Účastníci podzimního jednání Rady ASZ ČR navštívili farmy v okolí Jičína

Anna ChládováAnna Chládová
Sdílejte článek

Nedílnou součástí jednání Rady ASZ ČR jsou oblíbené návštěvy farem členů Asociace v daném regionu. Ani letos na podzim tomu nebylo jinak. Sedláci ze všech koutů republiky měli možnost nahlédnout do chodu dvou hospodářství v okolí Jičína. V obci Osek navštívili farmu Havlíkův dvůr, která se zaměřuje na produkci kvalitního hovězího masa, a opačným směrem, kousek od známých Holovous, ovocnářskou biofarmu Petra Kareše v Ostroměři.

Havlíkův dvůr - vyzrálé hovězí maso z Českého ráje

Havlíkův dvůr (ASZ Jablonec, Liberec, Semily) sídlí v obci Osek poblíž Sobotky v Českém ráji. Farma se zabývá produkcí hovězího masa, které prodává koncovým zákazníkům napřímo ve svém obchodě a bistru na farmě.

Farmy04

Jako hlavní impulz k vybudování a zaměření farmy na masný skot byla pro Josefa Havlíka nedostupnost kvalitního hovězího masa v jeho okolí. Rozhodl se proto rozšířit výrobní směr rodinného hospodářství. Kromě klasické konvenční rostlinné výroby přibližně na 240 hektarech půdy založil postupně od roku 2014 stádo dnes již okolo 200 kusů skotu plemene aberdeen angus a od roku 2018 také pro tuzemské zemědělství unikátní plemeno chianina. Dle slov Josefa Havlíka byly začátky náročné a komplikované, ale i přes značná úskalí vybudovali moderní a fungující farmu.

Od jara do podzimu se část stáda pase na přilehlých pastvinách farmy a po zbytek roku jsou zvířata umístěna ve dvou moderních stájích. Ustájená jsou zvířata zejména kvůli bezpečnému telení. Díky kontrole kamerovým systémem a i dalšímu modernímu vybavení stájí a zemědělské techniky je každodenní chod farmy velmi usnadněn. Před několika lety se podařilo na Havlíkův dvůr přivést první kusy italského plemene chianina. Je jedním z nejstarších a největších plemen skotu na světě - průměrná kráva měří v kohoutku 155 - 165 cm a váží 800 - 1000 kg, dospělí býci měří 160 - 170 cm a váží 1200 - 1500 kg (Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu). V České republice je Josef Havlík prvním chovatelem těchto čistokrevných zvířat dovezených přímo ze země původu.

Hovězí maso putuje z jatek zpět do Havlíkova dvora, kde je umístěno do chladicích boxů s moderní technologií chlazení a regulací vlhkosti pro dosažení dokonalého suchého zrání po minimální dobu 21 dní. Farma klade velký důraz na dodržování správných postupů dozrávání, které zajistí křehkost, měkkost a intenzivnější chuť masa. Maso a masné výrobky z Havlíkova dvora pochází výhradně z jejich čistokrevných chovů obou plemen a koncoví zákazníci si je mohou koupit či rovnou ochutnat v obchodě-bistru, které se nachází přímo v areálu farmy. Zákazníci si mohou na příjemné terase vychutnat i vyhlášené burgery nebo kvalitní hovězí carpaccio. Účastníci Rady měli možnost ochutnat hovězí párky, které v roce 2021 zaslouženě vyhrály ocenění Regionální potravina Královehradeckého kraje.

Jablky provoněná prohlídka ovocnářské farmy Kareš

Rodinná ovocnářská farma Petra Kareše (ASZ Trutnov) se již po mnoho generací věnuje pěstování a prodeji čerstvého i zpracovaného ovoce na jižních svazích Chlumů v podhůří Krkonoš v obci Ostroměř. Po skončení zasedání Rady ASZ ČR se i přes nevlídné počasí přijela řada členů podívat na exkurzi tohoto hospodářství, které bylo v předvánočním čase zaplněno vůni mnohých odrůd jablek a hrušek.

Farmy07

Karešovi v současnosti obhospodařují okolo 40 hektarů intenzivních sadů, na nichž pěstují několik druhů a odrůd ovoce a pokračují tak v rodinné tradici sadařů-ovocnářů, která nebyla dosud přerušena. Podle dozrávání plodů zahajují období sklizní třešněmi a meruňkami a následně pokračují sklizní švestek, hrušek a jablek. Ovocnářství je náročné odvětví, které je i v dnešní době z velké části závislé na ruční práci, zejména pak péče o stromky, jejich prořezávaní a samozřejmě i samotná sklizeň. Nicméně i ovocnářská technika se velmi vyvíjí, Karešovi například již dnes skrze výzkumný projekt testují sklízecího robota, který by jim do budoucna mohl pomoci řešit nedostatek pracovních sil během hlavní sklizně jablek. Karešovi se snaží farmu inovovat a modernizovat, každý rok provádějí nejmodernějšími metodami nové výsadby, v sadech mají vybudovanou velkoplošnou závlahu a postupně se snaží modernizovat technické vybavení farmy.

„Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“

Největší výměru sadů představuje výsadba jabloní a třešní. Hlavním ovocným druhem, „gros“ jejich podnikáni, jsou jablka. Pěstují například české odrůdy jako Opal, Sirius, Topas, ale i původem zahraniční jako Jonagold nebo Gala. Praděda Petra Kareše vypěstoval odrůdu třešně - Karešovu srdcovku ranou. Více se o odrůdách, které pěstují, můžete dočíst přehledně na jejich webových stránkách www.karesovoovoce.cz. Uprostřed jejich sadů se nachází vrt na pitnou vodu, Karešovi se proto před pár lety rozhodli, zejména kvůli zachování kvality vody, přejít z integrované na certifikovanou ekologickou produkci, kterou zaměřují na malé prodejce a spotřebitele. Zákazníci mají možnost zakoupit si kvalitní a ekologické čerstvé ovoce nebo ovocné produkty přímo na farmě formou prodeje ze dvora či skrze internetové e-shopy (např. scuk.cz). Farma nabízí kromě čerstvého ovoce také ovocné produkty - džemy a povidla, mošty nebo sušené ovoce. Karešovi momentálně disponují vlastní sušárnou na ovoce a sami si vyrábí džemy a povidla. Do budoucna plánují vybudovat vlastní moštárnu, sklady a obchod uzpůsobený pro pohodlí svých zákazníků.

Za hlavní kancelář ASZ ČR

Anna Chládová

Přečteno: 860x
Katalog farem