v podnikání, navrhnout zjednodušení administrativních procesů, upozornit na nesrozumitelné nebo protichůdné pojmy v zákonech, atd.

Asociace soukromého zemědělství ČR samozřejmě také využila této nabídky a přinesla několik námětů pro legislativní činnost vlády. Jednalo se zejména o problém tzv. „nepřístupných“ pozemků pro vlastníky, který je třeba řešit novelami zákonů o pozemkových úpravách a o půdě. Nepřekročitelným argumentem ASZ je, aby každý pozemek byl pro vlastníka „přístupný“. Je povinností státu umožnit, aby vlastnické právo mohlo být plně vykonáváno. Stávající právní úprava nechala dlouhé roky pěkně v klidu současné nájemce, zejména bývalá ZD a jejich přetransformované celky v místech, kde dosud neproběhly pozemkové úpravy. Pod záminkou nepřístupnosti či nevyčlenitelnosti pozemků z honů si na takových pozemcích nájemci uzurpují užívací právo, pobírají dotace na plochu a z vlastníků takových parcel si dělají vysloveně „dobrý den“. V navrhované novele by měl pozemkový úřad či nájemce dostat povinnost problém vždy vyřešit, ať už vydáním jiného pozemku nebo jednáním o jiné - adekvátní náhradě pro vlastníka.

Další podnět jde do oblasti daňových zákonů. ASZ navrhuje, aby převod zemědělského majetku farmy v rámci příbuzenských vztahů, pokud bude uskutečňován za účelem pokračování v zemědělském podnikání, mohl proběhnout bez daňových dopadů. Jestliže všude jinde v Evropě je rodinné hospodaření chápáno jako jedna ze základních forem fungování zemědělství a života na venkově, je třeba umožnit, aby takové podniky mohly i u nás progresivně fungovat. Aby mohl být převod farem impulsem pro nastupující generaci zemědělců, musí předání proběhnout v určitém věku, kdy se potomek sedláka zpravidla rozhoduje o své profesní dráze. Paradoxní požadavek na odprodej farmy z otce na syna váhající zájemce o zemědělství asi zrovna dvakrát nepřesvědčí, neboť přináší nutnost vysokých úvěrů k zajištění prostředků na odkup rodinného! majetku (budov, polností, zvířat či mechanizace). Na druhé straně daňové odvody z takové transakce farmáře-postupitele také nijak zvlášť neiniciují k takovému kroku. Není proto ani dostatečně využíván titul Předčasné ukončení zemědělské činnosti a zejména naplňován jeho cíl. Uvedené souvislosti totiž odrazují od aktivní generační „výměny“ zemědělců. Úspěch všech proklamovaných titulů k podpoře života na venkově pak bude bez zájmu mladé generace méně než polovičatý.

Z dalších návrhů ASZ lze upozornit například na požadavek plošného zjednodušení systému výkaznictví a odstranění zbytnělých evidencí pro zemědělce a to v rámci konkrétních oborových zákonů (zákon o potravinách, o hnojivech, o veterinární či rostlinolékařské péči nebo zákon o ekozemědělství, atd.). V současné době jsou shromážděné podněty již posuzovány legislativní radou vlády. Doufejme jen, že se některé z podnětů ASZ „uchytí“ a budou zařazeny do schvalovacího procesu.

Závěrem je třeba poznamenat, že předchozí vláda sociální demokracie trpěla legislativním průjmem a posedlostí zregulovat vše, co se odvážilo pohnout. Místo toho, aby se její ministři třeba nějakou podobnou iniciativou přeptali vlastních občanů, co je potřeba v zákonech a vyhláškách upravit, raději horlivě přebírali ještě teplé směrnice z Bruselu a iniciativně do nich sypali další nesmyslné požadavky. Uvidíme, zda tento nový způsob přímé spolupráce „nevládek“ a veřejnosti s vládou bude poslem změn tohoto trendu.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 238x
Katalog farem