AV ČR: Kritická situace v lesnictví je výsledkem nevhodného hospodaření

ČTK
Sdílejte článek
AV ČR: Kritická situace v lesnictví je výsledkem nevhodného hospodaření

Současná kritická situace českého lesního hospodářství je výsledkem změny klimatu a nevhodného způsobu hospodaření Lesů ČR a dalších subjektů spravujících lesy. Ve svém společném stanovisku to uvedly Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR a Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ). Programové prohlášení vlády podle nich vytváří prostor pro změnu přístupů k nakládání s lesy. Stanovisko ministerstva zemědělství a Lesů ČR ČTK shání.

Stanovisko komise a STUŽ je určeno hlavně pro vládu, ministerstva a správní a výkonné složky sektoru lesního hospodářství. Odvolává se na programové prohlášení vlády, které mimo jiné zmiňuje, že chce zajistit transparentní hospodaření státních lesů a jejich obchodní politiky s důrazem na ochranu lesa. Rovněž uvádí, že ve státních lesích zásadně upřednostní v rámci hospodaření mimoprodukční funkce lesa.

Z programového prohlášení vlády podle komise a STUŽ vyplývá, že v současnosti je hlavním úkolem vedení ministerstva zemědělství a lesnického sektoru definovat novou lesnickou politiku a zpracovat novou koncepci činnosti státního podniku Lesy ČR. "S ohledem na dosavadní nedostatky řešení je žádoucí, aby koncepce byla zpracována transparentním způsobem a za účasti povolaných odborníků, akademiků a veřejnost,“ stojí v jejich stanovisku. Uvádí také, že les je věcí širokého veřejného zájmu.

Podle komise a STUŽ je třeba přijmout rozhodnutí, která změní současnou koncepci nakládání s lesy. Zmiňují například to, že je nutné nově zpracovat cíle lesnické politiky, protože cílem hospodaření nemůže nadále být pouze ekonomický profit. Státní lesy by se také měly vrátit k hospodaření ve vlastní režii a najít jeho rovnováhu s modelem činnosti na zakázku.

Změny si podle jejich stanoviska vyžádají změny v organizační struktuře výkonných složek Lesů ČR, které jsou nejdůležitějším provozovatelem lesního hospodářství v zemi. Nově promyslet by se mělo také další využití a zpracování dřeva jako obnovitelné suroviny. „Dosavadní pozice Česka jako vývozce dřeva v Evropě rozhodně není tím nejlepším řešením,“ uvádí. Dále také vyzývají k vyřešení vztahů lesnictví a myslivost nebo mezi sektory lesnictví a ochrany přírody.

Nová opatření by se podle komise a STUŽ měla promítnou do úprav lesního a zákona a navazující legislativy.

Přečteno: 530x