Podpora pro zemědělce z EU by příští rok měla směřovat na hnojiva

ČTK
Sdílejte článek
Podpora pro zemědělce z EU by příští rok měla směřovat na hnojiva

Mimořádná podpora pro zemědělce by příští rok mohla směřovat na zvládání nákladů s vysokými cenami hnojiv. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Hnojiva zdražují hlavně kvůli rostoucím cenám plynu. Letos se v ČR mezi zemědělce na zvládání krize rozdělilo 831 milionů Kč z peněz EU a státního rozpočtu.

Nekula uvedl, že výroba dusíkatých hnojiv se kvůli drahému plynu některým výrobcům letos nevyplácela, a zastavovali proto výrobu. Na unijní radě ministrů se ale již mluvilo o tom, že produkce se obnovuje. Podle Nekuly se v EU začalo diskutovat o tom, že by zemědělci mohli příští rok opět dostat mimořádnou podporu a debaty směřují k tomu, aby se podnikům pomohlo s vysokými cenami hnojiv. „Drtivá většina členských států to podpořila,“ řekl Nekula.

S mimořádnou pomocí musí souhlasit Evropská komise. „Zdá se, že komisař Janusz Wojciechowski je tomu nakloněn,“ doplnil ministr. Letošní mimořádnou pomoc z peněz EU mohly státy doplnit o peníze z vlastního rozpočtu. Česko dostalo od EU 277 milionů korun, dalších 554 milionů korun podpory šlo ze státního rozpočtu. Peníze se rozdělily mezi chovatele prasat, drůbeže a dojnic nebo pěstitele brambor a jablek.

Nekula k tomu poznamenal, že ne všechny státy se rozhodly mimořádnou pomoc spolufinancovat v takové míře jako Česko. Uvedl, že například Rakousko žádné peníze z rozpočtu nepřidalo a v Chorvatsku bylo kofinancování 100 procent.

Ministr také zmínil, že čeští zemědělci i potravináři mohli žádat o podporu z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PRGLF) na splátky úvěrů. Rozdělí mezi ně 900 milionů Kč. Zemědělci mohou dostat až 250.000 korun, potravináři až 1,250.000 korun. Částka, o kterou mohly podniky žádat, nesmí přesáhnout 50 procent z nesplacené jistiny úvěru. O programy byl velký zájem a kapacita se vyčerpala hned po jejich spuštění. Nekula už uvedl, že podpory poskytnuté přes fond mají výrazný multiplikační efekt

Zdroj: ČTK

Přečteno: 375x