Utracení 110.000 nosnic z chovu zasaženého ptačí chřipkou, potrvá až tři dny

ČTK
Sdílejte článek
Utracení 110.000 nosnic z chovu zasaženého ptačí chřipkou, potrvá až tři dny

Likvidace části velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se v pátek potvrdila ptačí chřipka, začne v úterý a potrvá dva až tři dny. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku. Utraceno bude přibližně 110.000 nosnic z celkem 742.000, které firma Česká drůbež s.r.o. v Brodu chová ve třech halách rozdělených na poloviny. Veterináři zjistili vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1, potenciálně přenosnou na člověka, v polovině jedné z hal. Současně se bude likvidovat asi 2,5 milionu vajec ze všech tří hal. Na zásah se připravují veterináři s hasiči, dnes se na místě uskuteční další koordinační porada, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

V zasažené části chovu do nedělního odpoledne uhynulo přibližně 4000 slepic. Veterináři průběžně odebírají vzorky uhynulé drůbeže a odesílají se k vyšetření. "Žádný vzorek z ostatních částí chovu dosud nebyl pozitivně testován na ptačí chřipku," uvedl Majer.

S likvidací pomáhají hasiči, materiál dodala i Správa státních hmotných rezerv (SSHR). "Pomáháme SVS s likvidací ohnisek ptačí chřipky ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ráno jsme tam poslali devět kontejnerů na odvoz uhynulých zvířat," sdělil předseda SSHR Pavel Švagr.

"Na místě jsou již tři kontejnery na vejce, které by měly rotovat k likvidaci do asanačního podniku. Řeší se i možnost likvidace části vajec ve spalovně. Postupně bude navážena další technika a přijíždějí specialisté SVS na likvidaci ohnisek nebezpečných nákaz, kteří budou vše koordinovat," uvedl Majer. S likvidací nosnic by se podle něj mělo začít od úterního rána, kdy má přijet cisterna s oxidem uhličitým, který se bude používat k utrácení drůbeže.

Hasiči mají podle svého krajského mluvčího Petra Poncara připraveno týlové zabezpečení, dekontaminační stanoviště a osobní ochranné prostředky nutné pro podobné situace. "Míra našeho zapojení a rozsah činností, stejně jako množství zasahujících hasičů se bude řešit na poradě participujících složek v poledne," uvedl Poncar.

Firma Česká drůbež s.r.o. se sídlem v Horšovském Týně na Domažlicku, za níž stojí německý kapitál, je významný českým producentem vajec. Další farmy má třeba ve Velkém Malahově a Myslívě na Domažlicku a v Toužimi na Karlovarsku. Po objevení nákazy v chovu ihned přijali předběžná opatření k zamezení jejího šíření. Firma nesmí dodávat nic na trh a nesmí přesouvat drůbež.

Ohnisko na Tachovsku bylo loňským devatenáctým ohniskem výskytu ptačí chřipky, od začátku prosince jde o devátý výskyt. V celém Česku je od 14. prosince zakázán kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) koncem prosince uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila.

lap sd

Zdroj: ČTK

Přečteno: 298x