Fiala: Ve vládě nevidím vůli k zásahům do daně z přidané hodnoty

ČTK
Sdílejte článek
Fiala: Ve vládě nevidím vůli k zásahům do daně z přidané hodnoty

Ve vládě není podle premiéra Petra Fialy (ODS) velká vůle k zásahům do daně z přidané hodnoty. Při návštěvě ministerstva zemědělství to uvedl k dotazu novinářů, zda vláda uvažuje o snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) k tomu řekl, že u snižování daně na potraviny je riziko, že se nepromítne do poklesu cen. Potraviny v Česku v současnosti podléhají 15procentní DPH, pouze malá skupina produktů, jako je kojenecká výživa a některé mlýnské výrobky, se daní deseti procenty.

Fiala řekl, že daň z přidané hodnoty je velmi významnou složkou státního rozpočtu a jakýkoliv zásah do daně může mít řadu efektů. "Když se podíváme na zkušenosti z okolních zemí, tak vidíme, že zásahy do DPH vedou k očekávatelným efektům. Například, že některých komodit není dost nebo snížená DPH není dlouhodobě udržitelná a pak dochází ke skokovému nárůstu ceny," řekl. Jako příklad uvedl Maďarsko.

Premiér zopakoval, že vláda není připravena zvyšovat daňovou zátěž občanů ani firem. "Můžeme se bavit o úpravě sazeb, aby daňová zátěž dohromady nenarostla," řekl. Uvedl také , že sám se k variantě snižování DPH nepřiklání. Doplnil k tomu, že podle programového prohlášení vlády se jeho kabinet může věnovat úpravě například spotřební daně v závislosti na škodlivosti produktů.

Nekula k tomu dodal, že podle něj je v současnosti efektivnější pomoc lidem zasaženým růstem cen energií a životních nákladů plánované zvýšení důchodů, což považuje za efektivnější nakládání s prostředky státu.

Po novém roce se bude podle Fialy debatovat o úpravě programového prohlášení vlády nebo návrzích Národní ekonomické rady vlády (NERV) na omezení schodku rozpočtu. Jedním z návrhů rady je přesun některých druhů zboží a služeb do vyšší sazby DPH.

zaz dto rot

Zdroj: ČTK

Přečteno: 382x