Jubilejní 20. titul Farma roku putuje do Podkrkonoší

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek

Soutěž Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Farma roku letos slaví 20 let. Během nich bylo oceněno celkem 100 hospodářství členů této stavovské organizace a dvacet z nich zvítězilo. Letošní slavnostní vyhlášení se uskutečnilo za přítomnosti sedláků z celé republiky a také řady významných hostů v čele s předsedou Senátu PSP ČR Milošem Vystrčilem a ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou dnes večer v pražském Divadle ABC.  

Jednotlivé farmy byly účastníkům této akce jako vždy odtajněny až v průběhu komponovaného večera, a to pomocí nominačních videoklipů. Na umístění pěti nominovaných, které určila odborná hodnotitelská komise dle pěti kritérií - celkového vzhledu farmy, organizace práce, ekonomických výsledků, zamýšleného rozvoje a zapojení rodiny do chodu farmy, si museli přítomní počkat až do poslední chvíle. Jaké tedy jsou nejlepší farmy 20. ročníku soutěže a která zvítězila?

FR02Vítězem se stala Farma Basařovi z obce Prosečné (ASZ Trutnov). Není snadné jen krátce shrnout její veškeré aktivity, jejich přínos pro široké okolí a také jedinečné srdečné vztahy v třígenerační rodině Basařových, kde vše šlape jako dobře promazaný stroj. Bratři Jan, Ondřej a Jiří se tu se svými partnerkami, dětmi a rodiči věnují rostlinné výrobě na více než 500 hektarech půdy, krajinotvorbě, výkrmu masného skotu, zpracování a prodeji hovězího masa v automatech na své farmě, avšak i ve Farmářském domě v blízkém Vrchlabí, který založili. Provozují rovněž bioplynovou stanici sloužící k vytápění všech objektů v rámci hospodářství. Výčet činností této po všech stránkách ukázkové rodinné farmy doplňuje agroturistika vyhledávaná návštěvníky zdejší podhorské oblasti.

FR03Stříbro vybojovala Farma Vraňany Hanč (ASZ Mělník). Pod heslem „vše pro spokojenost našich zákazníků“ zde provozují rodiny bratrů Milana a Radka Hančových již téměř čtvrtstoletí farmu zaměřenou na pěstování jahod, sazenic jahodníku, spousty druhů zeleniny a také klasických polních plodin na 300hektarové výměře. Završením snahy dopřát široké veřejnosti ochutnávku venkova a života na farmě po všech stránkách bylo letošní otevření největšího farmářského centra v ČR, které nabízí prodejnu s rozsáhlou farmářskou produkcí, zahradnictví a bistro. Hančovi pořádají rovněž samosběry ovoce i zeleniny, řadu tematicky laděných akcí dle ročních období a exkurze pro školy a školky - zkrátka zážitky pro všechny generace.

FR04Bronzovou příčku obsadilo Rodinné hospodářství Švecových z Radostic (Asociace svazů chovatelů koní ČR). Na řadu rozhodnutí v životě Ladislava Švece z vesničky Radostice v podhůří Šumavy měl významný vliv vřelý vztah ke koním, konkrétně norikům, mimo jiné i na pokračování v rodinné tradici hospodaření po změně režimu. Dnes se se svými dvěma syny, manželkou a snachou zabývá kromě péče o koně i chovem mléčného a masného skotu v uzavřeném obratu stáda a hospodaření na stovce hektarů půdy. Rodina provozuje i nově vybudovaný penzion Nad Kapličkou naproti svému statku. Veškeré své konání Švecovi činí v hluboké úctě ke svým předkům, kteří měli nelehký úděl, s velkou pokorou k životu a přírodě a v tomto duchu vychovávají i další generace svých nástupců.   

FR06Jako čtvrtá se umístila Ekofarma Nelepeč (ASZ Brno). Když si mladá farmářka Veronika Kropáčková splnila ke svým třicetinám sen o vlastní mlékárně, započala tak další etapu hospodaření na jedné z vůbec prvních ekofarem u nás, kterou před třiceti lety založil v obci Nelepeč na Tišnovsku její dědeček Rudolf. Šetrné hospodaření na 80 hektarech půdy, chov třicítky dojnic, výroba pestré škály mléčných výrobků a jejich prodej jak přímo na farmě, tak i v okolních obchodech, ale rovněž neustálé zvelebování statku po předcích. To je pracovní a také životní náplň Veroniky, jejích rodičů, dědečka a mladšího bratra, kteří díky svému obdivuhodnému přístupu získali brzy spoustu stálých zákazníků, ale i ocenění v soutěžích podporujících kvalitní regionální potraviny.

FR07Na páté místo dosáhla Rodinná farma Raškových z Fryštáku (ASZ Přerov). Třígenerační hospodaření rodiny Raškových na okraji Hostýnských vrchů a na rozhraní Valašska a Hané - v obci Fryšták u Zlína, je klasickou rodinnou farmou v tom nejlepším slova smyslu, s předáváním zkušeností, poznatků a selských genů. Stanislav Raška se tu za pomoci a podpory svých rodičů věnuje pěstování tržních a krmných plodin, ale i svazenky, hořčice a hrachu na více než sto hektarech půdy. Živočišnou výrobu zastupuje chov masného skotu a zájmový chov koní, prasat, drůbeže a okrasného ptactva. Velkou radostí a nadějí Raškových je sedmnáctiletý syn Vojtěch, do hospodaření odmala nadšený a zapálený student Střední zemědělské školy v Přerově.  

V rámci slavnostního vyhlášení měli přítomní a diváci přímého přenosu možnost zhlédnout i aktuální video z historicky první vítězné Farmy roku (2002) - Farmy rodiny Poláčkových z Hole (ASZ Praha). Je až neuvěřitelné, kam se toto, ale i další hospodářství členů Asociace dokázaly v průběhu let posunout. A nebylo to jednoduché, neboť pro rodinný způsob hospodaření u nás v podstatě od změny režimu nebyly nijak vhodné podmínky.

Je možná i trochu symbolické, že v letošním jubilejním roce se naší stavovské organizaci podařilo za velkého úsilí nastartovat v dosavadním směřování zemědělské politiky v našem státě některé významné změny, které jsou důležitým základem pro větší podporu rodinných farem. Patří za to velké poděkování vládní koalici a ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi, kteří neustoupili před silnými tlaky zejména velkoagrární lobby, jež chtěla těmto změnám za každou cenu zabránit,“ říká předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek.

Velké poděkování si rozhodně zaslouží také všichni sedláci, kteří se nebáli do tohoto selského klání během 20 let přihlásit a podrobit své hospodářské i jiné výsledky konkurenci a náročnému hodnocení odborné komise.

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR

Přečteno: 4 350x