Nikdo z rodiny a ze zaměstnanců na vidle už ani nesáhne, popisuje dnešní zemědělství farmář Štefl

Český rozhlas
Sdílejte článek
Nikdo z rodiny a ze zaměstnanců na vidle už ani nesáhne, popisuje dnešní zemědělství farmář Štefl

„V listopadu to vypadá, že už je všechno hotové, ale není to pravda. Vše se připravuje na příští rok, protože listopad patří mezi období, kdy zemědělci orají pole, které budou na jaře osívat, rozhazuje se hnůj a celé hospodářství se připravuje na zazimování, a to včetně opatření, aby nezamrzla voda pro dobytek,“ popisuje soukromý hospodář Jan Štefl.

„Dneska se říká, jak je zemědělství náročný obor a těžká práce. To bych si dovolil oponovat – alespoň v případě našeho statku, ale i jiných moderních hospodářstvích. Mohu říct, že nikdo z naší rodiny a ze zaměstnanců prakticky na vidle už ani nesáhne,“ dodává.

Když někdy v 90. letech začínal sedlačit, všichni se domnívali, že se zemědělské farmy vrátí o sto let – všichni budou dělat vše ručně a chodit v „gumovkách“.

„Ani to už není naše denní obuv, spíš výjimka. Představy o dnešním zemědělství jsou stále zkresleny historií, kdy bylo vše náročnější ,na ruce‘. Nebyly traktory, mlátičky... a zemědělci opravdu museli chodit za koňmi,“ dodává farmář a zároveň místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu.

Audio k článku naleznete zde.

Autor: Eva Hůlková,lup
Zdroj: Český rozhlas

Přečteno: 946x