Nová společná zemědělská politika vytváří v zemědělském sektoru nesrovnalosti

ČTK
Sdílejte článek
Nová společná zemědělská politika vytváří v zemědělském sektoru nesrovnalosti

Nová Společná zemědělská politika (SZP), která vstoupí v platnost 1. ledna, je výsledkem rozporů na straně zemědělského sektoru. Přestože zemědělci kladně hodnotili ekologické programy nebo ekologické režimy zavedené v této nové politice, vyjádřili také své znepokojení nad nedostatečným rozpočtem a nemožností splnit cíle stanovené Evropskou unií.

Ekologičtí producenti ocenili ekologická schémata nebo ekologické režimy, které jsou zavedeny v nové společné zemědělské politice 2023–2027, jako „krok vpřed“, protože jsou stanoveny „jasné a konkrétní cíle", ačkoli „nejsou doprovázeny adekvátními opatřeními“, aby byly účinné, a “rozpočet je nižší, než bylo vyžadováno” k dosažení stanovených cílů. Uvedl to tajemník Španělské společnosti pro ekologické zemědělství, prezident Extremadura Sana a manažer podmiku Activa Sociedad Cooperativa, Gonzalo Palomo.

Rozpočty však nebyly jediným zdrojem nesrovnalostí. Další z cílů, které nová SZP předloží, je zvýšit začlenění mladých do zemědělského sektoru. Nicméně přístup skupina považuje za „ambiciózní“ a nereálný, než aby zaručil generační výměnu.

Na video se podívejte zde

Autor: Europa Press
Zdroj: ČTK

Přečteno: 392x