Stát si bude s OSVČ psát jen elektronicky

Sdílejte článek
Stát si bude s OSVČ psát jen elektronicky

Spolky, nadace, společenství vlastníků bytových jednotek, družstva i živnostníci se musí připravit na zásadní změnu v komunikací s úřady. Od Nového roku jim totiž povinně vznikne datová schránka, přes kterou s nimi bude státní správa komunikovat už jen výhradně elektronicky. Zpozornět by měli zástupci dvou milionů právnických osob, jichž se to týká.

Vnitro rozešle dopisy s údaji

Ministerstvo vnitra si od toho slibuje urychlení a zlepšení komunikace lidí s úřady. Všechny dotčené bude postupně informovat o zřízení datové schránky dopisem. Původně se měla změna týkat i těch, kteří po 1. lednu 2023 využijí k přihlášení do některého z online systému elektronickou identitu.
 
Počítá se ale s tím, že se do konce roku podaří schválit v obou komorách parlamentu změnu zákona, podle níž by pro tyto lidi zůstalo zřízení schránky dobrovolné. „Přistoupili jsme k tomu proto, že čelíme spoustě krizí a další povinnost od státu směrem k lidem by mohla být brána velmi negativně. Takže jsme povinnost změnili na možnost,“ řekl Právu náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík (piráti).
 
Schránka bude zřízena především OSVČ, včetně těch, které mají svou činnost pozastavenou. Na to je podle ředitele odboru eGovermentu Romana Vrby potřeba brát zřetel. „Pokud datovou schránku nechcete, musíte si živnost zrušit,“ řekl.

Nejdůležitější je nastavení notifikace do e-mailu, že přišla datová zpráva"

Roman Vrba, ministerstvo vnitra
Dotčené osoby bude ministerstvo vnitra od ledna 2023 postupně informovat dopisem do vlastních rukou. Součástí budou pokyny i přihlašovací údaje do datové schránky, které dotyč ný zadá na www. mojedatovaschranka.cz.
 
„Je to velmi jednoduché přihlášení. Druhý a nejdůležitější krok je nastavení notifikace. Aby dotyčný uvedl e-mail, na který chce, aby mu chodila upozornění, že mu přišla datová zpráva, a nemusel to pravidelně kontrolovat,“ zdůraznil Vrba.
 
Narazit by totiž jinak mohli s tzv. fikcí doručení, která je 10 dnů. Po této době se předpokládá, že dotyčný písemnost převzal a přečetl si ji. To stejné platí pro dopis s přihlašovacími údaji, který přijde poštou.
 

Pomohou správci?

Obavy mají z nové povinnosti hlavně menší zájmové spolky, které se státem komunikují jen výjimečně a zřízení datové schránky pokládají za zbytečnou byrokracii. Limitem je podle některých i vyšší věk členů, kteří nejsou natolik digitálně zdatní. Například mezi správci a vlastníky bytových jednotek panuje obava, že se starší členové vzdají funkce ve výborech a těžko se za ně bude shánět náhrada.
 
Takové obavy sice zatím předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil nezaznamenal, ale jak řekl Právu, může to být i tím, že březen příštího roku, tedy nejzazší termín pro zřízení schránky, je ještě poměrně daleko.
 
„Řada z nich se spoléhá, že za ně správu datových schránek převezme bytové družstvo v roli správce,“ dodal. Zejména větší správci se podle něj připravují na to, že od nich budou SVJ tuto službu chtít. „Výbor může zmocnit svého správce k obsluze datových schránek. Komunikace za SVJ s orgány státní správy pak může probíhat výhradně prostřednictvím datových schránek SVJ,“ uvedl Vysloužil.
 

Se státem zdarma

Vyčkávají zatím i někteří soukromí zemědělci. „Kdo chtěl datové schránky mít, již je má. V tuto chvíli čekáme na informační kampaň ze strany státu a na to, zda budou v datových schránkách provedeny nějaké změny. Bylo přislíbeno zjednodušení a spřátelení prostředí,“ sdělila Právu za Asociaci soukromého zemědělství Vladimíra Marianovská. Kampaň plánuje vnitro spustit v listopadu, celkem vyjde na 21 milionů korun.
 
Se státní správou je elektronická komunikace zdarma, za posílání online písemností soukromým subjektům nebo firmám se platí pět korun.
 
Po přečtení zůstanou zprávy v datové schránce tři měsíce a pak zmizí. Dá se tomu však zabránit zaplacením archivace písemností. Jde to i přes Portál občana, kde se dá archivace zpráv nastavit zdarma.
 
Od ledna vytvoří vnitro denně asi 50 tisíc schránek, dopisy se tedy budou rozesílat postupně až do března.
 
Momentálně využívá datovou schránku kolem 1,7 milionu uživatelů, zpravidla jde o lidi ve věku 26–49 let. Zájem podle ministerstva vnitra v posledních třech letech významně stoupl. Většina si bezkontaktní komunikaci s úřady pochvaluje.
 
 
Příklad využití datové schránky

Pro běžné občany:
■ sehnat výpis z rejstříku trestů ■ podat daňové přiznání online ■ dostat upozornění na konec platnosti dokladů ■ zažádat o nový řidičský průkaz ■ získat bodové hodnocení řidiče ■ získat přehled o důchodovém pojištění

Pro podnikatele:
■ podat daňové přiznaní online ■ sehnat výpis z živnostenského rejstříku ■ podat přehled pro ČSSZ nebo zdravotní pojišťovnu ■ vyřídit živnostenské podnikání…

 
Kde zřídit datovou schránku: www.chcidatovku.cz
nebo přes Czech Point

Přihlášení do datové schránky: www.mojedatovaschranka.cz
 
Zdroj: Právo
Autor: Kristýna Šopfová
 
Přečteno: 354x