MZe má pro lesníky na propad cen dříví 3,6 mld.Kč, podle vlastníků je to málo

Sdílejte článek
MZe má pro lesníky na propad cen dříví 3,6 mld.Kč, podle vlastníků je to málo

Ministerstvo zemědělství (MZe) oznámilo, že vlastníci lesů letos získají 3,6 miliardy korun jako kompenzace za propad cen dříví. Dnes se na tom dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) při jednání o rozpočtu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Tato výše náhrady je však podle Sdružení vlastníků obecných a soukromých lesů ČR (SVOL) nedostatečná, organizace požadovala jenom pro nestátní vlastníky lesů 6,7 miliardy Kč, sdělili zástupci sdružení ČTK. Výši podpory ještě projedná vláda.


"S ohledem na reálné možnosti státního rozpočtu jsme se dohodli na uvolnění dvou miliard z vládní rozpočtové rezervy a dalších 1,6 miliardy korun půjde z rozpočtových rezerv resortu zemědělství. Dosud naše ministerstvo nestátním i státním vlastníkům lesů poskytlo na zmírnění kůrovcové kalamity více než devět miliard korun," uvedl Toman. Podle ministerstva pak vlastníci nemají kvůli rostoucím cenám dříví v příštím roce už s touto podporou počítat, nahradí ho podpory zaměřené na adaptaci lesů na změnu klimatu. V letošním roce jsou peníze určené na kompenzace za rok 2020.

Podle Stanislava Janského, který je pověřeným předsedou sdružení, je výsledek jednání mezi Tomanem a Schillerovou obrovským zklamáním. "Částka 3,6 miliardy Kč pro všechny vlastníky lesa znamená ve skutečnosti kompenzaci necelých deset procent újmy, která státním i nestátním vlastníkům lesa v roce 2020 v důsledku kůrovcové kalamity, deformace tržních cen prací, sazenic a při prodeji kůrovcového dříví vznikla," napsal ČTK.

Problém podle něj budou mít zejména menší vlastníci v nejhůře postižených oblastech, které kalamita připravila o příjmy z prodeje dříví i na několik desítek let dopředu. "Chápeme napjaté diskuse při řešení požadavků na státní rozpočet v důsledku pandemie, tornáda a ostatních neočekávaných událostí. Obnova lesů je však klíčová pro zmírnění změn klimatu, CO2 neutralitu i zvýšení biodiverzit naší krajiny," doplnil.

Peníze by měli lesníci použít hlavně na obnovu lesa po kůrovcové kalamitě. Loni vysázeli rekordních 128,5 milionu listnatých stromů, jehličnatých pak bylo vysázeno 77 milionů. Obnoveno bylo zhruba 40.000 hektarů lesa. "Ministerstvo zemědělství již realizovalo dvě fáze dotačního programu. Při první za roky 2017 a 2018 poskytlo nestátním vlastníkům lesů podporu 2,78 miliardy korun, při druhé za rok 2019 vyplatilo vlastníkům nestátních lesů příspěvky v objemu čtyř miliard a subjektům hospodařících ve státních lesích 2,52 miliardy korun. Celkově dosud na zmírnění kůrovcové kalamity MZe poskytlo 9,3 miliardy korun," uvádí ministerstvo.

SVOL už v tomto týdnu informovalo, že si přeje, aby vláda projednala kompenzace co nejdříve, minimální kompenzace měly být však podle něj zhruba dvojnásobné.

Škody způsobené nízkou výkupní cenou kůrovcového dříví a předčasnou těžbou porostů loni dosáhly 44 miliard Kč, odhadl v únoru think tank Czech forest. Kůrovec podle něj loni napadl 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva. Podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu těžba dříví loni v ČR dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových. Meziročně se tak zvýšila o 9,7 procenta, uvedl na konci května. Těžba roste každoročně od roku 2013. V naprosté většině (94,8 procenta) přitom loni šlo o nahodilou, tedy neplánovanou těžbu, kam spadá hlavně likvidace kůrovcové kalamity. Odborníci Czech forest tehdy uvedli, že tento objem znamená dvojnásobek běžné roční celkové těžby. Jehličnaté dřeviny tvořily 96,5 procenta loňské těžby. Při porovnávání jednotlivých dřevin se jednalo v devíti případech z deseti o smrk, ve 4,2 procenta o borovici a v 1,6 procenta o buk.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 124x