Předseda vlády Petr Fiala dnes navštíví ministerstvo zemědělství

ČTK
Sdílejte článek
Předseda vlády Petr Fiala dnes navštíví ministerstvo zemědělství

Praha - Předseda vlády Petr Fiala (ODS) dnes navštíví ministerstvo zemědělství a s ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) probere současnou situaci v zemědělství, dotace a plnění programového prohlášení vlády. Premiér tak pokračuje v návštěvách ministerstev, při kterých hodnotí naplňování programu po necelém roce fungování kabinetu. V listopadu navštívil například ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo zdravotnictví.

Programové prohlášení vlády k zemědělství uvádí například účinnější podporu rodinných farem nebo malých a středních podniků. Cílem vlády je také ochrana půdy a do roku 2030 se má čtvrtina zemědělské půdy přesunout do režimu ekologického zemědělství. Jedním z bodů v programovém prohlášení je také zkracování odbytových řetězů, vláda chce zemědělce motivovat k tomu, aby suroviny sami dokázali zpracovat a prodávat na místním trhu.

Vláda letos změnou takzvané redistributivní platby, kterou dostávají zemědělci na prvních 150 hektarů půdu, přesunula část peněz pro další dotační období směrem k menším farmářům. Z celkové částky na přímé platby na hektar se takto bude rozdělovat 23 procent, dříve se plánovalo deset procent. To vyvolalo protesty Agrární komory ČR nebo Zemědělského svazu ČR.

Z EU dostane Česko pro zemědělství v příštích pět letech dotace ve výši 5,6 miliardy eur (zhruba 136 miliard Kč).

Zdroj: ČTK

Přečteno: 308x