Plzeňský kraj vyhlásil dotace na podporu malých zemědělců, opět přidal peníze

ČTK
Sdílejte článek
Plzeňský kraj vyhlásil dotace na podporu malých zemědělců, opět přidal peníze

Celkem šest milionů korun mohou v příštím roce získat menší farmáři v Plzeňském kraji. Peníze z dotačního titulu na podporu zemědělské činnosti v regionu, vyhlášeného krajem, mohou farmáři využít na investice do nemovitostí pro prvovýrobu a na technologie. Objem dotací pro zemědělce na rok 2023 je o 50 procent větší než letos a o čtyři miliony větší než v prvních dotačních letech 2019 až 2021. ČTK to řekl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

Dotační titul je určen na nákup, výstavbu a rekonstrukci nemovitostí pro prvovýrobu a na koupi a instalaci technologie, sloužící pro zhodnocení vlastní produkce určené k přímému prodeji. „Investice musí cílit na zlepšení výkonnosti farmy, zlepšení podmínek zvířat a prostředí, na obnovení potenciálu produkce tam, kde došlo k poškození přírodními pohromami, škůdci a chorobami zvířat,“ řekl Bernard.

Farmáři mohou získat peníze i na nákup pozemku, ale jen do výše deseti procent nákladů dotace. Z technologií kraj podporuje třeba nákup zařízení „bouráren“ masa, skladovací technologie, napáječky pro zvířata, klimatizace, tepelná čerpadla, vzduchotechniku a další. Dotaci naopak nelze využít na mzdy, dopravu, projekty či stavební a technický dozor. Žádosti o podporu mohou farmáři podávat od 20. března do 10. dubna 2023.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je podpora malých i velkých zemědělců i souvisejícího zemědělského školství pro kraj velmi důležitá. „Jsme si vědomi toho, že také ve školství jsou nedostatky. Proto ve spolupráci s farmáři umožňujeme studentům zemědělských oborů praxi. Někteří si pak farmu oblíbí, práce je zaujme a po skončení studia tam pracují,“ řekl.

S krajskými školami už spolupracuje sedm let například ZOD Mrákov z Domažlicka. „Umožňujeme studentům praxi u nás, dokonce u nás na praxi mohou dostat stipendium. Daří se nám některé po skončení školy zaměstnat. Je to velmi náročné, ale jsme rádi, že spolupráce se školami funguje a v oboru nám pak mladí lidé zůstávají,“ řekl předseda zemědělského družstva Jiří Schamberger.

Plzeňský kraj zavedl dotační titul pro menší zemědělské podniky v roce 2019. „V letech 2019 až 2021 byly každoročně alokovány dva miliony korun. Podpořeno bylo celkem 41 žadatelů. Letos byly v rozpočtu vyčleněny už čtyři miliony korun,“ řekla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 476x