Aktivisté v Nizozemsku blokovali nákladní loď, protestovali proti odlesňování

ČTK
Sdílejte článek
Aktivisté v Nizozemsku blokovali nákladní loď, protestovali proti odlesňování

Desítky aktivistů ekologické organizace Greenpeace v amsterodamském přístavu zhruba 17 hodin blokovaly 225 metrů dlouhou nákladní loď převážející sóju z Brazílie. ČTK to dnes řekl Jan Freidinger z Greenpeace, podle něhož tak protestovali proti odlesňování a ničení přírody. Aktivisté z 15 evropských zemí, včetně Česka, vyzvali evropské politiky k přijetí přísnějších zákonů na ochranu lesů, uvedla v tiskovém prohlášení organizace.

Aktivisté s pomocí horolezců okolo půlnoci zablokovali vrata zdymadla, kterým měla loď Crimson Ace proplout do amsterodamského přístavu. Na plavební komoru připevnili 40 metrů dlouhý transparent s nápisem „EU: Zastavte ihned ničení přírody“. Kromě ochránců přírody se protestu účastnili také zástupci domorodých komunit z paluby plavidla Greenpeace.

Protest skončil kolem 17:00 SELČ. Na místo podle Freidingera připlula policie „a postupně sundala všechny lidi, kteří tam viseli na vratech“. Zákrok byl podle něj „velmi korektní a vstřícný“.

Nizozemsko je vstupní branou do evropských zemí pro palmový olej, krmnou sóju nebo maso. Tyto produkty jsou často spojované s ničením přírody a porušováním lidských práv, uvedl v prohlášení Greenpeace. Cílem blokády bylo upozornit na ničení lesů a přírody.

„Evropští ministři životního prostředí a zemědělství rozhodují o zákonu, který může ukončit naši spoluúčast na globálním odlesňování a ničení cenných ekosystémů. Zákon má ale řadu mezer, například neřeší jiné systémy než lesy, seznam sledovaných komodit je omezený, nepokrývá investice finančního sektoru do odlesňování a zároveň přibývá tlaků na změkčení zákona,“ uvedla česká aktivistka Zuzana Vlčková, která se blokády účastnila.

Čeští aktivisté vyzvali ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou, aby se zavázali k přijetí přísného zákona o odlesňování. S ministry se chtějí setkat, aby jim předali vzkaz od přibližně 55.000 Čechů, kteří dosud podepsali petici v kampani Spolu pro pralesy, uvedl Freidinger.

Organizace požaduje, aby Evropská unie uzákonila detailní dohledání původu výrobků, které se pojí s ničením přírody a porušováním lidských práv. Chce také, aby zákon chránil kromě lesů i další ekosystémy.

„MZe rozumí důvodům vzniku legislativního návrhu a plně podporuje jeho cíl, kterým je omezení odlesňování po celém světě,“ napsal v reakci ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle ministerstva je nicméně pro úspěch nyní projednávané normy potřeba, aby neznamenala více byrokracie a vyšší náklady pro ty, kdo s daným zbožím obchodují, ani pro kontrolní orgány. Nařízení by podle ministerstva také nemělo nesmyslně zatížit malé podniky, včetně těch vedených lokálními komunitami. Mluvčí dodal, že ministerstvo nehodlá blokovat přijetí nařízení o odlesňování a projednávání věnuje „hodně úsilí“. Problematikou se chce podle Bílého zabývat také v době českého předsednictví v EU, které začne v červenci.

Ministři a ministryně životního prostředí sedmadvacítky se sejdou 28. června, aby projednali finální návrh legislativní novinky.

Na každého obyvatele EU a Británie připadá ročně zhruba 61 kilogramů sóji. Evropané tak spotřebou této plodiny přispívají k odlesňování Amazonie, odkud většina sóji pochází, informoval ve zprávě zveřejněné v březnu Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Přečteno: 408x