O spolupráci s Betulou a farmaření s Kamilem Šedivým z farmy Člupy

Sdílejte článek
O spolupráci s Betulou a farmaření s Kamilem Šedivým z farmy Člupy

Při focení našich produktů na farmě Člupy jsme využili příležitosti a vyzpovídali jsme majitele – a farmáře srdcem i duší – Kamila Šedivého. Se svou manželkou Markétou podnikají a vedou farmu Člupy na jižní Moravě už 10. rokem a my v Betule jsme hrdí na to, že můžeme být jejich partnery.

Zmínil jste se, že je jednodušší se postarat o jednu krávu než o sedm koz. V čem je chov koz nejnáročnější? 

Při volné pastvě jsou kozy oproti ustájení náchylnější na různé zdravotní problémy. Zároveň jsou kozy oproti kravám náročnější na dojení, vyžaduje to mnohem větší pracovní nasazení a dojná sezóna trvá sotva půl roku.

Kozy chováte už 10 let, jak dlouho spolupracujete s Betulou?

V roce 2018 jsme otevřeli naši sýrárnu – v té době nás Betula oslovila a navázali jsme spolupráci. 

Pro Betulu je mimořádně důležité, aby farmáři odebírali kozí kolostrum eticky a s ohledem na zvířata. Jak to máte vy? 

Je to individuální a samozřejmě záleží na každém, jak k tomu přistupuje. Když má koza trojčata, nedává nám smysl vzít jí to nejcennější, co může dát svým kůzlatům. Naopak když je to dojnice, která má v daný rok jen jedno kůzle a má pětilitrové vemeno, kde je mleziva přebytek, tak to dává smysl už z toho důvodu, aby ve vemenu nevznikla mastitida (pozn.: zánět mléčných žláz). 

Jakým způsobem mlezivo odebíráte? 

Po porodu kůzlat individuálně vyhodnocujeme, zda mlezivo odebereme, nebo zda jej necháme jen pro kůzlata. Je třeba zvážit, co je to za kozu, jakou má dojivost, jaký má obsah vemena a kolik má kůzlat. I z toho důvodu Betule dodáváme jen několik litrů mleziva ročně

Porod častokrát není úplně čistý proces, proto je nutné kozu maximálně hygienicky připravit na odběr mleziva a řádně ji očistit. Po opatrném vydojení kolostrum ihned putuje do nádoby s ledem a poté co nejdříve do mrazničky. V tuto chvíli jej dostává Betula pro zpracování kozího kolostra

Užíváte sami kozí kolostrum Betula? 

Kozí kolostrum Betula užíváme jak preventivně, takřka denně, tak při náznacích nachlazení, kdy zvyšujeme dávkování. Pokud cítíme, že na nás něco leze nebo pokud kluci (pozn.: dva synové) přijdou zvenku prochladlí, nasadíme zvýšenou dávku kolostra a zatím nám to funguje skvěle.

Využíváte také kozí kolostrum pro zvířata? 

Pro naše zvířata ne, myslím si, že se to spíše hodí pro plemenná chovná zvířata, pokud jde o kozy a krávy.  

Na farmě Člupy si pastviny pronajímáte či odkupujete. Proč je pro vás důležité, „na čem“ hospodaříte? 

Chceme žít v pestré a zdravé krajině, což je z našeho pohledu odlišné od většiny konvenčních zemědělců, kteří chtějí krajinu co nejvíce vytěžit a na půdě jim nezáleží, vždyť z velké části nejsou pozemky jejich. Pro nás je důležité, abychom krajinu obhospodařovali udržitelně a ideálně ji zanechali v lepším stavu, než je teď. Přeci jen ji máme vypůjčenou od našich vnoučat.

Jaké máte plány pro rok 2023?

Neplánujeme na rok, ale spíše na delší časové období. Pokud se nám podaří zajistit dostatek financí, rádi bychom je investovali do nové stáje s dojírnou pro krávy. Plánujeme rozšířit chov mléčného skotu a zaměřit se na co největší pohodlí pro zvířata s dostatkem pastvy na celý rok.

Dalším plánem do budoucna je instalace fotovoltaických panelů z nichž chceme zásobovat sýrárnu vlastní elektřinou a od jara do podzimu tímto způsobem minimalizovat náklady na energie. Dokážeme si představit situaci, kdy případné přebytky elektrické energie budeme užívat na dobíjení elektrotraktoru, který při našem způsobu hospodaření využíváme spíše nárazově. Tím, že máme farmu na jižní Moravě, nám dává smysl, využívat přes léto slunce na maximum a soustředit se na obnovitelnost. Chceme být nejen 100% lokální, ale také bezemisní a tím pádem podnikat 100% udržitelně.

Jakým způsobem se nejlépe k vašim sýrům dostat? 

Ideální je udělat si k nám výlet a výrobky si nakoupit přímo na farmě. Fungujeme lokálně a nabízíme okolním lidem velice kvalitní produkty, které v řetězcích supermarketů nenajdete. Mohou také sloužit i jako zajímavý dárek, nebo jako originální present při návštěvě blízkých. Další možností, jak se k našim produktům dostat, je objednávka v e-shopu. Pravidelně rozvážíme do Brna, Vyškova a okolních obcí. Ideální však je si k nám udělat výlet spojený s nákupem a vybrat si osobně. 

Všechny naše aktuálně vyráběné produkty najdete v e-shopu a v průběhu roku se mění.

Na závěr bych vám ráda pogratulovala k úspěchu, protože jste v roce 2022 vyhráli ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. Za jaký výrobek?

Ocenění jsme získali za náš čerstvý přírodní sýr a z ceny máme obrovskou radost, protože ji uděluje porota složená z řad významných odborníků. Podobné soutěže pomáhají poctivým potravinářům zviditelnit se a dostat se do povědomí dalších spotřebitelů.

Zdroj: Betula.cz

Přečteno: 398x