Farma Němcova v Netíně k výročí sametové revoluce otevřela svou prodejnu

ČTK
Sdílejte článek
Farma Němcova v Netíně k výročí sametové revoluce otevřela svou prodejnu

Rodina Němcova v Netíně na Žďársku začala hospodařit rok po sametové revoluci, nejdřív na pár hektarech. Podnikání farmáři postupně rozšiřovali, chovají skot, drůbež, mají malou mlékárnu, jatka a provoz na zpracování masa. K dnešnímu výročí sametové revoluce farma otevřela v obci kamennou prodejnu, i když podle farmáře Františka Němce doba není snadná. Jen za energie platí farma několikanásobně víc než před rokem.

V roce 2021 vydala farma za energie 1,2 milionu korun, za letošek ji budou stát šest milionů. „Trochu nám klesly obraty, náklady se znásobily,“ řekl farmář. Víc stojí obalový materiál, zvyšují se mzdy. „Ten rok jsme dali jenom proto, že jsme byli silná stabilní firma, která měla dobré zázemí,“ uvedl František Němec. Co ví, v posledních dvou měsících řada podobných malých firem oznámila, že končí. „My se nechystáme. Přece nezahodíme 32 let naší práce,“ uvedl.

Ceny farmářských výrobků se podle Němce poslední dobou přiblížily k cenám velkých potravinářských firem, i když jsou v malovýrobě vyšší náklady. „Pořád jsme o něco dražší, ale ne o tolik,“ uvedl. Farma podle něj v posledním roce zvedla ceny nejvýše o 15 procent, potraviny dodává i do různých internetových obchodů. Z velké části má podle farmáře stálé zákazníky.

Farmář si uvědomuje to, že zajistit, aby si nová prodejna na sebe vydělávala, nebude snadné, obchody jinde ve vesnicích se hlavně zavírají. V Netíně s 360 obyvateli jiná prodejna potravin není. „Budeme se snažit dělat super servis zákazníkovi, budeme to brát jako vitrínu naší firmy, i proto to děláme,“  uvedl.

Farma Němcova hospodaří na 150 hektarech půdy, pěstuje na nich krmné plodiny pro svá zvířata a poslední dobou i konzumní brambory. Chová 130 dojnic a ve výkrmu má 25.000 kuřat. „Hodně jsme investovali do automatizace, abychom zvedli produktivitu práce,“ uvedl František Němec, který převzal hospodaření od otce. Faremní mlékárnu Němcovi otevřeli v roce 2007, jako první na Vysočině. Nyní zaměstnávají 35 lidí.

„Jsme hrdí na to, že můžeme být farmáři, kteří hospodaří na Vysočině, na svých pozemcích, na to, že produkujeme kvalitní potraviny,“ řekl František Němec. Těžkých období už podle něj farma zažila víc. „Věříme pořád ve světlejší zítřky,“ uzavřel.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 539x