Věděl bych, jak krajinu víc vytěžit, ale nedělám to, říká zemědělec

Sdílejte článek
Věděl bych, jak krajinu víc vytěžit, ale nedělám to, říká zemědělec

„Věděl bych, jak to udělat, abych měl větší zisk. Abych krajinu vytěžil. Ale nedělám to,“ říká zemědělec Erich Vodňanský. Jeho rodina rozvíjí na svém statku regenerativní zemědělství. Vysazují biopásy, rozdělují pozemky na menší bloky, sklízejí postupně od konce května do září tak, aby krajina nikdy nebyla holá. Rodinnou farmu na Litoměřicku převzal od svého dědečka.

Jeho odpovědnost za péči o krajinu oceňuje řada pivovarů, které od něj odebírají chmel. Spolu s pivem pak pivovary prodávají i příběh Statku Vodňanský: historii vinoucí se až k roku 1371 a nadstandardní péči o půdu a krajinu.

Jak mohou firmy pečovat o krajinu

„Bylo by dobré, aby si zpracovatelské firmy vybíraly dodavatele. Tam, kde je to jen trochu možné,“ apeluje zemědělec Vodňanský. Vybírat si dodavatele – to je jednoduchý způsob, kterým mohou zpracovatelské firmy ocenit a podporovat udržitelnou péči o krajinu.

A to je model, který dnes někteří odborníci věnující se krajině nabízejí firmám: promítněte do svých standardů udržitelnosti odpovědnost za to, jak se vaši dodavatelé chovají k půdě a krajině. České krajině to prospěje. Zájem o tento typ společenské odpovědnosti mají zatím především potravinářské firmy.

„Není možné, aby ochrana přírody byla věcí veřejné správy a několika neziskovek,“ poukazuje Lenka Fryčová z české pobočky WWF na to, že je potřeba přenést odpovědnost za péči o krajinu na další hráče. O tom se debatovalo na konferenci Péče o krajinu jako společný úkol českého průmyslu a obchodu.

Přestože firmy nemají nad péči o krajinu přímou kontrolu, jejich byznys závisí například na tom, zda se jejich dodavatelům urodí dostatečné množství kukuřice nebo brambor. Zpracovatelské firmy tak mají velký zájem na tom, aby si krajina udržela svou produkční funkci. A tomu napomáhá zdravá a pestrá krajina.

Tenhle přístup je v České republice podpořený faktem, že stav české krajiny se nelepší navzdory rostoucím legislativním požadavkům na zemědělce. Krajiny vysychá, ztrácí úrodnost, je citlivější na výkyvy počasí.

Část problémů je sice možné připsat na účet změny klimatu, část je ale zodpovědnost těch, kdo krajinu spravují. Přitom recept na vhodnou péči o zemědělskou krajinu je známý: více organické hmoty, větší pestrost.

Jenže většina hospodářů zatím podle tohoto receptu nepostupuje. V péči o krajinu se proto hledají noví hráči, kteří by zemědělce a lesníky přesvědčili, ať se do toho pustí. A právě proto se hledá tam, kde jsou peníze. U zpracovatelských firem a obchodních řetězců.

Eroze znamená nižší výnos

Podle Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd se hektarové výnosy na slabě erodovaných půdách snižují o 15–20 %, na středně erodovaných půdách o 40–50 % a na silně erodovaných půdách až o 75 %. Vodní eroze přitom výrazně ohrožuje přes 35 % zemědělských pozemků v ČR.

Autor: Zdeňka Kováříková
Zdroj: Ekolist.cz

Přečteno: 457x