Otevření Památníku tří odbojů v Mašínově statku

Tomáš  ZavadilTomáš Zavadil
Sdílejte článek

V prvním letošním čísle Selské revue jsme přinesli rozhovor s nakladatelem Jiřím Padevětem, který čtenáře blíže seznámil s připravovaným Památníkem tří odbojů v prostorách Mašínova statku na Kolínsku. K jeho otevření došlo v pátek 26. srpna 2022 - na den 126. výročí narození generála Josefa Mašína st. Vyvrcholila tak mnohaletá snaha skupiny demokraticky smýšlejících lidí o vybudování místa, kde by se budoucím generacím připomínal význam lidí zapojených do odboje proti Rakousko-Uhersku za první světové války, odboje proti nacistům za druhé světové války a odporu proti komunistické diktatuře po roce 1948.

Památník vznikl na místě statku, kde od sedmnáctého století hospodařila rodina Mašínova. Nejznámějšími členy rodiny Mašínů jsou protinacistický odbojář Josef Mašín st. (1896 - 1942) a jeho synové Ctirad (1930 - 2011) a Josef (*1932). Bratři Mašínové se aktivně zapojili do protinacistického a především protikomunistického odboje. Za dramatických okolností v roce 1953 emigrovali do Západního Berlína a následně sloužili v armádě USA. Asociace soukromého zemědělství ČR vybudování památníku dlouhodobě podporovala nejen kvůli selské historii rodiny Mašínů, ale především proto, že odpor vůči komunistické (a jakékoli jiné) totalitě je jednou ze základních hodnot naší stavovské organizace.

Akce se zúčastnila Zdeňka Mašínová, dcery Josefa Mašína Sandra a Barbara, předseda vlády Petr Fiala, předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, senátoři Tomáš Czernin a Miroslava Němcová, doyen české politiky Karel Schwarzenberg, zástupci Armády České republiky a asi tři stovky dalších hostů z řad široké veřejnosti. ASZ ČR reprezentoval předseda Jaroslav Šebek a člen Předsednictva Pavel Srna. Slavnostní otevření památníku moderoval Pavel Železný z České televize.

Nejprve všechny pozdravila Zdeňka Mašínová, dcera Josefa Mašína st. Paní Mašínová projevila velkou radost, že se povedlo památník otevřít. Premiér Petr Fiala ve svém projevu citoval z dopisu na rozloučenou, který svým dětem a manželce napsal těsně před popravou Josef Mašín st. Na příkladu rodiny Mašínů také zdůraznil, že se totalitní režimy nerozpakují mstít na dětech svých odpůrců. Předseda Senátu Miloš Vystrčil ocenil všechny, jejichž zásluhou byl památník vybudován. Za Středočeský kraj pozdravil účastníky radní pro oblast kultury a památkové péče Václav Švenda. Jako poslední ke všem promluvil architekt Tomáš Hradečný, který spolu se svojí ženou Klárou a studenty architektury ČVUT navrhnul podobu památníku. Neúčast starosty obce na akci není příliš překvapivá, protože Lošany jsou (s malou přestávkou) od roku 1990 vedeny starostou Miroslavem Jelínkem za KSČM. Po projevech uvítal moderátor Jakub Železný slovy „Vítejte doma!“ Zdeňku Mašínovou jako prvního návštěvníka otevřeného památníku. Následně si hosté mohli prohlédnout památník a od 17. hodiny se zúčastnit besedy s paní Mašínovou.

Statek byl rodině Mašínových znárodněn komunisty a po roce 1989 požádala Zdeňka Mašínová o návrat rodinného majetku. Po velmi dlouhých letech soudních sporů, v roce 2017, byl statek ve velmi zdevastovaném stavu, s přilehlými polnostmi rodině Mašínů vrácen. Josef Mašín ponechal o rok později svůj podíl na vlastnictví rodinného statku své sestře. Ve stejném roce byl založen spolek Mašínův statek - památník tří odbojů, jehož cílem je na místě Mašínova statku vybudovat a provozovat pro veřejnost přístupnou expozici o třech odbojích Na tento spolek letos Zdeňka Mašínová převedla vlastnická práva ke statku. Stavební práce na památníku začaly v roce 2020. Kromě Jiřího Padevěta stojí v čele spolku Mašínův statek - památník tří odbojů místopředsedové - historik Petr Blažek a podporovatel projektu Jiří Klepsa. Vybudování památníku bylo financováno z veřejné sbírky. Většinu z necelých devíti milionů dosud zaslaných korun poskytli drobní dárci, avšak zhruba jednou třetinou prostředků přispěla sama Zdeňka Mašínová. Celkové náklady na vybudování památníku jsou odhadovány na asi deset milionů korun, sbírka tedy pokračuje. Na dobudování památníku je možné přispět na transparentní účet č. 962258010/5500.

Památník podobu statku poměrně výrazně změnil. Z rodného domu Josefa Mašína st. u brány statku zůstaly pouze obvodové zdi a 26. srpna 2020 byla na místě jeho narození zasazena Moruše. Přilehlá světnice je spoře osvětlena a je v ní promítán text posledního vzkazu generála Mašína jeho dětem. V bývalých hospodářských budovách v západní části statku je umístěna stálá expozice o rodině Mašínových a třech odbojích. Mezi exponáty prezentované v Památníku tří odbojů patří repliky zbraní, které měli bratři Mašínové na svém útěku do Západního Berlína nebo několik osobních věcí generála Josefa Mašína. Návštěvníkům je dále otevřená pietní zahrada a také hygienické zázemí. Spolek dále plánuje vybudovat v místě bývalé konírny prostory pro promítání a pořádání workshopů. Na základě memoranda o spolupráci mezi spolkem Mašínův statek – památník tří odbojů má provoz památníku včetně průvodcovských a lektorských služeb na starosti Regionální muzeum Kolín, příspěvková organizace Středočeského kraje. Památník tří odbojů je otevřený denně kromě pondělí od 10.00 do 17.00 hodin.

Přečteno: 727x
Katalog farem