Ve Francii je 367 ohnisek ptačí chřipky, zasaženo je i Německo

ČTK
Sdílejte článek
Ve Francii je 367 ohnisek ptačí chřipky, zasaženo je i Německo

Ptačí chřipka, kvůli níž musí být v Česku usmrceno 750.000 nosnic z velkochovu na Tachovsku, se šíří i jinde v Evropě. Ve Francii je momentálně 367 ohnisek nákazy, tedy nejvíce z celého kontinentu. V Německu infekce během zimní sezony postihla především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Loni na podzim ptačí chřipka tvrdě zasáhla i Nizozemsko, kde kvůli ní muselo být utraceno na šest milionů zvířat.

Server 20minutes napsal, že ve Francii bylo od 1. srpna do 21. prosince vybito již 3,3 milionu kusů drůbeže, z toho dva miliony v prosinci. Polovina zabitých ptáků byly kachny.

Francouzská vláda sice chce na podzim začít ptáky očkovat, ale v současné chvíli není schválená žádná vakcína s dostatečným účinkem a v Evropské unii je plošná vakcinace proti onemocnění stejně zakázána. Udělit výjimku lze jen v odůvodněných případech.

Ve spolkové republice vedle trojice nejpostiženějších zemí infekci neunikl ani soused České republiky Sasko, který se snaží předejít dalšímu šíření nemoci. "Prosím všechny komerční chovatele drůbeže, aby preventivně prověřili všechna hygienická opatření ve svých provozech a případně je upravili," vyzvala před několika dny Petra Köppingová, ministryně sociálních věcí zodpovědná i za zdravotnictví.

Sasko doposud evidovalo dvě ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky. Obě se nacházela v okrese Budyšín (Bautzen), který hraničí s Českem. Konkrétně šlo o chovy v obci Schmölln-Putzkau jen několik kilometrů od české Lobendavy a v Radiboru u Budyšína. Úřady zde nařídily vybít asi 800 kusů nosnic, kuřat, hus a kachen.

Ochranářské sdružení BUND kvůli nákaze vyzvalo veřejnost, aby nekrmila divoké vodní ptactvo. Zvířata by se totiž podle ochranářů zbytečně shromažďovala, což by zvyšovalo riziko vzájemného nakažení. Divocí ptáci by poté mohli infekci zavléct do chovů.

zpt ban mtw mka

Zdroj: ČTK

Přečteno: 1 021x